Ny cementinvestering i Ghana reducerer CO2-udledning med op til 20 procent

IFU og Norfund har investeret USD 27.9m i Continental Blue Investments Ghana Limited (CBI). Investeringen skal øge den lokale produktion af cement i Ghana og finansiere verdens hidtil største anlæg til kalcineret ler, hvilket vil reducere CO2-udledningen med op til 20 procent per ton cement produceret.

IFU og Norfund har investeret 27,9 mio. USD i Continental Blue Investments Ghana Limited (CBI). Virksomheden er en af de førende cementproducenter i Ghana, og deres fabrik udenfor hovedstaden Accra producerer 550.000 tons cement om året. Cementen sælges under navnet Supacem til kommercielle og industrielle projekter samt til boliger og komplekse infrastrukturprojekter.

Den nye investering understøtter CBI’s planer om næsten at tredoble produktionen til 1,4 millioner tons om året. Da cementproduktion er en af de største globale udledere af CO2, omfatter investeringen også opførelsen af en fabrik, der skal producere 405.000 tons kalcineret ler om året og er verdens hidtil største.

Formålet er at anvende lokalt kalcineret ler i stedet for importeret klinker, som især er årsag til den store CO2-udledning fra cementproduktion. Brugen af det kalcinerede ler vil medføre en reduktion i CO2-udledningen på op til 20 procent per ton cement uden at gå på kompromis med kvaliteten. Inklusive salg af kalcineret ler til andre cementproducenter i Ghana, forventes det, at den samlede undgåede udledning vil være tæt på 30 procent sammenlignet med den nuværende produktionsteknologi.

Anvendelsen af kalcineret ler i cementproduktionen understøtter den grønne omstilling og er i overensstemmelse med EU’s taksonomi, som har sat en øvre grænse for CO2-emissionsintensitet.

Teknologi og udstyr fra FLSmidth
FLSmidth leverer teknologi og udstyr til udvidelsen af CBI’s produktion samt til produktionen af kalcineret ler. CBI forventer både et økonomisk og et miljømæssigt afkast på investeringen som følge af den lavere CO2-udledning, besparelser på strøm og brændstof og reducerede omkostninger ved import af klinker.

”Cementproduktion er en meget stor bidragyder til den globale CO2-udledning. Men cement er også uundværligt til udvikling af infrastruktur, herunder også vindmølleparker. Med denne investering bidrager vi til den grønne omstilling ved at reducere klimaaftrykket, samtidig med at vi øger den lokale cementproduktion, som skal bidrage til Ghanas fortsatte udvikling.”

Torben Huss, CEO i IFU.

”Vi er glade for at kunne støtte CBI’s ledelsesteam, bestyrelsen og de nuværende investorer. Vi ser frem til at arbejde aktivt sammen med dem og vores medinvestorer IFU og FLS i denne proaktive virksomhed, som er markedsledende i sit arbejde med at reducere CO2-udledning i en sektor, der er så vigtig for udviklingen. Jobskabelsen og importsubstitutionen i Ghana er også vigtig for os,” siger Naana Winful Fynn, Regional Director for West Africa hos Norfund.

”Denne ordres betydning kan ikke overvurderes. Kalcineret ler er endnu et eksempel på, hvordan cementindustrien håndterer behovet for mere miljøvenlige processer. CBI-projektet i Ghana er en milepæl i den grønne omstilling inden for cement,” siger Carsten Riisberg Lund, Cement Industry President, FLSmidth. ”Det er vores anden rekordstore ordre på fremstilling af kalcineret ler på under et år, og den tegner til at bliver verdens største. Vi er meget glade for at have en række finansieringspartnere til at føre denne aftale ud i livet. Både IFU, Norfund og EKF i samarbejde med banken Société Générale har vist deres dedikation til bæredygtighedsaspekterne i dette projekt.”

”Ghana er det perfekte sted at anvende ler som et miljømæssigt alternativ til klinker,” siger Frédéric Albrecht, CEO i CBI Ghana Ltd. ”Vi oplever en stigende efterspørgsel efter cement i området, men kalksten af ringe kvalitet har hidtil tvunget os til at importere klinker. Med hjælp fra FLSmidth kan vi nu øge kapaciteten uden at gå på kompromis med miljøet,” slutter Frédéric Albrecht.

IFU’s investering er indgået på vegne af Danish SDG Investment Fund, som er baseret på kapitalindskud fra større danske pensionsselskaber og private investorer.

25.04.2022IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Ny cementinvestering i Ghana reducerer CO2-udledning med op til 20 procent

21.04.2022IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU’s anden investering i solenergi i Malawi

07.12.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU investerer i bæredygtige og billige studieboliger i sydafrika

22.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Energistyrelsen og IFU styrker samarbejde om grøn energi i udviklings- og vækstlande

20.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU kan støtte energiprojekter i Ukraine og Georgien

19.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Dansk millionlån til brasiliansk vindpark er grøn fremtidsfonds første aftale