Erhvervslivet rækker ud til familier i Danmark, der har børn med livstruende sygdomme

I Ronald McDonald Hus ved Rigshospitalet er der hjerte- og husrum til familier, der har et barn med en alvorlig sygdom. For Berendsen, der donerer og hver uge vasker alt husets linned, skaber formålet loyale medarbejdere.

Kræft, hjertefejl og for tidlig fødsel er nogle af årsagerne til, at børn i Danmark mister livet. I Ronald McDonald Hus ved Rigshospitalet er der hjerte- og husrum til familier, der har et barn med en alvorlig sygdom – og landets virksomheder donerer med glæde deres tid og produkter til huset. For Berendsen, der donerer og hver uge vasker alt husets linned, skaber formålet loyale medarbejdere.

Hvert år dør 284 børn og unge af sygdom i Danmark

Børn i Danmark lever i dag længere med livstruende sygdomme end før, og flere børn helbredes. Men hvert år dør gennemsnitligt 284 børn og unge mellem 0 og 18 år af deres sygdom – og 84 % af dem dør i en hospitalsseng, selvom størstedelen af familierne har et ønske om at være i eget hjem længst muligt. Når et barn får en alvorlig sygdom, rammes hele familien – og for at gøre den svære tid nemmere kan forældre og søskende bo i Ronald McDonald Hus, mens deres barn er indlagt på Rigshospitalet. Siden åbningen af huset i 2002 har der boet mere end 2029 familier fra hele landet. Størstedelen af familierne har søskende med – og hvis lægerne vurderer, at det er forsvarligt, kan det syge barn også bo i huset. Ifølge Karen Bjørløw Jacobsen, der er leder i Ronald McDonald Hus, gør det en kæmpe forskel, at alle kan være tæt på hinanden:

Familierne ser det som et midlertidigt hjem og en tryg base, hvor det hele ikke handler om sygdom. For familier fra f.eks. Jylland er huset den eneste mulighed for, at alle kan være samlet under indlæggelsen og opretholde en nogenlunde normal hverdag. For det syge barns søskende betyder det meget, at de selv kan se, hvad det hele handler om – for tit er børns forestillingsevne værre end virkeligheden, og de fleste alvorligt syge børn bliver jo heldigvis raske”.

Berendsen vasker over 20.000 stykker linned årligt for Ronald McDonald Hus

I Ronald McDonald Hus har familier sikkerhed for, at de kan bo på deres eget værelse i al den tid, hvor barnet er indlagt, og husets personale og frivillige står til rådighed med lyttende ører i hverdagen. Størstedelen af støtten til huset kommer fra fonde og virksomheder, der bl.a. donerer deres produkter og arbejdstid til formålet. Og som Karen Bjørløw Jacobsen fortæller, er Berendsen, der årligt vasker over 20.000 stykker sengetøj, håndklæder, duge, viskestykker og klude for huset, en uvurderlig hjælp: 

Af virksomhederne får familierne i Ronald McDonald Hus bl.a. stillet planter, akvarie, frisør, massør, frugt og billetter til FCK-fodboldkampe til rådighed. Og den vaskehjælp, vi får fra Berendsen, har langt større værdi for os, end hvis de havde støttet os økonomisk. For familierne er det bedste, at de sparer så utroligt meget tid, som de kan bruge på at være sammen med deres syge børn, når de kun selv skal vaske deres tøj – og de bare kan gå ud i et skab og hente rent dyne- og pudebetræk, lagner, håndklæder osv. Og for vores frivillige var det tidligere en alt for tidskrævende opgave at hjælpe med linnedvask. Så Berendsens støtte er vi fantastisk glade for.

Når Danmarks udsatte børn hvert år deltager i Ungdommens Røde Kors’ sommerferielejre, låner og vasker Berendsen ca. 800 stykker linned til lejrene. Læs mere i artiklen her

Godgørende formål gør arbejdet til en hjertesag

Hos Berendsen er dét at tage et socialt ansvar helt fundamentalt. Virksomheden gør en stor indsats for at støtte udsatte og syge mennesker i samfundet – og alt det linned, som de siden 2006 har vasket, tørret, foldet og leveret til Ronald McDonald Hus, har Berendsen også selv indkøbt og udlåner til formålet. Ifølge Berendsen Danmarks administrerende direktør, Henrik Luxhøj er glæden ved at hjælpe familierne til de syge børn en stor drivkraft for medarbejdernes daglige arbejde:

En mor eller far, hvis barn er indlagt med en livstruende sygdom, står i den mest ubærlige situation, man overhovedet kan forestille sig. Og hvor dét at vaske linned er en opgave, som vores medarbejdere løser hurtigt og professionelt hver dag, så kan det jo være en uoverkommelig opgave for en familie, der er i sorg og savner ro til at give omsorg til de nærmeste. Derfor er Ronald McDonald Hus et formål, som står vores medarbejderes hjerte nært. Det giver deres arbejde mere mening, og det styrker deres engagement, så alene af dén årsag har projektet en reel værdi for hele vores forretning.”

I 2018 underskrev Berendsen en samarbejdsaftale med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden, hvor udsatte kvinder syr genbrugstasker ud af virksomhedens kasserede arbejdstøj. Læs mere i artiklen her


Det fejlede de børn, hvis familier boede i Ronald McDonald Hus i 2017:

  • 38 % var hjerteopererede eller i medicinsk behandling
  • 35 % havde kræftsygdomme
  • 13 % var indlagt på intensiv eller halvintensiv børneafdeling, havde lungesygdomme eller skulle knoglemarvs-, lever- eller nyretransplanteres
  • 9,5 % var født for tidligt eller med misdannelser
  • 4,5 % var indlagt på medicinsk børneafdeling, børnekirurgisk afdeling eller andre afdelinger

Kilde: Ronald McDonald Børnefond

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden