Södra med OnceMore® genanvender Elis’ tekstiler til at skabe nye tekstilråvarer

I 2022 genanvendte Södra 66 tons af Elis' (tidl. Berendsen) kasserede linned til at skabe råmaterialer, der kan bruges til at lave nye tekstiler. Nu fokuserer Elis og Södra på, hvordan de kan lukke cirklen for endnu flere tekstiler i fremtiden.

Image: Södra. Photo: Ny Studio, Fredrik Syrén.

Mange danskere bekymrer sig om klimaet. Ifølge CONCITO's nye klimabarometer ser 88 procent af danskerne nu de globale klimaforandringer som et alvorligt problem.

En af de store klimaeffekter er verdens overforbrug af tekstiler. Hos landets førende tekstilservicevirksomhed Elis står reduktion af tekstilforbruget øverst på dagsordenen – og Elis har en ambition om at genanvende 100 % af virksomhedens kasserede tekstiler i 2030. Størstedelen af Elis’ tekstiler er dog lavet af blandede bomulds-/polyesterfibre, og det har længe været en udfordring i branchen at genanvende bomulds-/polyestertekstiler som råvarer til at skabe nye produkter, der er holdbare nok og til en overkommelig pris. Men med OnceMore®-processen har svenske Södra gjort det muligt at genanvende blandede tekstiler af bomuld og polyester i stor skala. Elis’ kasserede hvide linned nedbrydes i processen og genanvendes derefter til produktion af nye tekstiler af god kvalitet. Et system, der skaber betingelserne for cirkularitet.

Niclas Berg, indkøbschef hos Södra siger: "Södra blander Elis’ bomulds- og polyestertekstiler med træ, der kommer fra ansvarligt forvaltede skove, og på den måde får vi et nyt råmateriale – en slags tekstilpulp af høj kvalitet, OnceMore®. Vores partnere omdanner derefter råmaterialet til nye fibre, som senere spindes til tråd, som bruges til at producere nye cellulosebaserede tekstiler såsom viskose. På den måde kan vi sikre, at en stor del af Elis’ kasserede hvide tekstiler bliver en del af tekstilkæden igen”, siger Niclas Berg og fortsætter:

"Hos Södra udvinder vi polyesteren i tekstilerne og bruger den til at generere energi til vores produktionsfaciliteter – og i processen bruger vi vand fra en nærliggende flod, som også renses her på Södra. Så vores produktion er meget selvforsynende."

Polyester gør tekstiler mere holdbare

I 2022 sendte Elis 66 tons kasserede tekstiler til Södra – det svarer til vægten på mere end 16 voksne indiske elefanter. Og som Elis’ CSR-chef Christina Saxkjær siger, så har Elis’ partnerskab med Södra stor betydning for, at Elis kommer tættere på 2030-ambitionen om at kunne genanvende alle tekstiler:

"En stor del af klimabelastningen fra tekstiler sker i produktionsfasen, og derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at vores tekstiler har længst mulig levetid, mens de bruges af vores kunder. Derfor køber vi slidstærke tekstiler, som vi vasker skånsomt i svanemærkede vaskerier og løbende reparerer. Vi har i mange år arbejdet på at få en større andel polyester ind i vores tekstiler, da det gør dem mere holdbare, så de skal udskiftes sjældnere – og på den måde reducerer vi både vores behov for at købe nye tekstiler og klimabelastningen fra produktionen af nye tekstiler”, siger Christina Saxkjær og fortsætter:

"Vi donerer nogle af vores kasserede tekstiler til forskning i tekstilgenanvendelse og forskellige godgørende og ansvarlige formål – og vi har mange mindre, men dygtige designpartnere, der upcycler vores kasserede tekstiler til for eksempel tøj og indkøbsnet. Men med de mængder tekstiler, vi har i omløb, er vi også nødt til at finde en måde at genanvende vores kasserede tekstiler som råmateriale til nye produkter. Derfor betyder det meget for os, at en veletableret virksomhed som Södra har investeret i at udvikle en innovativ løsning, der nu gør det muligt at genanvende vores hvide linned med blandede bomulds- og polyesterfibre som råmateriale. Og vi ser frem til den kommende periode, hvor Södra også vil teste genanvendelsen af vores farvede tekstiler."

Skal afslutte tekstilcirklen

Södra er Sveriges største skovejerforening med over 50.0000 svenske skovejere/medlemmer med fokus på bæredygtigt skovbrug. Derfor er det naturligt, at Södra kombinerer træ fra sine medlemmer med Elis’ tekstiler i OnceMore®-processen. Og som Niclas Berg forklarer, er samarbejdet med Elis værdifuldt:

"Vores samarbejde med Elis startede allerede i udviklingsfasen, hvor vi forsøgte at genanvende et par kilo af Elis’ tekstiler – så Elis har været med på hele rejsen, indtil vi nu kan genanvende tonsvis af deres kasserede tekstiler. Og som vi ser det, er vores samarbejde kun lige begyndt. Vores ambition er, at vi fra 2025 også kan genanvende Elis’ farvede tekstiler. Så vi ser et kæmpe potentiale i projektet, som forhåbentlig også kan bidrage med læring og inspiration til, at resten af branchen kan lukke tekstilcirklen."

SIG LUND designer unikt modetøj af kasseret arbejdstøj fra Elis - læs artiklen her

Fakta om tekstilers klimaaftryk:

  • I EU er tekstiler på en 4. plads over produktgrupper med størst negative aftryk på både miljø og klima.
  • Produktionen af tekstiler til EU udledte i 2020 121 millioner tons CO2e, eller hvad der svarer til 270 kg CO2e pr. person.
  • Omkring 80 procent af tekstilers klimaaftryk er i produktionsfasen. 17 % er i brugsfasen og 3 % i affaldsfasen.

Kilde: Miljøministeriet

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Milepæl: Mekanisk genanvendt tøj i Elis’ industrivaskerier og Jespers Torvekøkken

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Med ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter