Meyers gør status på bæredygtighedsarbejde

I 2021 lancerede Meyers en holistisk bæredygtighedsstrategi med klare mål indenfor en række områder fra klima til lokale råvarer og social bæredygtighed. Nu gør madvirksom-heden status med en række markante resultater, der på fem år tæller en opjustering af økologiprocenten til 55% og øget indkøb af bælgfrugter til 72 tons på ét år.

Meyers har opnået en CO2-reduktion for råvarer på 31% ved blandt andet at opjustere markant på brugen af grøntsager og bælgfrugter.. Foto: Stine Christiansen

I mere end 25 år har Meyers arbejdet for at forbedre den danske madkultur gennem fokus på økologi, lokale råvarer og bedre dyrevelfærd, og for tre år siden blev dette samlet i én strategi:

“Vi besluttede os for at kortlægge vores bæredygtighedsarbejde for at se, om vi var på rette vej med vores indsatser indenfor klima- og miljøaftryk. Og takket være samarbejdet med vores ambitiøse kunder og dygtige kolleger kan vi nu dele de foreløbige resultater,” fortæller CEO i Meyers, Jesper Lykke Wacherhausen. 

Strategien blev udformet med målsætninger indenfor fem hovedområder: Klima, biodiversitet, økologi og dyrevelfærd, stedsans og “et længere bord”, hvoraf de sidste to områder beskæftiger sig med henholdsvis lokale råvarer og social bæredygtighed. For at sikre korrekte mål og datametoder indgik Meyers desuden et samarbejde med eksperter i livscyklusvurdering fra 2.-0 LCA consultants og Rambøll.

Økologi som del af værdigrundlag
I sensommeren 2024 udgiver Meyers en rapport med en foreløbig status, hvoraf særligt resultaterne indenfor klima og økologi står ud for Jesper Lykke Wacherhausen:

“Jeg enormt stolt over, hvordan vi både har opnået en CO2-reduktion for råvarer på 31% og en økologiprocent på tværs af alle vores forretningsområder på 55%. Økologi har altid været en del af Meyers’ værdigrundlag, og i dag er vi endnu mere bevidste om økologiens rolle i at bevare og genoprette biodiversitet”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen og uddyber: 

“I en tid med svingende råvarepriser er jeg imponeret over, hvordan mine kolleger fortsat har formået at prioritere økologien, så vi tager det ansvar, vi skal. For når vi dagligt serverer mere end 30.000 måltider i vores kantiner og som leveret frokost, så batter det virkelig noget for både sundhed og natur, når de økologiske råvarer fylder så meget på tallerkenen”. 

72 tons bælgfrugter på ét år 
Et af tiltagene for at sikre CO2-reduktionen har været at ændre måden at lave mad på:

“Før blev måltiderne typisk udtænkt med kød som udgangspunkt, men nu udtænkes de fleste retter med udgangspunkt i grøntsager og grønne proteiner såsom bælgfrugter og tempeh. Dermed er dagens varme ret i flere af vores kantiner nu grøntsagsbaseret, og kødet er et tilvalg”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen. 

Som del af arbejdet for at bruge mindre kød og flere grønne proteiner har Meyers iværksat en række initiativer for at få flere til at opleve glæden ved danske ærter, linser og bønner. Det har blandt andet resulteret i, at det samlede indkøb af bælgfrugter er steget fra 45 tons til 72 tons fra 2018-2023. Som del af dette fokus har Meyers desuden satset markant på at indkøbe flere danske og nordiske bælgfrugter og har således opjusteret indkøbet af de nordiske bælgfrugter fra 68 kg i 2018 til 16 tons i 2023.
  
Skræddersyede løsninger til grønnere måltider
I arbejdet med at implementere bæredygtighedsinitiativer både internt og i samarbejdet med kunder, erkender Jesper Lykke Wacherhausen, at Meyers kun har kunne nå i mål ved at tilpasse indsatsen til de respektive områder og samarbejdspartnere:

”Vi har en bred portefølje af kunder, der er forskellige steder i deres arbejde med bæredygtighed: Nogle er optagede af råvarer, mens andre går mere op i den socio-økonomiske agenda. For os er det afgørende at kunne skræddersy løsninger, hvor vi hjælper kunderne med deres mål indenfor mad og måltider lige meget hvor de er - for der er lige så mange nuancer og niveauer at arbejde med bæredygtighed på, som der er virksomheder”. 

Samtidig understreger Meyers’ CEO, at både kokke og gæster har spillet en vigtig rolle i både tilblivelsen og modtagelsen af den nye måde at lave mad på:

”Vi skylder vores kolleger i køkkenerne og vores gæster en stor tak, for det er deres værtskab og nysgerrighed, der gør, at vi kan lykkes med så store forandringer. Og det kræver fortsat fokus, blandt andet på gastronomisk efteruddannelse, når vi skal nå næste målsætning om 50% reduktion i 2030”, siger Jesper Lykke Wacherhausen.

Genoprettelse af biodiversitet som næste skridt
Arbejdet med bælgfrugter og grønnere måltider er både en del af Meyers’ indsats for at reducere CO2, men også for at genoprette biodiversitet:

“Vi ved, at den største og mest afgørende faktor i forhold til genetablering af biodiversitet er reduktion af arealanvendelse til produktion af mad, og det kan eksempelvis opnås ved at indkøbe flere bælgfrugter og mindre kød”, fortæller Jesper Lykke Wacherhausen og slutter:

“Samtidig er det afgørende at have de rette målemetoder til at holde overblik over så komplekse områder og indsatser, og derfor vi gang med at implementere en metode i indkøbssystemerne, så arealanvendelsen fra råvarerne kan måles. Det bliver det næste store skridt i vores bæredygtighedsarbejde og en indsats, jeg ser meget frem til at følge”.

Fakta

  • I 2019 påbegyndte Meyers arbejdet med at udforme en bæredygtighedsstrategi, og i 2021 blev strategien udgivet som en holistisk kortlægning af bæredygtighed som en kompleks dagsorden. Læs mere: https://meyers.dk/erhverv/baeredygtighed/  
     
  • Strategien byggede videre på årtiers arbejde med bl.a. økologi, lokale råvarer og socialt engagement, og mål, datametoder og målinger er foretaget i samarbejde med førende eksperter i livscyklusvurdering fra 2.-0 LCA consultants og Rambøll.
     
  • I september 2024 gør Meyers status på målsætningerne indenfor strategiens fem hovedområder: klima, biodiversitet, økologi og dyrevelfærd, stedsans, der beskæftiger sig med lokal produktion, og ”et længere bord”, der sætter mål indenfor social bæredygtighed. Læs hele rapporten her: https://meyers.dk/media/46875/meyers_publikation_baeredygtighed_resultater-2024_13.pdf
     
  • En af strategiens mest afgørende målsætninger var at opnå en 30% reduktion af CO2 for virksomhedens råvareforbrug i 2025. Ved at opnå en 31% reduktion i 2024 er dette mål opnået et år før tid, og næste mål er at opnå en 50% reduktion i 2030. 
     
  • Fra 2018-2023 er økologiprocenten for hele Meyers steget fra 44,95% til 55,61%. 
    I samme periode er økologiprocenten for Meyers kantiner steget fra 46,99% til 59,53%. 
     
  • Som rådgiver for Københavns Kommune har Meyers bidraget til omlægning af mere end 1000 køkkener til mere klimavenlige måltider og 87% økologisk indkøb svarende til 7.621 tons økologiske råvarer om året.
     
  • Meyers har en ambition om at starte en bælgfrugtbevægelse gennem en række aktiviteter i hele værdikæden – fra dyrkning af bevaringsværdige sorter til afsætning i supermarkederne og inspiration til forbrugerne. Ambitionen er at få flere til at opleve glæden ved danske ærter, linser og bønner og derigennem skabe et lokalt råvaregrundlag for en grønnere, mere bæredygtig madkultur. 
     
  • Med kantinerne som væsentlig driver har Meyers fra 2018-2023 øget andelen af danske og nordiske bælgfrugter i hele forretningen fra 68 kg til 16 tons. Det samlede indkøb af både udenlandske og nordiske bælgfrugter er i samme periode steget med 57% fra 45 tons til 72 tons.

12.09.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers gør status på bæredygtighedsarbejde

26.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers reducerer CO2 for råvarer med 31% og når klimamål et år før tid

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

14.12.2023Meyers A/S

Sponseret

Meyers får international blåstempling for CO2-mål

09.11.2023Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter mødrehjælpens julehjælp fra Amager til Aalborg

16.10.2023Meyers A/S

Sponseret

Grøn omstilling i kantinen