Elis’ kasserede tekstiler giver inspiration til unge, der skal styrkes til at varetage et job eller gennemføre en uddannelse

Elis (tidl. Berendsen) vil gøre en forskel for mennesker og miljøet. Elis’ ambition er at genanvende 100 % af virksomhedens tekstiler i 2030, og en del af de kasserede tekstiler skaber motiverende opgaver for unge på FGU Nord.

Næsten 45.000 unge under 25 år er hverken i uddannelse eller job
Selvom erhvervslivet lige nu mangler kloge hoveder og arbejdsomme hænder, er der stadig for mange unge, som står udenfor arbejdsmarkedet. Ifølge nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet/Danmarks Statistik var næsten 45.000 af de 15-24-årige (svarende til 6,6 %) hverken i uddannelse eller job i 2020. FGU (den forberedende grunduddannelse) er et tilbud for unge op til 25 år, der ikke er i arbejde og ikke har gennemført eller ikke er i gang med en ungdomsuddannelse. FGU arbejder med at styrke elevernes faglige, personlige og sociale kompetencer, og hver elev får en individuel uddannelsesplan, der er sammensat ud fra elevens interesser med motiverende mål for fremtiden, som eleven løbende støttes i at nå. Hos FGU Nord i Gladsaxe synes mange af de unge, det er inspirerende at gå på produktionsgrunduddannelsens ReDesign-linje, hvor de arbejder kreativt med at designe bæredygtige produkter ud af primært genbrugsmaterialer. De unge giver blandt andet tekstilservicevirksomheden Elis’ kasserede tekstiler et nyt liv.

”Hele bæredygtighedstanken motiverer unge i dag, og for vores elever er Elis’ kasserede tekstiler en kæmpe drivkraft. Med Elis’ arbejdstøj, lagner, dynebetræk og duge har de unge eksperimenteret med indfarvning og syet halloween-spøgelser, muleposer, bukser dekoreret med utallige overalls-lommer – og en masse kreative tasker, som vi vil sælge på vores julemarked i december. De unge er vilde med det, og de er simpelthen så stolte af de ting, som de laver. Når jeg siger til dem, at nu skal jeg snart hente nye tekstiler hos Elis, så kan de næsten ikke vente… og eleverne får en masse gode idéer, når de ser tekstilerne”, siger Lisbet L. Holmsted, underviser på ReDesign hos FGU Nord.

Hos I Tråd Med Verden syr udsatte kvinder vaskeposer og tasker af Elis’ kasserede tøj – læs mere her

Fra affald til motiverende opgaver
Hver uge vasker og leverer Elis bunker af arbejdstøj og linned til danske arbejdspladser, som Elis’ syersker løbende reparerer, men når tekstilerne med tiden bliver for slidte eller får varige pletter, udskifter Elis dem med nye. For at Elis kan komme tættere på ambitionen om at genanvende alle deres tekstiler i 2030, samarbejder de med flere partnere, der upcycler Elis’ kasserede tekstiler. Flere af FGU’s lokationer aftager Elis’ kasserede tekstiler, og indtil videre har FGU Nord fået 88,8 kg. af Elis’ kasserede tekstiler – og som Lisbet L. Holmsted fortæller, er designprojekterne med til at udvikle flere forskellige kompetencer hos eleverne:

”Udover at eleverne skal mestre den kreative designproces, så skal de også kunne beskrive målgruppen for det bæredygtige produkt, hvordan produktet fremstilles, hvilket behov det løser, hvilken forskel det kan gøre for miljøet, og hvordan det indgår i verdensmålene. Nogle gange samarbejder eleverne 2 og 2 om opgaverne. En del af FGU-eleverne har tidligere følt sig alene og overset i grundskolen, så for dem gør det en stor forskel at opdage, at de kan bidrage med noget vigtigt i et samarbejde. Det er fantastisk, at Elis’ kasserede tekstiler giver vores elever en hands-on-oplevelse af, at her står jeg faktisk med noget, der skulle brændes – og det kan jeg skabe et nyt og kreativt design af! Det giver jo bare rigtig god mening… både for de unge og for miljøet – for at kassere tekstilerne ville være et stort spild.”

På Hans Knudsen Instituttet har unge med psykiske udfordringer syet Elis’ kasserede duge om til puder og tæpper – med det mål at få dem solgt i en eksklusiv designbutik. Læs artiklen her

Et bæredygtigt samarbejde
FGU har mange uddannelsessteder fordelt over landet, og til flere af lokationerne udlejer Elis hygiejneprodukter samt måtter og kantinetekstiler, som vaskes på Elis’ miljøoptimerede vaskerier, hvor forbruget af vand, energi og kemi opfylder Svanemærkets krav. Elis’ CSR-chef Louise Elver fortæller, at det er naturligt for virksomheden at samarbejde med kunderne om at blive mere bæredygtige:

”Vi introducerer løbende nye produkter, der hjælper vores kunder med at gøre en større forskel for miljøet og mennesker – ligesom vi har forpligtet os til at gøre vores egen produktion mere bæredygtig og reducere vores affald. Så vi er selvfølgelig rigtig glade for, at vores i forvejen gode samarbejde med FGU har udviklet sig til, at de nu aftager en del af vores kasserede tekstiler – og at nogle af disse tekstiler endda er med til at skabe motiverende projekter for de unge. Hos Elis har vi 7 vaskerier, som er virksomhedscentre og samarbejder med kommunerne om at hjælpe langtidsledige og mennesker med sproglige, psykiske og fysiske udfordringer i job – så det er også en hjertesag for os at række ud til både unge og ældre fra kanten af arbejdsmarkedet.”

Fakta om FGU (forberedende grunduddannelse):

  • FGU er for unge under 25 år, der har brug for et samlet forberedende tilbud efter grundskolen for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller varig beskæftigelse.
  • På FGU kan unge vælge mellem 3 uddannelsesspor, som kombinerer teori og praksis, sammen med aktiviteter der styrker de personlige og sociale kompetencer og kan tilpasses den unges behov og interesser: Almen grunduddannelse (AGU), Produktionsgrunduddannelsen (PGU) og Erhvervsgrunduddannelsen (EGU).
  • Varigheden af uddannelsesforløbet er normalt op til højst 2 år. 


Læs mere om FGU her
 

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Milepæl: Mekanisk genanvendt tøj i Elis’ industrivaskerier og Jespers Torvekøkken

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Med ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter