Sådan landede DFD’s kasserede tjenerforklæder på catwalken
I sidste måned var der under Green Fashion Week i Rom fokus på bæredygtig mode. I den forbindelse præsenterede designer Victoria Ladefoged sin kollektion lavet af kasserede tekstiler fra DFD.
Green Fashion Week arbejder for at fremme bæredygtige udviklingsmodeller inden for modeindustrien. I løbet af den grønne modeuge er der fokus på, hvordan mode og skønhed kan forenes med bæredygtighed og etik. Det var i den forbindelse, at designer Victoria Ladefoged sendte modeller på catwalken iklædt designs lavet af bl.a. kasseret sengetøj og tjenerforklæder fra DFD.
Holdbar og bæredygtig mode
Samarbejdet mellem DFD og Victoria går helt tilbage til 2009. Derfor kender Victoria efterhånden tekstilerne ret godt. Det er særligt det bæredygtige aspekt ved at genbruge tekstiler, der alligevel skulle smides ud, som tiltaler Victoria, men tekstilerne har også en række andre kvaliteter:
”Helt grundlæggende er tanken om genbrug fantastisk. De tekstiler, jeg får, skulle være smidt ud, fordi de ikke længere kan bruges til det oprindelige formål, men når de slidte dele klippes fra, er tekstilerne særdeles brugbare for mig. Fordi tekstilerne er tiltænkt industrivask er de meget slidstærke, så derfor holder det tøj jeg laver ud af tekstilerne også enormt længe. Tøjet har også en helt særlig følelse, fordi det er blevet brugt og vasket mange gange. Det er meget blødt, behageligt og slidt på den fede måde, hvilket man ikke kan opnå med nye tekstiler på en bæredygtig måde.”
Når man ser de moderigtige kreationer fra Victorias hånd er det da også svært at forestille sig, at tekstilerne oprindeligt har været brugt på landets hospitaler og restauranter. Netop den kontrast er også noget af det, som Victoria fremhæver.
”Jeg kan godt lide den provokation, der er i at lave skræddersyet modetøj ud af tekstiler, der har været brugt i meget praktiske sammenhænge som erhvervsbeklædning jo er.”
Kasserede tekstiler indgår i en cirkulær økonomi
Modebranchen bliver ofte udråbt som en af de store syndere, når det kommer til forurening og aftrykket på naturens ressourcer. Som en del af tekstilindustrien bærer DFD også en del af ansvaret for de store mængder af tekstiler, som hvert år må kasseres, fordi kvaliteten ikke længere lever op til standarderne. I DFD har det dog længe været en prioriteret indsats, at finde nyttige og kreative måder at genanvende de brugte tekstiler på i stedet for at sende dem til forbrænding.
”Selvom vi ikke altid har kaldt det CSR, har vi arbejdet med miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed lige siden virksomhedens start i 1958. For os er det sund fornuft, som giver både menneskelig og forretningsmæssig værdi”, siger direktør Anders Thorgaard.
Foruden designsamarbejdet med Victoria kommer det også til udtryk ved at tænke kreative bud på genanvendelse ind i samarbejdet med vores kunder. Et konkret eksempel på, hvordan vi hjælper vores kunder med at blive en del af en cirkulær proces er Odense Kommune, som genbruger kasseret arbejdstøj fra hjemmeplejen til indkøbsnet til byens borgere. Læs mere om DFD’s tilgang til CSR her.
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte os på info@dfd.dk.