Fra compliance til værdi: Dansk Wilton arbejder strategisk med ESG
For små og mellemstore virksomheder er arbejdet med Environment, Social og Governance (ESG) en gylden mulighed for at styrke konkurrenceevnen, skabe kundetillid og sikre langsigtet vækst. En af de virksomheder, der allerede har taget ESG til sig som en strategisk løftestang, er tæppeproducenten Dansk Wilton.
Foto: FSR
”Jeg tror ikke, at det direkte gav os ordren, men hvis vi ikke havde haft styr på det, så havde vi i hvert fald ikke fået den.”
Da en stor italiensk kunde valgte Dansk Wilton som leverandør, var det ikke kun for Dansk Wiltons kvalitetsløsninger. Deres strategiske arbejde med ESG spillede også en stor rolle.
”Kunden ønskede en lang række data om vores ESG-arbejde og gennemførte en omfattende ESG-audit. Vi kunne straks præsentere dokumentationen fra vores produkters påvirkning på både social ansvarlighed og miljø. Det viser, hvor vigtigt det er at arbejde strategisk med ESG," siger Lone Ditmer, marketing manager i Dansk Wilton, der har administration og produktion i Herning.
Fra pioner til markedsleder
Dansk Wilton begyndte allerede i 2016 at arbejde strategisk med ESG. Det tidlige fokus har givet virksomheden et solidt forspring, som de i dag bruger aktivt til at styrke deres konkurrenceevne.
"Pris betyder stadig rigtig meget for mange kunder, men dokumentation i forhold til eksempelvis ESG fylder mere og mere, når kunder og samarbejdspartnere vælger leverandører. Det er svært at sige, hvor stor en konkurrencefordel det er for os, men jeg ret sikker på, at det udvikler sig til at blive “license to operate,” forklarer Lone Ditmer.
Cradle to Cradle-certificering som styringsværktøj
En hjørnesten i Dansk Wiltons ESG-arbejde er deres Cradle to Cradle-certificering. Cradle to Cradle handler om at minimere de negative effekter af produktion og produkt samt at fremme de positive effekter i hele cyklussen fra vugge til vugge – fra råvareudvinding til genvinding af det brugte produkt til ny anvendelse. Certificeringen dækker mange områder og aspekter inden for ESG, herunder materialesundhed, produktcirkularitet, klima og social ansvarlighed.
Startskuddet til virksomhedens første Cradle to Cradle-certificering blev deltagelsen i et “Rethink Business”-projekt faciliteret af Lifestyle and Design Cluster, som er en national erhvervsklynge inden for design, mode og møbler. I forløbet blev Dansk Wilton præsenteret for Cradle to Cradle-certificeringen og med hjælp fra Lifestyle og Design Cluster samt konsulenthuset Vugge til Vugge, blev opgaven mere overskuelig, siger Lone Ditmer:
"Vi tænkte først, at vi som en SMV aldrig ville kunne komme i mål med at få certificeringen, men ved at bryde processen ned i mindre bidder lykkedes det os."
Dansk Wilton har endvidere udarbejdet en frivillig ESG-rapport, der samler resultater og data. Rapporten fungerer som et vigtigt værktøj i dialogen med kunder, der efterspørger ESG-dokumentation.
"Når kunder efterspørger dokumentation, giver rapporten os mulighed for at tage styringen og vise, hvordan vores ESG-arbejde skaber værdi," siger Lone Ditmer.
Revisorer som fremtidig ressource i ESG-rapportering
Dansk Wilton ser allerede dokumentation som en nøgle til at imødekomme kundekrav, men Lone Ditmer har yderligere ambitioner for virksomhedens ESG-rapportering, som med fordel kan udvikles med flere og mere konkrete målsætninger i årene, der kommer. Hun overvejer blandt andet at inddrage virksomhedens revisorer med henblik på rådgivning og hjælp til datagrundlaget, som skal sikre, at fokus og rapportering er i overensstemmelse med den kommende lovgivning for SMV-rapportering:
"På sigt vil vi gerne bruge vores revisorer til at sikre, at vores ESG-data ikke kun er transparente, men også bliver gennemgået og valideret eksternt. Det vil styrke vores troværdighed yderligere og skabe endnu større tillid hos kunderne.”
Ved at inddrage revisorer vil Dansk Wilton kunne sikre, at virksomhedens rapportering lever op til de højeste standarder. "Det er en naturlig forlængelse af vores eksisterende arbejde, hvor vi allerede prioriterer gennemsigtighed og kvalitet i alt, hvad vi gør," siger hun.
Innovation drevet af ESG
Det er vigtigt for Dansk Wilton, at ESG ikke bliver rapportering for rapporteringens skyld. Og ESG-arbejdet har da også inspireret til innovation. Et eksempel er Dansk Wiltons koncept ORIGIN, hvor tæpper fremstilles af ufarvet uldgarn. "Idéen opstod, da vi kortlagde indholdsstoffer til Cradle to Cradle-certificeringen. Vi så en mulighed for at fjerne farvestoffer fra produktionen og skabe et mere "rent" produkt," fortæller Lone Ditmer.
”Det er blevet et ganske populært koncept hos flere af vores kunder,” uddyber hun.
Dansk Wilton arbejder desuden med pilotprojekter for genanvendelse af tæpper efter endt levetid. "Samarbejdet med kunder og leverandører er afgørende for at skabe innovation, der er værdiskabende for alle aktører i værdikæden," understreger Lone Ditmer.
En investering i fremtiden
Arbejdet med ESG kræver ressourcer og klare prioriteringer. Lone Ditmer peger på, at opbakning fra ejer, bestyrelse og ledelse samt en pragmatisk tilgang er nøglen til succes.
"ESG-arbejdet skal prioriteres, ikke kun i ord, men også i handling. Der skal være én, der går forrest og styrer processen, men det skal ske i samarbejde, både internt og med eksterne stakeholders, så arbejdet ikke bliver en isoleret silo."
For Dansk Wilton er ESG ikke blot en udgift, men en langsigtet investering. "Hvis vi ikke gør det, hvor står vi så om fem år? Bæredygtighed handler ikke kun om at bruge genanvendte materialer eller at reducere CO₂. Det handler om hele værdikæden – processer, materialer og dokumentation."
Lones råd til andre SMV’er er at tage ESG-arbejdet i små skridt og fokusere på det, der giver mest værdi. "Lad ikke det perfekte stå i vejen for det gode. Selv små tiltag, som ikke er 100%-løsningen, skaber udvikling og giver inspiration til nytænkning."
For Dansk Wilton har ESG allerede vist sig som en vigtig konkurrencefordel. For andre SMV’er er det en oplagt mulighed for at positionere sig i et marked, hvor kunderne i stigende grad forventer strategi, handling og resultater inden for ESG - og efterhånden ser det som en selvfølge.