Samfundsansvar i bestyrelseslokalerne

Det kan lyde fint med bæredygtighed, CSR, samfundsansvar og de 17 verdensmål, som moderne virksomheder skal forholde sig til. Men hvordan får virksomhederne de gode formål implementeret?

Debatten var livlig mellem Henrik Mulvad, KPMG og Helle Thorning, bestyrelsesmedlem (Foto: Carsten Lundager).

Hvordan virksomheder får samfundsansvar helt ind i DNA’et og udmøntet i konkrete re- sultater på bundlinjen og i samfundet mere generelt er et stort tema, som blev debatteret ved CSR-konferencen den 31. oktober, arrangeret af Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR - danskre revisorer.

Et panel bestående af Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister og bestyrelsesmedlem hos vindmøllegiganten Vestas, Henrik Mulvad, CEO i KPMG, Lars Frederiksen, bestyrelsesformand i Matas og Thomas Thune Andersen, bestyrelsesleder i Ørsted, havde i den grad taget temaet til sig og debatterede, hvordan virksomheder får samfundsansvar helt ind i bestyrelserne. Overskriften på paneldebatten var ’Samfundsansvar på agendaen – krav og forventninger til bestyrelsens rolle’.

De fire paneldeltagere lagde ud med at være  enige om, at bestyrelsers udfordringer i forhold til samfundsansvar er, at medlemmerne i bestyrelserne ofte ligner hinanden. Det handler blandt andet om køn, da bestyrelser i dag består af en overvægt af mand- lige medlemmer. Desuden ligner deres uddannelsesbaggrund, erhvervserfaring og nationalitet hinanden.

“Danske bestyrelser er slet ikke diverse og mangfoldige nok. Der skal mod til at tænke imod strømmen. Én af de værste ting, der kan ske i bestyrelserne, er gruppetænkning,” sagde den tidligere statsminister og bestyrelsesmedlem hos Vestas, Helle Thorning-Schmidt.

Under paneldebatten var hun særligt optaget af den manglende diversitet i bestyrelser. Især det at få flere kvinder ind i bestyrelserne. Hun pointerede, at hun var træt af undskyldningerne om, at der ikke findes kvalificerede kvinder. Derfor er hun i gang med at etablere en virksomhed, der rummer en database over  kvalificerede kvinder. Databasen skal give virksomheder i Norden nemmere adgang
til rekruttering af kvalificerede kvinder med blandt andet direktør- og bestyrelseserfaring.

Henrik Mulvad, CEO i KPMG, pegede også på udfordringerne med manglende diversi- tet i bestyrelserne:

“Der er brug for flere kompetencer og opkvalificering i bestyrelserne, da virksomhederne ellers ikke er rustet til at arbejde med samfundsansvar og CSR.”

Samfundsansvarets udfordringer Bestyrelsesformand i Matas, Lars Frederiksen, fortalte om de konkrete udfordringer, som  Matas har med at få implementeret  samfundsansvar i virksomheden.

“Det mest bæredygtige ville jo være, hvis vi droppede al e-commerce (onlinehandel, red.). For alle varerne skal jo pakkes og sendes ud med transport. Men kunderne vil have det på den måde. De gider ikke komme ned i den fysiske butik og hente en lotion uden emballage,” forklarede han. Matas prøver dog at løse emballageudfordringen ved at reducere 30 pro-cent af plastikken i deres produkter, men de er ikke helt i mål endnu.

Grøn omstilling på markedet
Thomas Thune Andersen, bestyrelsesleder i Ørsted, forklarede, at 30 procent af al off- shorevind kommer fra danske producenter. Det grønne samfundsansvar skal derfor ikke  kun  ses som  en udfordring.

“Green leadership er ikke en omkostning, men en ’kompetitiv’ fordel. Vi er ikke followers. Vi er influencere, der ikke kun skal gå i fodsporet på andre giganter i elmarkedet, men selv være med til at sætte en dagsorden, som andre internationale virksomheder kan få lyst til at følge.”

Til det tilføjede en enig Helle Thorning-Schmidt, at “vi skal bruge markedsmekanismen til at løse klimakrisen. Men så har vi også et ansvar for at finde løsningerne, der kan passe ind. Jeg ville ønske, at vi kunne få en debat i Danmark om, hvad markedet på dette område kan.” •

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen

11.10.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class

29.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder

08.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022

21.06.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022