ESG i den finansielle verden

Hvordan påvirker hele ESG-dagsordenen bankerne? Vil bankerne være motor for en mere bæredygtig fremtid, og hvordan vurderer de kunderne ud fra et ESG-perspektiv efter EU's Omnibus-pakke?

Foto: Bæredygtig Business

I denne episode af Bæredygtig Business har Steffen Max Høgh besøg af Camilla Kirkegaard Jensen, afdelingsdirektør for Koncern ESG i Sydbank - Danmarks tredjestørste bank. De taler om kreditvurdering, Omnibus-pakken og hvordan Sydbank risikovurderer deres kunder, særligt erhvervskunderne.
 

EU’s Omnibus-pakke udskyder kravene til bæredygtighedsrapportering for primært små og mellemstore virksomheder. Hensigten er at reducere og forenkle de administrative byrder for europæiske virksomheder og dermed styrke deres konkurrenceevne. Men Omnibus-pakken betyder også, at bankerne ikke har adgang til den samme mængde ESG-data, som de kan bruge til at risikovurdere deres kunder.
 

Derfor spørger Steffen Max Høgh, hvad det har betydet for bankerne, at Omnibus-pakken er blevet vedtaget:

Vi bruger dialog som et værktøj til at blive klogere på og få førstehåndsinformation om kunderne. Man kan sige, at vi efter Omnibus mangler standardiserede og verificerede data om kunderne, det var jo netop det, der ville have været en del af CSRD-rapporteringen. I mangel af standardiseret bæredygtighedsrapportering beder vi ikke om specifikke data, men stiller spørgsmål til kunderne i en samtale, der samtidig giver dem indsigt i deres egen forretning. Og ud fra svarene laver vi en ESG-score af kunderne.

- Camilla Kirkegaard Jensen.
 

Sydbank inddrager altså ESG, når de vurderer kunder og risici på tværs af brancher.

Som bank har vi, ligesom alle andre banker, mange roller. Dels skal vi finansiere den bæredygtige omstilling, dels sikre en robust finansiel infrastruktur, og så har vi også en rolle i at vurdere kundernes kreditværdighed, så vi ikke sætter dem i en situation, hvor de ikke kan tilbagebetale et lån, for eksempel hvis deres bolig er halveret i værdi på grund af oversvømmelser,

fortsætter Camilla Kirkegaard Jensen, som også giver et indblik i de såkaldte ”grønne lån”. Klimaudfordringen banker også på bankernes dør, i form af nye risici, muligheder og regulering. I podcast-episoden kan du høre mere om, hvordan Danmarks tredjestørste bank, Sydbank, håndterer det

16.05.2025SustainBusiness

Sponseret

ESG i den finansielle verden

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

20.03.2025SustainBusiness

Sponseret

Er abonnementsordninger bedre for planeten?

06.03.2025SustainBusiness

Sponseret

Omnibus – med Amanda Koefoed Simonsen

07.02.2025SustainBusiness

Sponseret

Er Re-commerce godt for planeten?