Erhvervsstyrelsen er klar med hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse

Er du en stor virksomhed, der skal lave en dobbelt væsentlighedsanalyse? Eller er du en SMV, der ser værdi i at komme i gang med arbejdet? Læs med her og bliv klogere på, hvordan det kan se ud.

Foto: Dansk Erhverv

CSRD træder i kraft, og et af de centrale krav i den nye lovgivning om bæredygtighedsrapportering er at virksomheder skal lave en dobbelt væsentlighedsanalyse. Det stiller helt nye krav til din virksomhed, som du skal have styr på.

Hvad er en dobbelt væsentlighedsanalyse?
En dobbelt væsentlighedsvurdering, en dobbelt væsentlighedsanalyse, Double Materiality Assessment eller DMA. Vurderingen af din virksomheds bæredygtighedsområder kan tage mange navne.

En dobbelt væsentlighedsanalyse viser, hvordan din virksomhed påvirker omverdenen, og hvordan omverdenen påvirker din virksomhed. Formålet er at identificere virksomhedens påvirkninger, risici og muligheder gennem hele din værdikæde – på kort, mellemlang og lang sigt.

Her kan du læse mere om lovkrav, og hvad en dobbelt væsentlighedsanalyse er.


Hvem er omfattet?
Alle store og børsnoterede virksomheder er omfattet af CSRD og skal derfor også lave en dobbelt væsentlighedsanalyse. Hvis du er en SVM, er der derfor ikke noget krav til at lave analysen, men der kan stadig være klare fordele ved at komme i gang med arbejdet. Er du i tvivl, om du er omfattet, så læs mere om de nye størrelsesgrænser.

Sådan laver du en dobbelt væsentlighedsanalyse
Din virksomhed skal vurdere bæredygtig væsentlighed ud fra to perspektiver:

  • Første perspektiv dækkes ved at kortlægge din virksomheds indvirkninger på omverdenen – både positive og negative.
  • Andet perspektiv omhandler finansiel væsentlighed og dækkes ved at identificere bæredygtige risici og muligheder, der kan have økonomiske konsekvenser for din virksomhed.

Analysen er ikke kun et krav, men kan være et skridt mod at forme strategier, der skaber værdi for både din virksomhed og den bæredygtige udvikling.

En dobbelt væsentlighedsanalyse kan være en omfattende proces, men Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en god skabelon og vejledning, der kan hjælpe dig med arbejdet.

Kom i gang med arbejdet som SMV
Hvis du er en SMV, og det endnu ikke er et lovkrav, at din virksomhed skal lave en dobbelt væsentlighedsanalyse, kan der alligevel være flere fordele ved allerede nu at komme i gang med arbejdet. For det kan bruges til at prioritere jeres bæredygtige indsatser.

Som SMV kan du finde hjælp og blive klogere på de vigtigste principper i en dobbelt væsentlighedsanalyse på Virksomhedsguiden.

Erhvervsstyrelsen kommer løbende med nye guides og vejledninger på Virksomhedsguiden. Her kan du finde vejledninger, værktøjer og meget andet.

24.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering

16.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Erhvervsstyrelsen er klar med hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?