Marine Stewardship Council fordobler finansiering af fond til beskyttelse af vores oceaner

Verdens førende bæredygtighedsmærke til fisk og skaldyr, MSC, har øget sin Ocean Stewardship Fund til næsten 2 millioner Pund ved at omdirigere en del af midlerne fra salg af produkter med ’den blå fisk’ mærket til forskning og projekter rettet mod at udrydde overfiskning.

Da ledere fra hele verden mødtes i Oslo i 2019 til konferencen Our Oceans 2019, meddelte Marine Stewardship Council (MSC) at man ville øge sit engagement i den global indsats for at sætte en stopper for overfiskeri.

MSCs Ocean Stewardship Fund, der blev oprettet i forlængelse af 2018's topmøde, vil derfor fremover modtage 5% af de årlige royalties, der optjenes ved salg af MSC-mærkede produkter.

Denne løbende forpligtelse øger fondens værdi med omkring 950.000 pund pr. år ud over den seed-finansiering på 1 mio. pund, der blev annonceret i 2018.

Fonden er nu åben for ansøgninger om støtte til forskning og projekter, der vil fremme bæredygtigt fiskeri i hele verden, dog især i det globale syd.

MSCs administrerende direktør, Rupert Howes, siger: ”Sunde oceaner er vigtige for miljøet, økonomien og lokalsamfund over hele kloden. Vi har set utrolige fremskridt inden for bæredygtigt fiskeri, især på den nordlige halvkugle. Alligevel oplever vi en stadigt stigende overfiskning, især i det globale syd.”

Vi er nødt til at fremskynde handling og presse på for omfattende ændringer. MSC er forpligtet til at gøre mere for at styrke forskere, fiskerier, virksomheder og regeringer i en kollektiv indsats for at beskytte havet og forsyninger af fisk og skaldyr. Derfor går vi ud over de forpligtelser, der blev indgået sidste år. En andel af midlerne fra salget af hvert produkt, der sælges med den blå MSC-etiket, går nu direkte til projekter og forskning for at beskytte havene for fremtidige generationer. ”

I 2018 vurderede FN, at en tredjedel af verdens fiskebestande var blevet udnyttet ud over grænsen for bæredygtighed - op fra en tiende i 1974. Konkrete indsatser mod overfiskning var derfor et af de vigtigste emner på dagsordenen for Our Ocean 2019.

Fonden er åben for ansøgninger om støtte til fiskeri, der enten er på deres rejse for at blive bæredygtig eller vil fastholde deres bæredygtige praksis. Fonden vil også være tilgængelig for innovativ videnskabelig forskning for at hjælpe med at forbedre bæredygtig fiskeripraksis. 

Forpligtet til sagen.

Ocean Stewardship Fonden er en del af MSCs bredere indsats for at nå sit mål om at udbrede mærkningsordningen til fiskerier, der er ansvarlige for 20% af verdens vildtfangede fisk og skaldyr inden udgangen af 2020 og 30% inden 2030 i overensstemmelse med FN's mål for bæredygtig udvikling 14 (SDG14) , Livet under vand.

Gennem Ocean Stewardship Fund søgte MSC at støtte:

  1. Fiskeri, der tilpasser sig i retning mod bæredygtighed, især småskala fiskerier og fiskerier i det globale syd. I det første år vil Fonden for Overgangsstøtte (Transition Assistance Fund) støtte fiskeriet i Indonesien, Mexico og Sydafrika, som allerede deltager i det MSC-drevne Fish For Good-program, der sigter mod at hjælpe fiskeriet med at udvikle bæredygtig praksis og deltager i MSC's pilotprogram for fiskeri i overgangsfasen til MSC-certificering.
  2. Fiskerier, der udfører forskning for at nå ‘best practice’. Videnskabs- og forskningsfonden yder støtte til forskningsprojekter, der er målrettet fiskerier i MSC-programmet. Til finansieringsrunden for 2019-2020 vil MSC især se efter projekter, der fokuserer på spøgelsesudstyr eller truede og beskyttede (ETP) arter.
  3. Fiskerier, der har opretholdt MSC-certificering i mindst 10 år og dermed har indgået en langsigtet forpligtelse om bæredygtighed. Recertification Assistance Fund vil bidrage til at dække omkostningerne ved recertificering.

08.06.2023Marine Stewardship Council

Sponseret

Stop for overfiskeri kan hjælpe med at tackle underskud af næringsstoffer for millioner af mennesker verden over

14.11.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen.

25.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO

13.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC indfører strengere krav for certificeret tunfiskeri

20.09.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC´s bestyrelse godkender enstemmigt den nye fiskeristandard

08.06.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Et skift i den offentlige mening giver håb om fremskridt for havet