IFU’s anden investering i solenergi i Malawi

Malawi er et af verdens fattigste lande. Da kun ti procent af befolkningen har adgang til elektricitet, er der et stort behov for at øge energiforsyningen. Med solpark nummer to under opførelse i Malawi giver IFU et vigtigt bidrag til at støtte den grønne omstilling og forbedre levevilkårene i landet. Finansieringen foregår gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond.

I landsbyen Golomoti 100 kilometer fra Malawis hovedstad Lilongwe har et af IFU’s porteføljeselskaber, JCM Power Corporation, påbegyndt opførelsen af en PV solpark på 20 megawatt. Det er virksomhedens anden solpark i Malawi efter opførelsen af Salima-projektet på 60 megawatt, der begyndte at producere elektricitet i fjerde kvartal 2021.

Da kun ca. ti procent af Malawis befolkning har adgang til elektricitet, er der stærkt brug for den øgede kapacitet. Den vil bidrage til at øge andelen af vedvarende energi i energimixet i Malawi, give mere stabil elforsyning og potentielt mindske brugen af brænde til madlavning, som har sundhedsmæssige konsekvenser og fører til skovrydning.

”Dette projekt stemmer perfekt overens med vores impact-strategi, som fokuserer på at forbedre levevilkårene for mennesker i udviklingslandene, fremme den grønne omstilling og skabe adgang til basale serviceydelser som for eksempel elektricitet,” siger Lars Krogsgaard, CIO i IFU.

Christian Wray, der er CEO i JCM Power tilføjer: ”Malawi er et land med rigelige kilder til vedvarende energi, og vi er stolte af at føre an i at hjælpe med at afdække potentialet for vedvarende energi. Med støtte fra partnere som IFU, der har forpligtet sig til at være aktive investorer på vækstmarkeder, kan vi gennemføre projekter som Golomoti.”

Første solpark med batterilagring
Med støtte fra Innovate UK er Golomoti den første kommercielle solpark i Malawi, der anvender et energilagringssystem baseret på batterier. Sammen med installering af solmodulerne på trackere vil dette øge anlæggets ydeevne. Når anlægget kommer i drift i begyndelsen af 2022 forventes det, at Golomoti solpark vil levere strøm til mere end 100.000 husstande og reducere CO2-udledningen med ca. 3.000 tCO2e om året.

De to nye solparker, som opføres af JCM Power, følger Malawis strategi om at tiltrække flere private investeringer i energisektoren, der vurderes at have brug for investeringer for 15 milliarder kroner frem mod 2030.

”Vi er glade for at kunne hjælpe Malawis regering med at gennemføre sin strategi og tiltrække flere private investeringer til energisektoren. Som firstmovers vil vi forhåbentlig kunne inspirere andre investorer til at følge efter.”

Lars Krogsgaard, CIO i IFU.

Danmarks Grønne Fremtidsfond yder lånefinansiering
Finansieringen på 85 millioner kroner er tilvejebragt af IFU gennem Danmarks Grønne Fremtidsfond, som understøtter den grønne omstilling i Danmark og udlandet.

”Med vores adgang til yderligere finansiering gennem Danmarks Grønne Investeringsfond kan IFU investere i flere projekter og bidrage til at fremskynde den grønne omstilling i udviklingslande som Malawi,” siger Lars Krogsgaard.

Danish SDG Investment Fund, som administreres af IFU, er investor i JCM Power, som i samarbejde med PIDG-virksomheden InfraCo Africa Limited har investeret aktiekapital i Golomoti solpark.

25.04.2022IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Ny cementinvestering i Ghana reducerer CO2-udledning med op til 20 procent

21.04.2022IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU’s anden investering i solenergi i Malawi

07.12.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU investerer i bæredygtige og billige studieboliger i sydafrika

22.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Energistyrelsen og IFU styrker samarbejde om grøn energi i udviklings- og vækstlande

20.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

IFU kan støtte energiprojekter i Ukraine og Georgien

19.04.2021IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande

Sponseret

Dansk millionlån til brasiliansk vindpark er grøn fremtidsfonds første aftale