Et grønt samarbejde til glæde i Gambia

Klimavenligt og velgørende. Det kunne være overskriften på et nyt samarbejde mellem Middelfart Kommune, Berendsen Textil Service og SOS-Gambia, hvor aflagt Berendsen-tøj fra Middelfart kommune bliver genanvendt på en teknisk skole i Gambia.

22.000 stykker aflagt arbejdstøj fra Middelfart Kommunes pleje- og køkkenpersonale, bliver netop nu gennemgået og sorteret i Ejby, før det kan sendes til Gambia, hvor eleverne på SOS Gambias Tekniske Skole skal have glæde af det.

I mange år har Berendsen leveret og vasket tøj til Middelfart Kommunes pleje- og køkkenpersonale, men da tøjet i år skulle udskiftes, for fortsat at leve op til de gældende høje hygiejnekrav og -standarder, kom der en ny mulighed på banen.

Da det nye tøj skulle prøves ude på et af kommunens plejecentre, Fænøsund, spurgte centerleder Jette Aamand, hvad der skulle ske med det gamle tøj. Da svaret var, at det blev afskaffet, fortalte hun om SOS Gambias projekt, som hun er en del af. Derfra gik der ikke længe, før alle parter var enige om, at tøjet skulle komme skolen i Gambia til gavn.

Derfor sendes 22.000 stykker tøj nu til den tekniske skole i byen Tujering i Gambia, som drives af Foreningen SOS Gambia. Her undervises eleverne blandt andet i cateringarbejdet og murerfaget. Og det er her, at det aflagte tøj kommer til gavn. Tøjet skal nemlig bruges som arbejdstøj i undervisningen på de to linjefag.

Et miljø- og klimavenligt initiativ

Selvom initiativet ved første øjekast primært synes at være til gavn på skolen i Gambia, er der faktisk også en underliggende gevinst, som måske endda er større end den lokale glæde – nemlig en stor besparelse på den miljø- og klimamæssige bundlinje. Noget som går hånd i hånd med Berendsens fokus på miljøet.

”Vi har gang i mange projekter, for hvordan vi bedst muligt kan genanvende kasseret tøj, og da vi blev kontaktet omkring projektet, var vi ikke i tvivl om, at det var en god ide og en mulighed for at gøre en forskel for både miljøet, klimaet og selvfølgelig lokalt i Gambia,” siger CSR-chef i Berendsen, Anne-Sophie Stokbro og fortsætter:

”Bomuldsdyrkning og tøjproduktion er en af de helt store belastninger for miljøet. Men selvom tøjet ikke længere kan bruges herhjemme på grund af høje hygiejnekrav, er der stadig en masse gode leveår i vores tøj. Så ved at sende det til Gambia, sparer vi potentielt miljøet for både produktion af mere tøj og afskaffelsen af det kasserede.

Tøjet, der bliver sendt afsted, skal udelukkende bruges som arbejdstøj i undervisningen og ikke som almindeligt persontøj, da det i så fald går ind og påvirker den lokale bomulds- og tøjproduktion negativt. I alt bliver to 20-fods containere med 22.000 stykker tøj sendt til skolen i Gambia, hvor det vil holde eleverne klædt på de næste par skoleår. Omkostningerne til leje og forsendelse af de to containere står Berendsen for, i stedet for at skulle afholde udgifter til korrekt afskaffelse af tøjet.

”Det er en stor glæde, for det første, at kunne få mulighed for at genanvende tøjet, så det kommer til gavn på vores tekniske skole i Gambia, dernæst at vide, at vi samtidig er med til at skåne miljøet, ved at undgå at tøjet bliver kasseret, uden at vi kommer til at skade den lokale, gambiske tøjproduktion” siger Susanne Skov, som er formand i Foreningen SOS Gambia.

Vil du vide mere om samarbejdet, er du velkommen til at kontakte:
 
Foreningen SOS Gambia                    
Susanne Skov                         
Formand                                        
Tlf. 61 77 02 43    

Berendsen Textil service                   
Anne-Sophie Stokbro         
CSR-Chef                             
Tlf. 39 53 87 67

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup