Ny rapport: 5,4 millioner flere mennesker vil blive fordrevet fra deres hjem de næste to år

Antallet af fordrevne vil stige med flere end 5,4 millioner mennesker de kommende to år, viser DRC Dansk Flygtningehjælps rapport: ’Global Displacement Forecast 2023’. Samtidig er kløften mellem humanitære behov og finansieringen til humanitære kriser rekordhøj.

"Antallet af mennesker, der bliver fordrevet, stiger minut for minut. Vi er nødt til at handle nu, ellers vil situationen blive værre og værre,” siger Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp:
”Samtidig er vi på globalt plan desværre vidne til en enorm kløft mellem stigende humanitære behov og den tilgængelige finansiering med en forskel på 23 milliarder USD i 2022 – den højeste forskel nogensinde."
Børn, kvinder og mænd fordrevet fra deres hjem vil være mere end fordoblet fra 2015-2024 og steget med mere end 50 millioner. Det viser DRC Dansk Flygtningehjælps rapport: ’Global Displacement Forecast 2023’.

Over de næste to år vil 5,4 millioner flere blive fordrevet fra deres hjem. Rapporten bygger på prognoser for fordrivelse lavet med vores digitale værktøj ’Foresight’ – en kunstig intelligens-model udviklet af DRC Dansk Flygtningehjælp sammen med IBM og med finansiering fra Udenrigsministeriet til at kunne forudsige fremtidige fordrivelser mere præcist.

Kriserne forsvinder ikke af sig selv

Og antallet af fordrevne forventes at fortsætte med at stige – især i komplekse situationer med flere kriser. Rapporten viser, at fordrivelse ofte forekommer i situationer, hvor der er dårlig regeringsførelse og udfordringer på flere områder, såsom igangværende konflikter og vold mod civile, forværret af udfordringer i forbindelse med klimaændringer og miljøforringelser.
"Vi er nødt til at se i øjnene, at kriserne ikke forsvinder af sig selv. Dette er vores tredje prognoserapport, og den viser, at antallet af fordrevne stiger meget hurtigt sammen med antallet af konflikter og klimarelaterede problemer. Som det nylige jordskælv i Tyrkiet/Syrien viste, er fordrevne befolkningsgrupper særligt sårbare over for naturkatastrofer. Der er behov for yderligere finansiering for at imødegå de negative konsekvenser af klimaændringer og miljøforringelse. Hvis vi ønsker at reagere på og reducere fordrivelse, er vi nødt til at tage fat på de udløsende og bagvedliggende årsager, der fører til fordrivelse – og som fastholder mennesker i fordrivelse. Konfliktløsning og fredsskabende initiativer må og skal fremskyndes," siger Charlotte Slente.
Oveni faldende finansiering og voksende humanitære behov bliver humanitære aktørers arbejde også mere komplekst, præget af reduceret adgang og øgede omkostninger. I de lande, hvor det er dyrest at støtte mennesker, der har behov for humanitær bistand, skønnes antallet af fordrevne at vokse mere end i de lande, hvor omkostningerne er lavest.

Fordrivelse rammer skævt

"Vi skal sikre en bedre og mere ligelig ansvarsfordeling for verdens fordrevne. Rapporten gør det meget klart, at fordrivelse rammer skævt, så fattigere lande og områder, der allerede har problemer nok at håndtere, bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt. Der er derfor behov for en grundlæggende ændring af tilgangen for at kunne imødekomme de behov, der opstår som følge heraf, og for at fremskynde bestræbelserne på at reducere og forebygge de forskellige årsager, der udløser fordrivelse. 'Foresight' er nyttigt, da det giver os mulighed for at forebygge og gribe ind med hjælp så tidligt som muligt. Men det kræver, at det internationale samfund træder til med ekstra støtte til de lande, der er hårdest ramt af fordrivelse," siger Charlotte Slente.
DRC Dansk Flygtningehjælp bruger ’Foresight’-analyser til at støtte vores landeoperationer og det bredere humanitære system med mere præcise prognoser for strategisk planlægning, bedre forebyggelse, respons og beskyttelse af berørte befolkningsgrupper.

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa

25.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys

18.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Access to Clean Water can transform a community