Lidls gaslastbil kører på eget affald

Organisk affald fra Lidls butikker bliver omdannet til biogas. Dagligvarekædens nye CO2-neutrale lastbil er biogascertificeret og kører på gas. På den måde skabes et effektivt grønt kredsløb.

Lidl har de sidste mange år leveret organisk affald til biogasindustrien, affaldet er varer som har overskredet datomærkningen og som kvalitetsmæssigt ikke længere kan sælges. Da Lidl i starten af året indkøbte sin første gaslastbil fik man samtidig muligheden for at opgradere sin indsats og skabe et grønt kredsløb, hvor gaslastbilen bliver tanket og kører på gas, samtidig med at Lidl selv får lavet biogas af sit eget affald.

”Det giver rigtig god mening, at vi på den måde bruger organisk affald fra butikkerne, til at transportere varer tilbage til butikken på en miljømæssig forsvarlig måde,” siger CSR-konsulent i Lidl Danmark Tina Kaysen.

Lastbilen fuldender det grønne kredsløb

Lidls biogaslastbil er opbygget og konstrueret i samarbejde med Mercedes- Benz, og er en af Danmarks første gaslastbiler bygget til distribution af dagligvarer. Ikke alene udleder biogas slet ingen CO2 ved forbrænding, men Lidls lastbil er også blevet tildelt biogascertifikater, så den udover at være støjsvag, også er en CO2-neutral transportløsning i distributionen af varer til og fra Lidls bæredygtige butik i Valby.

”I Lidl har vi valgt at investere i en specialbygget gaslastbil som denne, da vi tror på at det er nødvendigt at teste og udvikle fremtidige løsninger, som kan erstatte de oliebaserede fossile brændstoffer som diesel udgør. Vi er derfor stolte af, at vi som en af de første i Danmark har konstrueret en lastbil, hvor alle de diesel og oliekrævende funktioner er blevet erstattet med alternative mere bæredygtige drivmidler og energiformer som gas og el.” siger Tina Kaysen.

Lastbilen er ligesom den bæredygtige butik en af Lidls unikke pilotprojekter, hvor dagligvarekæden tester, innovative ideer inden for klima, energi og ressourceoptimering. Det er et klart ønske fra Lidl at undersøge mulighederne inden for bæredygtige løsninger og alternative drivmidler og videreføre de bedste ideer til resten af deres forretning.

”Indtil videre har vi kun haft rigtig positive erfaringer med vores biogaslastbil. Den har endda vist sig at være mere effektiv end ventet, da den kører længere på en tankfuld gas end vi havde estimeret. Samtidig er den støjsvag, hvilket er en fordel i byerne og især ved tidlige leveringer. En tredje fordel er designet i førerhuset i forhold til arbejdsmiljø, hvor chaufføren har nemmere ind-og udstigning, samt et langt bedre udsyn ved højresving end i de traditionelle lastbiler, hvilket betyder meget for vores chauffør i hans daglige arbejde. Så udover de helt åbenlyse bæredygtige fordele ved vores gaslastbil, hvor vi kan slutte et grønt kredsløb og køre CO2-neutralt, så har vores løsning vist sig at bidrage positivt til samfundet i flere henseender.” siger Tina Kaysen.

Kort om Biogas:

 • Organisk affald forarbejdes i en bioforgasningsproces, hvor også gylle fra de danske landbrug tilsættes.
 • Tilsætningen af gylle skaber værdi for miljøet og landmanden, da gyllen bliver renset for metangasser, som er den helt store synder i forhold til global opvarmning.
 • Udover biogas bliver der ved processen produceret et restprodukt: Restproduktet er nærende metanfri gødning som landmændene får retur til deres landbrug.

Kort om Lidls gaslastbil:

 • Lastbilen er en Mercedes Econic NGT, med Allison automatgear 3000PR og fuld luftaffjedring.
 • Lastbilen er udviklet og konstrueret så den udelukkende kører på gas. Kølerummet i lastbilen er ombygget til en CO2-neutral løsning, hvor der til nedkøling benyttes gas i stedet for diesel.
 • Oliefyret er udskiftet med en eldreven løsning, så opvarmningen af motor og førerhus er blevet erstattet med et miljøvenligt alternativ.
 • Allerede når lastbilen står i tomgang opnår Kølekompressoren 90% af sin maksimale kapacitet, hvilket betyder at kølerummet med denne løsning hurtigt opnår den korrekte temperatur.
 • Køleanlægget er ligeledes udstyret med 380volt el-drift, så det er muligt at nedkøle kølerummet i lastbilen selv når lastbilen ikke kører.
 • Lastbilens chassis er desuden blevet forlænget, så kapaciteten af fragtrummet er blevet forøget med 20%.

Kort om Lidl:

 • Lidl åbnede Europas grønneste dagligvarebutik på Sjælør Boulevard i Valby i januar 2015. Butikken har opnået den højeste certificeringsgrad inden for byggestandarden LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) og er derfor blevet tildelt en LEED Platinum certificering.
 • Lidl åbnede de første butikker i Danmark i 2005 og har i dag 98 butikker i Danmark og beskæftiger mere end 2200 medarbejdere.
 • Med over 10.000 butikker i 26 europæiske lande er Lidl en af Europas førende dagligvarekæder.

01.12.2023Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

30.10.2023Lidl Danmark

Sponseret

Nyt undervisningsforløb skal inspirere folkeskoleelever til at lave mad med madspildsvarer

25.09.2023Lidl Danmark

Sponseret

Medarbejdere og kunder bakker op om udfasning af tobak i Lidl

06.12.2022Lidl Danmark

Sponseret

Lidl og Hjernesagen: sammen om både hverdag og fest

31.10.2022Lidl Danmark

Sponseret

Lidl certificerer varer til glæde for kunder og bønder

12.09.2022Lidl Danmark

Sponseret

Lidl sørger for forplejning, når de sammen med Plastic Change samler affald i naturen på World Cleanup Day