Politisk opbakning til dansk indsats for ansvarlig soja

Danmarks import af fx soja skal ikke være medskyldig i afskovning. Men et decideret importstop er ikke nødvendigvis løsningen ifølge fødevareminister Mogens Jensen, der fremhæver Dansk Alliance for Ansvarlig Soja som et vigtigt initiativ.

”Det er en rigtig vigtig dagsorden, og jeg tror, at alle deler bekymringerne for afskovningen i Brasilien og også andre dele af verden”, sagde fødevareminister Mogens Jensen i forbindelse med behandling af et lovforslag fremsat af Enhedslisten om stop for import af kød og soja produceret som følge af afskovning i Brasilien.

”Vi skal ikke uden videre acceptere, at de varer, vi importerer til Danmark, er skyld i afskovning ude i verden hverken direkte eller indirekte”.

Ministeren mente dog ikke, at et decideret import-stop er en hensigtsmæssig vej at gå. I stedet lagde han vægt på en række andre initiativer for at sikre afskovningsfri sojaproduktion.

Blandt andet fremhævede ministeren Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, der faciliteres af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), som et vigtigt forum, der kan bidrage til, at der kun efterspørges ansvarlig produceret, afskovningsfri soja i Danmark.

”Jeg er rigtig glad for, at der i september blev lanceret en dansk alliance for ansvarlig soja (…) og Miljø- og Fødevareministeriet bakker fuldt op om alliancen og er aktivt involveret i arbejdet”.

Det første møde i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja blev afholdt hos DIEH d. 4. december med deltagelse af blandt andet fødevareminister Mogens Jensen.

Der var bred enighed blandt de øvrige politiske partier om behovet for en dansk indsats for at sikre, at soja importeret til Danmark er produceret under ansvarlige forhold.

Se og hør hele behandlingen af lovforslaget her

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel