På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys

Da et missil ramte tæt på en legeplads i byen Kharkiv i Ukraine, blev 12-årige Borys og hans bedstemor ramt af splinter og fragmenter. Nogle så tæt på nerver, at de stadig er i drengens krop.

Et missil ramte tæt på en legeplads. Foto: DRC Dansk Flygtningehjælp, Arsen Dzodzaev.

Solen skinner. Græsplænerne er perfekt klippede. Krig føles som noget, der foregår langt, langt væk fra denne park midt i den ukrainske by Kharkiv. Indtil sireners høje hyl bryder idyllen. Luftangreb.

Olha (54), hendes datter Yaroslava (33) og barnebarn Borys (12) bliver synligt nervøse, da sirenen går i gang, men siger, at de er vant til advarslerne mod luftangreb.

”Vi prøver at være mere forsigtige efter det, der skete med os.”

Kharkiv ligger blot 30 km fra den russiske grænse, så missilernes indflyvningstid er kort. Indimellem starter sirenerne først efter eksplosionen har lydt. På trods af den store fare kan byens indbyggere ikke blive i beskyttelsesrum og kældre i flere uger. De har brug for at arbejde og tage hånd om hverdagens gøremål. Så det kan næppe undgås, at angrebene i en by, der før krigen husede 1,5 million mennesker, resulterer i civile tab.

”Vi kunne mærke det, da missilerne ramte Kharkivs regionale administrations-bygning. Væggene i vores lejlighed rystede,” fortæller Olha. Ifølge de officielle tal døde 29 mennesker ved det angreb.

Olha plejede at arbejde som tøjdesigner og hendes datter Yaroslava er uddannet dukke-kunstner. Yaroslava var alene med Borys og havde svært ved at kombinere en karriere med livet som alenemor, så Olha sagde sit job op for at tage sig af barnebarnet.

Skyer af støv og splinter

Da et missil ramte tæt på en legeplads i efteråret 2022, var Olha der sammen med Borys. En beboelsesejendom stod mellem dem og nedslaget, og beskyttede dem fra det værste.

”Det var et mareridt. Vinduerne i bygningen ved siden af os blev knust eller faldt ud og omkring os fløj skyer af støv og splinter. Borys og jeg søgte ly ved en mur, hvor jeg dækkede ham med min krop,” fortæller Olha.

De fik begge et utal af små sår af splinterne. Benene var værst ramt. Borys måtte igennem en operation for at fjerne fragmenterne, men af frygt for at ramme vigtige nerver, var det ikke muligt at fjerne alle.

I dag har Borys og Olha det godt. De bor fortsat i Kharkiv, ikke langt fra byens centrum, og går dagligt ture i parken med de perfekt klippede græsplæner.

Olhas familie har ikke forladt Kharkiv efter krigen begyndte i februar 2022. De har hverken et sted at tage til eller en ide om, hvordan de kan tage af sted sammen med alle deres katte og hunde. De har oplevet, hvordan byen sidste år blev tømt for mennesker. Og hvordan folk begyndte at vende tilbage, da den russiske hær trak sig tilbage.

”Det glæder mig, at unge mennesker vender tilbage, for de er vores fremtid. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan en by kan leve uden de unge,” siger Olha.

En ny violin gav nyt lys

Borys har de seneste fem år gået på en musikskole, hvor han lærer at spille violin – også under krigen. Men, som han er blevet ældre, passer barndommens violin ham ikke længere, så familien har fået et legat fra DRC Dansk Flygtningehjælp til betaling af undervisning og voksen-violin til Borys. Takket være et projekt støttet af USAID's Bureau for Humanitarian Assistance. Projektets formål er at støtte børn ramt af eksplosiver.

”Da han hørte lyden af den nye violin, lyste hans ansigt op. Han vil gerne blive bedre til at spille på violinen, og vi er ekstremt glade for, at han har mulighed for at udvikle sin hobby,” siger Olha.

Yaoslava kunne godt tænke sig, at Borys bliver professionel musiker. Men drengen er stadig for ung til at lægge sig fast på sin fremtidige karriere, og også krigen har fortsat indflydelse på familiens og byens liv.

DRC Dansk Flygtningehjælps Victim Assistance Programme er muliggjort via midler fra FNs Ukraine Humanitarian Fund (LINK: https://crisisrelief.un.org/t/ukraine), USAID's Bureau for Humanitarian Assistance, samt midler doneret fra private fonde og privatpersoner primært i Danmark

*Navne er ændret af hensyn til fortrolighed

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa

25.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys

18.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Access to Clean Water can transform a community