Mixed Migration Review 2021: Flygtninge og migranter oplever stadig voldsomme overgreb

Nye konflikter, pandemier og klimaforandringer betyder, at der hele tiden sker ændringer i den globale migration. Samtidig bliver de politiske tiltag, handlinger og holdninger på området mere ekstreme, viser Mixed Migration Review 2021, den årlige rapport fra Mixed Migration Center under DRC Dansk Flygtningehjælp.

Som i de tidligere rapporter, giver MMR 2021 et overblik over, hvad MMC betegner som ’normalisering af det ekstreme’. Det er eksempler på politikker, handlinger og holdninger til migration, der for få år siden blev betragtet som uacceptable, men som er blevet normaliserede. Men i år indeholder rapporten også en modpol – med positive og progressive forandringer, som MMC har valgt at kalde ’modstand mod det ekstreme’.

”Pushbacks, deportationer og mennesker, der drukner på åbent hav. Desværre bliver listen i vores afsnit om ’normalisering af det ekstreme’ længere år for år. Samtidig har det vist sig at være en stor udfordring at finde mere positive tiltag, som er sket. Det er yderst bekymrede og burde være et wake up-call til verdens beslutningstagere, at det er meget nemmere at finde eksempler på politikker, der behandler mennesker voldsomt og uværdigt end det modsatte,” siger Bram Frows, direktør for Mixed Migration Center (MMC)

Den kritiske udvikling i Afghanistan har også kastet lys over nogle af disse politikker – og ikke mindst Europas forsøg på at holde flygtninge ude.

”Myndigheder i en række medlemslande i EU har ulovligt forhindret tusindvis af mænd, kvinder og børn, herunder mange afghanere, i at søge beskyttelse ved grænseovergange i Italien, Grækenland, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien og Ungarn i 2021. Det har involveret rettighedskrænkelser såsom nægtelse af adgang til at søge asyl, fysiske overgreb, vold og tyveri fra nationalt grænsepoliti og andre myndighedspersoner – herunder i kølvandet på Talibans magtovertagelse i Afghanistan i august. Så mens nogle afghanere blev evakueret ud af Afghanistan, blev andre mødt af vold og seksuelle overgreb ved Europas grænser. Et meget sigende eksempel på, hvordan det ekstreme bliver normaliseret,” siger Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp.

Klimaforandringer og migration

Med COP26 i Glasgow overstået indeholder Mixed Migration Review 2021 (MMR) et stærkt fokus på klimaforandringer, og hvad de betyder for migration. Rapporten giver et billede af, hvordan migration ser ud i en verden, med klimaforandringer, men hvor mange mennesker ikke har mulighed for at migrere.

“I optakten til COP26 har vi set faktuelt forkerte og uansvarlige udtalelser, der advarer om massemigration som følge af klimaforandringer. Dermed bliver frygt for migration brugt til at mobilisere en indsats for klimaet. Men for det første er sammenhængen mellem klimaforandringer og migration i bedste fald uklar. For det andet bevæger de fleste mennesker sig over korte afstande, og ofte inden for hjemlandets grænser. Endeligt risikerer man med et entydigt migrationsfokus at glemme dem, som ikke har mulighed for at migrere. De er oftest de mest sårbare og hårdest ramte,” siger Bram Frouws.

Covid-19 og migration

Covid-19-pandemien har haft og vil fortsat have en stærk indvirkning på migration, både på kort sigt og på længere sigt, selvom den vil afhænge af en række faktorer, som undersøges i rapporten.

"Ændring i behov for arbejdskraft, bevægelser fra land til by, nye holdninger til migranter, vaccineulighed - der både påvirker migrationen, men også økonomien i en række lande – bevægelsesrestriktioner og meget andet, der relaterer sig til Covid-19, vil fortsat have en indvirkning på migrationen”, siger Bram Frouws.

For flygtninge og fordrevne mennesker har pandemien haft en stor negativ indvirkning på deres mulighed for at forsøge dem selv og deres familie, men også på årsagerne til, at mennesker bliver tvunget på flugt.

"Effekten af ​​Covid-19 forstærker mange ting, der gør, at mennesker flygter. Det kan være konflikter eller rettighedskrænkelser. Samtidig rammer pandemien hårdt i mange af de ofte relativt fattige lande, der i forvejen værter størstedelen af verdens flygtninge og fordrevne i Afrika, Mellemøsten og Asien. Samtidig underminerer krisen også mange flygtninges overlevelsesmuligheder. Mange har mistet den lille indkomst, de måtte have haft før coronaen kom,” siger Charlotte Slente.

Flygtninges og migranters egne historier

Flygtninge og migranter egne historier er centrale i MMR, der er baseret på 7.000 interviews udført gennem MMC's globale dataindsamlingsprogram. I årets rapport bliver der fokuseret på to hovedtemaer. For det første, hvorfor mennesker beslutter sig for at forlade deres hjem og for det andet menneskesmuglernes rolle i de ofte irregulære rejser. Ud over en masse data indeholder rapporten også personlige historier om flygtninge og migranter i byer så forskellige som Bamako, Barranquilla, Bossaso, Jakarta og Khartoum.

Om Mixed Migration Review

Denne fjerde udgivelse af den årlige Mixed Migration Review (MMR) fra Mixed Migration Center (MMC) tilbyder en omfattende analyse af den global migration. Det indeholder om globale migrationstendenser og politiske begivenheder. Rapporten indeholder også en række interviews med migrationseksperter, politiske beslutningstagere og akademikere. MMR bygger på en bred vifte af forskning samt eksklusiv adgang til 4Mi-data fra over 7.000 interviews med flygtninge og migranter. MMC er en tænketank med uafhængige data, forskning, analyse og ekspertise om migration. MMC’s overordnede fokus er på menneskerettigheder og beskyttelse for alle mennesker. MMC er en del af DRC Dansk Flygtningehjælp, men fungerer som en uafhængig kilde til data, forskning, analyse og politikudvikling.

"Rapporten giver et indblik ind i den virkelighed for mennesker, hvis sikkerhed og fremtid er direkte påvirket af den førte migrationspolitik. Det giver en dybere forståelse af omstændigheder og behov hos migranter, og viser samtidig, at de fleste flere grunde til at migrere og ikke ser andre udveje, og at deres færd sjældent er ligetil fra A til B, men derimod tager mange uventede drejninger. Vi har brug for denne indsigt for at udvikle værdige og ordentlige svar og løsninger på de globale migrationsproblematikker,” siger Charlotte Slente.

Endeligt tager rapporten et dyk ned i fænomenet, hvor migration bliver sikkerhedsliggjort og grænser bliver militariseret – en udvikling, der involverer milliarder af dollars.

”En aktiv lobby i den private sektor har en væsentlig indflydelse på udformningen af Europas grænse- og migrationspolitik, som skader flygtninge og migranters liv og rettigheder. Det er samtidig samme industri, der tjener penge ved at sælge våben og sikkerhedsudstyr til de krige, den undertrykkelse og de krænkelser af menneskerettighederne, som finder sted i mange af de lande, som mennesker i første omgang flygter fra. Derefter profiterer de altså på at levere udstyr og tjenester, der skal holde mennesker ude. Det er en meget kynisk forretningsmodel,” siger Bram Frouws.

Download rapporten her

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa

25.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys

18.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Access to Clean Water can transform a community