Lancering af Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie

Fælles indsats vil gøre det nemmere for danskerne at undgå at bidrage til fældning af regnskov, når de køber ind. Ny dansk alliance med 29 danske virksomheder, organisationer og myndigheder går sammen til kamp mod afskovning fra palmeolie.

29 toneangivende danske virksomheder, organisationer og myndigheder er gået sammen og lancerer i dag Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie. Alliancen skal i fællesskab gennem et forpligtende samarbejde sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt. Alliancen er faciliteret af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).


- Palmeolie er en vigtig vegetabilsk olie med mange gode egenskaber, men det er afgørende, at den palmeolie, som vi anvender, er ansvarligt produceret og ikke foranlediger fældning af regnskov og forringelse af biodiversiteten eller livsgrundlag for lokalsamfund i Sydøstasien. Derfor er vi meget glade for, at en gruppe visionære danske virksomheder og organisationer nu er gået sammen og udviser handlekraft – og andre er velkomne til at være med i denne vigtige alliance, siger direktør i DIEH Mikkel Stenbæk Hansen.


Palmeolie er den mest udbredte vegetabilske olie globalt og findes i en lang række produkter, herunder mange forskellige fødevarer, sæber, kosmetik, biodiesel, stearinlys, og meget mere. Men store dele af palmeolieproduktionen er forbundet med meget betydelige miljømæssige og sociale udfordringer. Store områder regnskov bliver ryddet for at gøre plads til oliepalmeplantager i Indonesien, Malaysia og flere steder i Afrika og Latinamerika. Det forringer biodiversiteten og bidrager til klimaforandringer, ligesom der flere steder er problemer relateret til overholdelse af menneskerettighederne for lokalsamfund og arbejdere, der er beskæftiget i palmeolieplantagerne.


Derfor er det vigtigt at sikre, at den palmeolie, der importeres til Danmark er ansvarligt produceret og ikke bidrager til afskovning. Dele af dansk erhvervsliv har gennem en årrække arbejdet indgående for at fremme ansvarligt produceret palmeolie, men vi er langt fra i mål med at sikre afskovningsfri og ansvarligt produceret palmeolie.


Et unikt samarbejde
Den nye alliance er en fælles indsats for at bidrage til at komme problemerne bag palmeolieproduktionen til livs. Alliancen er stiftet ud fra det udgangspunkt, at vi kan nå mere gennem samarbejde på tværs af aktører end enkelte aktører hver for sig. Alliancen vil hjælpe danske virksomheder og gøre arbejdet med at sikre ansvarlig palmeolie nemmere. Derudover vil alliancen arbejde for at fremme dialog og debat blandt danske interessenter samt oplyse forbrugerne om palmeolie og bæredygtighed.

Forpligtende handlingsplaner
De deltagende virksomheder forpligter sig til at offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig palmeolie, der beskriver status for deres arbejde, samt hvilke initiativer, de vil gennemføre, for at sikre fremdrift mod, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Derudover skal de årligt rapportere om fremdrift.


WWF Verdensnaturfonden har bidraget til at etablere alliancen og deltager som støttemedlem. I Verdensnaturfonden er der begejstring over det nye initiativ:


-Tropisk regnskov forsvinder med foruroligende hast, så det kan kun gå for langsomt med at få stoppet dansk imports bidrag til den globale afskovning. På sojaområdet har vi vist, at vi med en alliance kan gøre en forskel, og det har stået højt på vores ønskeliste også at samarbejde bredt på palmeolie. Vi er glade for, at vi nu for alvor får genstartet indsatsen, og det er særlig positivt, at alliancen ikke kun har en vision for den danske import, men også vil påvirke udviklingen på globalt plan, siger Bo Øksnebjerg, som er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Jo flere, des bedre
Alle danske aktører, der har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af palmeolie, inviteres til at deltage i alliancen. Det gælder dels virksomheder, der anvender eller handler med produkter, hvori palmeolie indgår, fx detailhandlen, food-service, producenter af kosmetik og rengøringsmidler, foderproducenter, industrivirksomheder og fødevareproducenter, og dels organisationer, der besidder
relevant viden om problemstillingen vedrørende ansvarlig produktion af palmeolie.


For de virksomheder, der allerede køber certificeret og sporbar palmeolie, kan alliancen fungere som et fælles talerør samt udgøre et forum for samarbejde, bl.a. i forhold til at styrke de internationale certificeringsstandarder for ansvarlig palmeolieproduktion.


- Vi har i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie en fælles vision om, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Derudover ønsker vi i alliancen i fællesskab løbende at bidrage til forbedringer i ansvarlig produktion af palmeolie globalt. Deltagerne i alliancen arbejder alle for at nå disse mål. Der kan være flere måder at nå alliancens mål om ansvarlig produceret palmeolie på. Nogle er allerede godt i gang, mens andre først skal til at begynde deres arbejde. Derfor har vi skabt fleksibilitet til, at de deltagende virksomheder selv kan vælge, hvordan de vil nå målet om ansvarligt produceret palmeolie, således at alle, der vil afskovning til livs, kan være med, siger direktør i DIEH Mikkel Stenbæk Hansen.

For mere information om Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie se DIEHs hjemmeside.


Yderligere oplysninger:
Dansk Initiativ for Etisk Handel: Direktør Mikkel Stenbæk Hansen, tlf. 2726 6416, e-mail: ms@dieh.dk


Tal og fakta om dansk palmeolieforbrug og Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie:

  • Palmeolie er den mest udbredte vegetabilske olie globalt.
  • Palmeolie findes i en lang række produkter – alt fra fødevarer, sæber, kosmetik, biodiesel, stearinlys, til senge og bilsæder.
  • Der produceres omkring 72 mio. tons palmeolie om året på globalt plan.
  • Danmark importerer årligt ca. 250.000 tons palmeolie.
  • Omkring 85% af verdens palmeolie produceres i Indonesien og Malaysia, og alene i disse to lande arbejder ca. 4,5 mio. mennesker med palmeolie.
  • Store dele af palmeolieproduktionen er forbundet med meget betydelige miljømæssige og sociale udfordringer.
  • Omkring 19% af den globale produktion af palmeolie er i dag RSPO certificeret (bæredygtighedscertificeret).
  • Initiativet har som mål at samle relevante danske aktører i et forpligtende samarbejde for at sikre fremdrift mod ansvarligt produceret palmeolie – både de, der er nået langt og de, der først skal i gang.
  • Alliancens vision er, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt, herunder produceret lovligt og ikke bidrager til afskovning eller konvertering af anden naturlig vegetation samt at bidrage til løbende forbedringer i ansvarlig produktion af palmeolie globalt.
  • Ved at deltage i alliancen vil danske virksomheder få hjælp til at sikre ansvarlig produceret palmeolie.
  • Alliancen vil gøre virksomheders arbejde med ansvarlig palmeolie nemmere bl.a. gennem viden, erfaringsudveksling, fælles kommunikation, udvikling af fælles værktøjer, afholdelse af workshops, samt en fælles indsats for at styrke de eksisterende internationale standarder mm.
  • Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) agerer sekretariat for alliancen.
  • Deltagere i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie tæller ved lanceringen 29 virksomheder, organisationer og myndigheder.
  • Alle danske aktører, der har mulighed for at fremme en ansvarlig produktion af palmeolie inviteres til at deltage i alliancen. Det er gratis for virksomheder at deltage.

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’