Folkemødet '19: Svanemærket og EU-Blomsten på mærkerne for FN’s verdensmål

Skal du til folkemøde på Bornholm i denne uge? Så kig forbi Svanemærket og EU-Blomsten i udstillingshuset ”Dit bæredygtige liv”, eller deltag i en af de mange debatter, hvor miljømærkerne er på programmet.

I 2015 vedtog FN 17 verdensmål og hele 169 delmål, som skal bidrage til at løse mange af klodens problemer inden 2030. For at nå målene må alle gøre en indsats: regeringer, den private sektor, den offentlige sektor og hvert enkelt individ. Derfor er det vigtigt, at alle kender planen – og det bidrager årets folkemøde til.

Hvis du besøger Folkemødet i næste uge, vil du således opleve en festivalplads i verdensmålenes tegn med plakater, billeder m.v. Også festivalens events vil bære præg af verdensmålene. Foreningen Folkemødet skriver på hjemmesiden, at de med dette initiativ ”… vil tage ansvar for, at vi udvikler løsninger, drøfter fælles mål og udfordrer hinanden på, hvad der skal til, hvis vi skal løse de store samfundsproblemer”.

Og årets tema vækker både begejstring og genklang hos Miljømærkning Danmark:

”Verdensmålene danner en perfekt ramme for vores deltagelse i Folkemødet - og vi er naturligvis på mærkerne for at vise, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten gør det enkelt for både forbrugere, indkøbere og virksomheder at bidrage til verdensmålene”, udtaler direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen og fortsætter:

”Danmarks to officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten, bidrager aktivt til en række af verdensmålene – især til mål 12 om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Miljømærkerne arbejder nemlig for at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug – og ser på hele produktets rejse, når kravene til de miljømærkede produkter bliver fastsat. Det sikrer både en mere miljømæssigt bæredygtig produktion og kontrol tilbage i leverandørkæden – og det sikrer mere miljømæssigt bæredygtige produkter til slutbrugeren. Derfor kan miljømærkerne med fordel indgå i indsatsen for at nå vores fælles mål for en bæredygtig udvikling”. 

Troværdige mærker er stærke pejlemærker

Vi skal alle sammen bidrage, hvis vi skal nå verdensmålene og mange aktører er heldigvis allerede i gang. Også mange leverandører har fokus på verdensmålene og kommunikerer ofte om, at de understøtter målene. Men hvordan navigerer man som forbruger og indkøber i de mange budskaber? Hvilken garanti er der for, at virksomheden reelt gør en forskel?

Det er nogle af de spørgsmål, som vil blive drøftet, når nordisk produktansvarlig i Miljømærkning Danmark, Heidi Bugge, stiller op i paneldebatter på Folkemødet. Og hun har allerede flere tydelige holdninger og klare budskaber på plads:

”Vi bliver ofte eksponeret for virksomheders egne budskaber om, at de understøtter FN’s verdensmål. Det er super godt – men det er også vigtigt, at denne kommunikation er troværdig. Her kan vi som tredjeparts-certificering netop sikre troværdig kommunikation ved at verificere, at virksomheden eller dens produkter faktisk bidrager til et eller flere verdensmål,” siger Heidi Bugge, nordisk produktansvarlig hos Miljømærkning Danmark. 

Her finder du Svanemærket og EU-Blomsten på Folkemødet 2019

Oplev ”Dit bæredygtige liv” 3D hus 
DIT BÆREDYGTIGE LIV er Folkemødets mest markante verdensmålsscene. Her kan du komme indenfor i den bæredygtige bolig og opleve en lang række aktiviteter og udstillinger, der gør verdensmål til hverdagsmål. Miljømærkning Danmark deltager i Dit Bæredygtige Liv med en stand om, hvordan miljømærkerne kan bruges i indsatsen for at understøtte verdensmålene.

Kig ind og husk at deltage i vores konkurrence om lækre svanemærkede præmier.
Udstillingshuset ”Dit bæredygtige liv” kan besøges fra torsdag den 13. juni til søndag den 16. juni 2019. Huset er placeret på iLoveGlobalGoals location - plads B9 (energiområdet).

Kom til mingle
Kom og få en snak med en masse gode mennesker om den grønne omstilling i Danmark. Ved ” Mingle om den grønne omstilling i Danmark” stiller Miljømærkning Danmark – sammen med en masse andre deltagere – op til samtaler, spørgsmål og udfordringer. 

Tid og sted: Fredag den 14. juni kl. 17:00 - 18:30 hos Danmarks Naturfredningsforening (C12)

Paneldebatter
”Verdensmål i virkeligheden – bæredygtig forbrugerpåvirkning”
Tid og sted: Torsdag den 13. juni kl. 13.30 – 14.30 i udstillingshuset hos iLoveGlobalGoals (B9)

”Mærk Verdensmålene – fra tomme løfter til reel forandring” 
Tid og sted: Fredag den 14. juni kl. 13.30-14.30 i det gule havnehus i Havnegade (G33) 

”Bæredygtig mode – hvor skal ændringen komme fra?” 
Tid og sted: Fredag den 14. juni kl. 14.30-16.00 i Verdensmålenes telt (A40) – eventen indledes med et bæredygtigt modeshow fra kl. 14.30-15.00.   

"Kan man mærke sig til bæredygtighed?"
Lørdag den 15. juni kl. 12.00-13.00 på Skibet Freia & Havets Venner (H1) i Allinge Havn

Læs mere om miljømærkernes bidrag til verdensmålene her.

08.05.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

08.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling

26.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital reducerer CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %

18.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024