Ja, det er Black Friday, men vores træer er ikke på tilbud

Black Friday? Green Friday? Vores tilgang er simpel: Hvorfor dræne din krop med stress og jag ved tilbudsshopping når du kan genoplade din batterier i naturen?

Uregerlige kunder, hektiske menneskemængder, lange køer. Er det virkelig værd at udsætte sig selv for al den stress, for blot at opnå et øjebliks købstilfredsstillelse, der faktisk forsvinder lige så hurtigt igen? Hvis du spørger os, er svaret ganske simpelt: Hvorfor ikke bruge tiden på at genoplade din krop og sjæl i skoven?

Nu skal vi til det igen. De 24 timers Black Friday udsalg er nøje tilrettelagt til at grave sig ned i din underbevidsthed, så du føler dig presset til at foretage impulskøb, ikke fordi du står og mangler noget, men mest af alt fordi alle andre gør det samme. 

At folk fejlagtigt sætter lighedstegn mellem køb af goder og deres indre tilfredsstillelse, er noget der på engelsk hedder ”the paradox of possesions”. Det er netop et paradoks fordi man intuitivt forventer, at glæden ved et materielt køb vil vare lige så længe, som den ting, man har købt. Vores hjerne snyder os simpelthen til at tro, at de ting vi kan se, høre og røre ved, samtidigt er de ting, der gør os gladest. Men der er forkert, primært på grund af tre vigtige pointer.

For det første vænner du dig meget hurtigt til dit nye tilbudskøb, og dermed forsvinder glæden lige så hurtigt, som den opstod. For det andet fungerer ethvert køb som en slags glidebane, der får hjernen til at kræve mere og mere, for at kunne opretholde sit skud af tilfredsstillelse, også selvom man egentlig ikke havde brug for at købe noget til at starte med. Og for det tredje betyder det, at man automatisk begynder at sammenligne sine køb med de ting, som ens bekendte har købt, og som garanteret viser sig at være et bedre tilbud. Og dermed forsvinder glæden igen. 

Kort fortalt køber man ting for at blive gladere – og det lykkes – men kun i et ganske kort øjeblik. Ja, du bliver stillet tilfreds for en kort stund, men det er langtfra den følelse af langvarig glæde, som du egentlig søgte efter i første omgang. 

Et simpelt trick til vedvarende glæde

Studier har vist, at vi er et facit af vores oplevelser. Hvis man køber noget nyt elektronik, bliver man ikke et nyt og bedre menneske. Men hvis man derimod river et år ud af kalenderen og rejser jorden rundt - ja, så sker der noget godt og stort indvendigt. Det sker, fordi ens samlede øjeblikke af oplevelser – især naturoplevelser – er med til at forme vores person.

Det faktum, at oplevelser kun varer i ganske kort tid, er faktisk grunden til, at vi sætter så meget pris på dem, og dermed også grunden til, at glæden varer ved når man ser tilbage på dem langt ude i fremtiden. Så selvom materielle goder på overfladen holder længere end oplevelser, er det faktisk minderne fra ens oplevelser, der betyder mest. 

Med det in-mente, så hvorfor ikke foretage et bevidst valg i år, og drage en tur ud i skoven på Black Friday? Stadig ikke helt overbevist? Så læs lige lidt videre. 

Oplevelser i skoven booster vores immunsystem 

Når vi fylder lungerne med frisk luft fra skoven, indeholder ilten et stof kaldet phytoncider, der er noget, som planterne udleder, for at beskytte sig mod insekter. Disse phytoncider har både antibakterielle og svampedræbende egenskaber, der hjælper planterne med at bekæmpe sygdomme. Men når mennesker trækker vejret og får phytonciderne ind i systemet, reagerer vores kroppe ved at forøge antallet af hvide blodceller kaldet naturlige dræberceller eller NK. Disse celler dræber svulst og virus celler i vores kroppe, og faktisk i en sådan grad, at japanske forskere undersøger hvordan tid i skoven (også kendt som forest bathing på engelsk eller shinrin-yoku på japansk), kan hjælpe med at helbrede særlige typer kræftsygdomme. 

Tid i skoven reducerer stress, sænker blodtrykket og forbedrer humøret

Studier viser også at motion i skoven, eller simpelthen bare at sidde ned og suge skovens dybe ro til sig, hjælper med at sænke blodtrykket og de stress-relaterede hormoner kaldet kortisol og adrenalin. Det viser sig endda, at se på billeder fra skoven har en lignende effekt, dog i mindre grad. Og fordi stress har negativ indflydelse på immunsystemet, betyder det at fordelene ved en tur i skoven forstærkes yderligere. 

Naturen hjælper med styrke dit fokus

Vores hverdag er mere travl end nogensinde før med arbejde, uddannelse og familie. Multitasking mellem mange forskellige aktiviteter over længere tid kan dræne vores mentale energi (også kaldet Directed Attention Fatigue). Når man tilbringer tid i naturen, giver man den kognitive del af hjernen et afbræk, så vi efterfølgende bliver bedre til at fokusere og være mere tålmodige. 

Så spørgsmålet er, hvad venter du på? Skynd dig ud i skoven og lad dine batterier op!

03.07.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Virksomhed indsamler 90 millioner til bl.a. at gøre Danmark grønnere

08.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er Skovens Dag - og hvornår er det?

05.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Tusind grunde til, at biodiversitet er uundværligt!

30.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er greenwashing, og hvordan undgår du at blive snydt?

25.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Ja, det er Black Friday, men vores træer er ikke på tilbud

07.10.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Tag ejerskab over træer fra bæredygtige skove i Danmark