Miljø-gennembrud: Måtter vaskes uden at udlede mikroplast og spildevand i testforløb hos Elis

Et succesfuldt testforløb hos Elis (tidl. Berendsen) viser, at danske virksomheder sandsynligvis i nær fremtid kan træffe et grønt valg om at leje og få vasket måtter hos et industrivaskeri, som hverken udleder mikroplast eller spildevand til kloakken.

Et voksent menneske indtager ca. 100.000 mikroplastpartikler om året
Der er mikroplast overalt – i luften vi indånder, jorden vi går på, vandet vi bader i, og maden vi spiser. Et studie bragt i The Guardian viser, at et voksent menneske i gennemsnit spiser mindst 50.000 mikroplastpartikler om året og indånder ca. samme mængde. Ingen ved, hvordan det påvirker vores helbred, men plast fremstilles af råolie og kan indeholde sundhedsskadelige stoffer. Derfor igangsatte Elis’ måttevaskeri i Karup og Teknologisk Institut for nogle år siden et projekt, hvor de undersøgte, om en ny filtreringsteknologi kunne opsamle og fjerne størstedelen af mikroplastpartiklerne fra måttevask, før de forlod vaskeriet med spildevandet, og testresultaterne viste, at 98 % af mikroplasten kunne opsamles. Siden har Elis fortsat testene på egen hånd – og nu har virksomheden gjort et gennembrud.

Elis’ miljø- og arbejdsmiljøkonsulent Christina Saxkjær fortæller: ”Vi havde en ambition om, at vi ikke kun ville kunne opsamle mikroplasten på vaskeriet – vi ville også kunne rense vandet for de metaller, som danskere hver dag tørrer af i de måtter, vi vasker for virksomheder og kommuner. For hvis metallerne kunne fjernes, ville vandet blive så rent, at vi kunne genanvende det igen og igen til måttevask. Og vores seneste testresultater viser, at med en båndfiltermaskine og lidt kemi, som får de mindste partikler til at samle sig, så kan vi lykkes med at fjerne over 99 % af mikroplast og gummi og over 90 % af de metaller, som vi normalt udleder til kloakken. Det betyder, at vi kan genanvende alt vandet i et lukket kredsløb, så vi slet ikke udleder noget spildevand”. 

Kan spare miljøet for 75.000 plastflasker om året – og Elis’ måttevaskeri for ca. 75 % vandforbrug
Efter det succesfulde testforløb har Elis sat sig det mål, at de i 2022 vil implementere båndfilterløsningen i fuld skala i måttevaskeriet i Karup, så alle vaskeriets måtter fremover skal vaskes uden at udlede mikroplast, metaller og spildevand til kloakken – og som Christina Saxkjær fortæller, kan det potentielt gøre en stor miljøforskel: 

”I Karup vasker vi mange ton måtter hver dag, og måtterne er lavet af plast og gummi, som slides, når de vaskes, og derfor afgiver de naturligvis en smule mikroplast til vaskevandet. Men en stor del af mikroplasten i måtterne kommer fra skosåler, bildæk, vejstriber og andet, som danskerne tørrer af i vores måtter, der har en helt unik sugeevne – og vi har beregnet, at vi ved at implementere båndfilterløsningen i fuld skala i Karup kan tilbageholde plast svarende til 75.000 ½-liters colaflasker om året. Derudover kan vi naturligvis reducere vandforbruget markant – ud fra testforløbet estimerer vi, at vi i Karup kan reducere vandforbruget med op til 75 %, for selvom vi kan rense og genanvende alt vandet i et lukket kredsløb, så forsvinder en del af vandet til fordampning under vaskeprocessen, så vi skal også løbende tilføre nyt vand”.

Langsigtet mål er at opsamle mikroplast fra alle Elis’ landsdækkende vaskerier
Omtrent 40 % af verdens befolkning bor i områder, hvor der mangler vand – og Elis har som ambition, at virksomheden i 2025 skal have reduceret vandforbruget i deres europæiske afdelinger med 50 % ift. 2010. Når båndfilterløsningen er implementeret i fuld skala i måttevaskeriet i Karup, og Elis har haft tid til at samle erfaringer fra projektet, er det planen, at filtreringsteknologien også skal implementeres i Elis’ øvrige måttevaskeri i Danmark. Og som Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj fortæller, er perspektivet med projektet endnu større:

”Udover måttevaskerierne har vi mange afdelinger, der vasker linned og arbejdstøj for erhvervslivet – og de tekstiler indeholder også polyester, da det gør tekstilerne mere slidstærke, forlænger deres levetid og sikrer, at de kan vaskes med et lavere forbrug af vand. Så samlet set er polyesterholdige tekstiler det mest bæredygtige valg. På vores vaskerier renser og genanvender vi allerede skyllevandet, og vores langsigtede ambition er, at alle vores landsdækkende vaskerier skal kunne opsamle den mikroplast, som naturligt udskilles under vask. Vi håber, at vores erfaringer fra Karup-vaskeriet kan bane vej for, at vi når i mål med det. Der er desuden international bevågenhed på projektet fra de øvrige vaskerier i Europa, så potentialet er stort.”

Elis forsyner Den Gamle Kro med kokkejakker, der fremstilles af genbrugte plastflasker – læs mere her

Fakta om mikroplast:

  • Mikroplast er plaststykker på under 5 millimeter
  • Det opstår ved, at større plastprodukter nedbrydes i naturen, ved at plastpartikler slides af f.eks. dæk og sko, eller ved at mikroplast produceres direkte og tilsættes i f.eks. tandpasta og skrubbecremer
  • Der er plast i havsalt, fisk, skaldyr, honning og øl, som vi mennesker spiser og drikker
  • Forskere har fundet mikroplast i menneskers maver, og et menneske udskiller 400-800 plastpartikler om dagen

Kilde: Plastic Change
 

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Milepæl: Mekanisk genanvendt tøj i Elis’ industrivaskerier og Jespers Torvekøkken

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Med ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter