Ren cykels klude og måtter vaskes med ren samvittighed

Når Ren cykel vasker og reparerer cykler, bruger de Elis’ (tidl. Berendsen) miljøklude, som fremstilles af 80 % genbrugsbomuld og vaskes på et af verdens mest miljørigtige vaskerier, der genbruger både vaskevand og de affaldsrester, som sidder i kludene.

Da de 3 iværksættere Nikolaj Riis, Christian Koch og Nicolai Ladefoged startede Ren cykel i 2015, havde de fundet et hul i markedet: Der var intet sted, hvor københavnerne kunne få vasket cyklen. Og da iværksætterne ville tilbyde mobil service, kørte de selv i starten rundt på en ladcykel for at vaske cykler for virksomheders medarbejdere og boligforeningers beboere. Dét blev en succes, og siden har Ren cykel deltaget i Løvens Hule og haft stærk medvind på vejen mod vækst. I dag har Ren cykel 4 mobile og 3 faste værksteder med autoriserede cykelsmede, der både reparerer og vasker cykler. Derfor bruger de hver dag mange klude og olieabsorberende måtter, som de lejer og får vasket og leveret af Elis.

”Hver eneste gang, vi vasker en cykel, bruger vi Elis’ miljøklude, og vi bruger dem også til at rense tandhjul, tørre kabler af og fjerne olie eller skidt i lejerne. Når vi reparerer cykler, hejser vi dem op fra gulvet og lægger Elis’ MasterMat-måtter under, så de kan opsamle alt det fedt, olie og jord, som falder af cyklerne. Kludene og måtterne fungerer super fint, og vores medarbejdere er enormt glade for dem”, siger medejer af Ren cykel Nikolaj Riis og fortsætter:

”Lige fra vi startede Ren cykel, så vidste vi, at vi ville noget stort med det her… og det ville kræve alt for meget for os, hvis vi selv skulle håndtere alle vores klude. Jeg vil tro, at vi skulle bruge omkring 5 arbejdstimer på det om ugen, hvis vi selv skulle stå for at vaske, tørre og levere klude til alle de lokationer, som vi har i dag. Så vi er enormt glade for servicen fra Elis, der gør vores arbejde en hel del nemmere. Du kan virkelig mærke, at Elis altid sætter kunderne først og stræber efter at finde en løsning på tingene, og det sætter vi meget pris på. Elis er utroligt hjælpsomme og servicemindede, så da vi tilbage i 2015 skulle finde en leverandør af klude og måtter, lå det lige til højrebenet for os at vælge Elis.”

94 % af affaldsresterne i klude og måtter genanvendes
Alle Ren cykels miljøklude og måtter vaskes på Elis’ miljøoptimerede specialvaskeri, som kan rense og genanvende 100 % af vaskevandet – og derudover udvinde og genanvende 94 % af de affaldsrester, som sidder i de brugte klude og måtter. Olien trækkes ud af kludene og måtterne og bruges til at opvarme vaskevandet – og metalspåner, jern og andre rester opsamles og sælges til produktionsvirksomheder. Som Nikolaj Riis fortæller, har det også stor betydning for Ren cykel at genanvende og være så menneskeligt og miljømæssigt bæredygtige som muligt:

”Ren cykels holdning har altid været, at du ikke skal smide en god cykel ud, bare fordi gearet er skævt, eller tandhjulet skal skiftes – og vi reparerer og vasker cykler, så vores kunder føler, at de får en ny cykel hjem igen. Efterhånden som Ren cykel er vokset, har vi fået et større fokus på at være miljøvenlige – og vi synes, det er enormt flot og prisværdigt, at Elis gør så meget for miljøet. Vi går også rigtig meget op i at passe godt på vores medarbejdere – så det betyder meget for os, at Elis har givet vores værksteder lufttætte beholdere, hvor vi kan opbevare vores brugte klude og måtter, så der ikke er nogen sundhedsskadelige dampe, som spreder sig til medarbejderne.”

En livscyklusanalyse viser, at Elis’ kunder kan opnå en besparelse på 331 kg CO2e-udledning (svarende til 64,9 %) ved at bruge/gøre rent 1.000 gange med Elis’ miljøklude i stedet for genbrugspapir. Læs mere her

Et voksende samarbejde
Som Elis’ kundeservicechef Mads Refsgaard Cordtz fortæller, har samarbejdet med Ren cykel i alle årene været en fornøjelse:

”Lige fra vores første møde med Ren cykel kunne vi mærke deres brændende iværksætterdrøm, og den ville vi rigtig gerne støtte op om! Der er virkelig sket meget, siden Nikolaj og Christian fra Ren cykel i 2015 forlod vores vaskeri med de første prøveklude – og til at vi nu servicerer alle deres værksteder med miljøvenligt vaskede miljøklude og måtter. I årenes løb har vi gjort vores bedste for at agere hurtigt og imødekomme Ren cykels stigende behov for tekstiler, efterhånden som de har fået flere nye kunder og åbnet nye mobile og faste værksteder. Og vi har simpelthen været så glade for at følge Ren cykel og se, at det er gået dem så godt”, siger Mads Refsgaard Cordtz.

Du kan læse mere om Elis’ MasterMat-måtter i artiklen her

Om Ren cykel:

  • Mobile værksteder: Ren cykel har ombygget 4 ladvogne til mobile værksteder, som besøger virksomheder og boligforeninger, så alle kan få lavet cyklen samme dag.
  • Faste værksteder: Ren cykel har 3 faste værksteder på Sluseholmen, Fisketorvet og Nordhavn. 
  • Hent & bring: Ren cykel afhenter og reparerer cykler for private, som returneres på hjemmeadressen næste hverdag.

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Milepæl: Mekanisk genanvendt tøj i Elis’ industrivaskerier og Jespers Torvekøkken

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Med ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter

29.09.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Har du tænkt over dine tekstilers klimaaftryk? Produkterne fra Elis er nu SBTi-godkendt

29.09.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Ansvarligt indkøbstip til rengøring: SmartMop-klude og mopper bliver genbrugt via særligt samarbejde