Grøn Transport i Værdikæden: Pjece med inspiration og gode råd
Transport er et helt centralt element i enhver indsats for at sikre mere bæredygtig indkøb af varer og tjenesteydelser. Er du indkøber, kan du nu få gode råd og inspiration til grønnere transport i værdikæden fra forskellige cases.
Transport er en fundamental forudsætning for global handel, og transport indgår i alle varers værdikæder – ofte i flere led i værdikæden. I løbet af efteråret har DIEH samlet mere end 60 repræsentanter fra virksomheder, organisationer og offentlige instanser til deling af viden og erfaringer i ’Temagruppen for grøn transport i værdikæden’ under Forum for Bæredygtige Indkøb. Sammen har vi diskuteret hvordan blandt andet drivmidler, standarder og indkøberens rolle kan være med til at skabe forandring i varetransporten.
Udbyttet af møderne er nu tilgængeligt for alle (indkøbere) i pjecen ”Grøn transport i værdikæden”, der blev lanceret på Forum for Bæredygtige Indkøbs årskonference. Her finder du gode råd til indkøb og inspiration i hele 16 inspirerende cases fra både indkøbere af transport, transportleverandører og større transportprojekter.
Fra hybridteknologi til last-mile-logistics: Cases til inspiration & syv gode råd til indkøberen
Alle virksomheder, organisationer og offentlige institutioner køber transport direkte eller indirekte gennem vareindkøb. Men transport – herunder transportleddet af alle værdikæder – belaster miljø og klima. Derfor er transport et helt centralt element i enhver indsats for at sikre mere bæredygtige varer og tjenesteydelser. Men der er mange måder at arbejde med dette på.
I ”Grøn transport i værdikæden” kan du blandt andet læse om, hvordan Hørkram og Aarstiderne har skiftet til hybridteknologi og elbiler, mens COOP nu fragter en del af deres varer med tog. I casen fra Københavns Kommune kan der findes inspiration til, hvordan man kan stille krav til grøn transport i relevante udbud og kontrakter, og hvordan det kan gøre en forskel for markedet at efterspørge grønne løsninger.
I casene fra transportudbydere ser vi på, hvordan Maersk anvender affaldsressourcer som skibsbrændstof og transportudbyderen Kaj Madsen Fjelstrup A/S har indkøbt en flåde af lastbiler, der kører på Liquified Natural Gas. For at de mange initiativer kan måles, er det nødvendigt at tage udgangspunkt i en baseline og sætte sig et mål. Det kan man finde inspiration til i casen fra Kuehne + Nagel, der også behandler emnet om CO2-kompensation.
Du kan også få forskellige perspektiver på last-mile-logistics-løsninger. Både hos IKEA, cykeltransportvirksomheden Chainge og CityLogistik er der fokus på, hvordan udfordringer med trafik- og forureningspres i byerne løses. Last-mile-logistics er også temaet i et stort samarbejdsprojekt fra Dansk Erhverv og Region Hovedstaden.
De helt store perspektiver får man i casene fra Concito, som præsenterer deres bud på dekarbonisering af vejgodstransporten, og i casen om Power2X. Pjecen byder også på politisk inspiration med to cases fra Nordisk Ministerråd og BuyZET, som begge indeholder erfaringsudveksling mellem store internationale byer.
Yderligere byder pjecen på syv gode og konkrete råd til indkøbere, der ønsker at arbejde med grønne tiltag i værdikædens transportled. Der handler blandt andet om at skabe overblik, indgå i markedsdialog og opstille krav.
Baggrund
Som nævnt bygger pjecen på input og erfaringer delt over tre møder i ’Temagruppen om grøn transport i værdikæden’.
Det første møde satte fokus på den fremtidige udvikling i transportsektoren. Herunder blev særligt brugen af drivmidler diskuteret, samt hvilke muligheder og begrænsninger det giver indkøbere, der gerne ville fremme bæredygtighed i værdikædens transportled.
Transportgruppens andet temagruppemøde gav inspiration til, hvordan indkøbere af varer og tjenesteydelser i både offentlige institutioner, virksomheder og organisationer konkret kan være med til at fremme grønne indkøb i transportleddet. Emnet blev blandt andet belyst med cases fra både ind- og udland.
På temagruppens tredje og sidste møde blev der samlet op på den viden og de anbefalinger, der var blevet genereret over forløbet med temgruppens arbejde. Anbefalingerne blev præsenteret og drøftet, således at disse kunne danne fundament for en konkret pjece med viden og gåde råd.
Pjecen om grøn transport blev lanceret i november på Forum og POGI's årskonference om netop indkøb af bæredygtig transport i en klimatid. Desuden fik konferencens deltagere glæde af spændende oplæg fra både Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Aarhus Kommune og Force Technology om udfordringer og muligheder for indkøbere, når det kommer til grøn transport.
Pjecen ”Grøn Transport i værdikæden – Inspiration og gode råd til indkøbere og leverandører af transport” findes her.
I løbet af efteråret 2020 der i regi Forum for Bæredygtige Indkøb også været afholdt temagrupper om indkøb af bæredygtig træ og papir, samt bæredygtig IT. Resultaterne af disse temagrupper er også blevet til pjecer med gode indsigter og tips til mere bæredygtigt indkøb.
Find pjecen om indkøb af bæredygtigt træ og papir her.
Find pjecen om indkøb af bæredygtigt IT her.