Du smadrer ozonlaget, når du drikker koldt vand

EU og Regeringen vil mindske den globale opvarmning med en række stramninger. Det betyder blandt andet, at alle drikkevandskølere skal udskille mindre CO2 inden 2022. Jo før jo bedre, mener Scandic, som allerede nu har købt ind på kravene fra EU og indgået en miljøvenlig aftale på alle kædens hoteller i Danmark.

Vi ved efterhånden, at vores gamle biler, lange flyrejser, store bøffer og høje strømforbrug påvirker miljøet negativt, og at det har alvorlige konsekvenser for den verden, vores børn og børnebørn kommer til at vokse op i, hvis ikke vi handler nu. Men at vores drikkevand nu også skulle være en synder i klimaregnskabet, det er en svær sandhed at sluge. Adgang til vand er en menneskeret og noget af det reneste, vi kan indtage. Alligevel kan dit vandforbrug være medskyldig i, at blandt andet vandstanden vil stige i fremtiden.

Problemet er de kunstige kølemidler, der holder drikkevandet koldt i de beholdere, man ser på mange kontorer, sygehuse og hoteller. Derfor har Europa-Parlamentet udskrevet en forordning om såkaldte fluorholdige drivhusgasser for blandt andet køleudstyr, der skal sænkes mærkbart fra 2020. Regeringen har fulgt trop og forbudt import, salg og anvendelse af de skadelige drivhusgasser. Socialdemokraterne går også til valg på den grønne dagsorden, så selv ved et eventuelt regeringsskifte vil forslaget ikke blive druknet.

“Klimakampen er helt afgørende for vores generation. Og den handler ikke kun om store omstillinger og klimatopmøder. Den handler også om, at vi alle kigger på, om der kan gøres noget i vores hverdag og virksomhed. Fra politisk hold skal vi hele tiden stramme kravene, og i den her situation betyder det blandt andet, at vandkølerne bliver mere miljø- og klimavenlige,” udtaler Jens Joel, der er energi- og klimaordfører for Socialdemokraterne.

Aftalen i Danmark er, at kølemidlet i en drikkevandskøler ikke må indeholde et kølemiddel med en GWP-værdi højere end 5. GWP betyder Global Warming Potential og indikerer, hvor miljøskadeligt det pågældende kølemiddel er for den globale opvarmning over en periode på 100 år. Hvis et kølemiddel har en GWP-værdi på 2000, betyder det, at udledning af ét kg af stoffet påvirker drivhuseffekten på samme måde som 2000 kg CO2.

Rent vand med ren samvittighed

Regeringen indførte lovkravet i 2017, men selvom det først træder i kraft fra 2020, har nordens største hotelkæde, Scandic, allerede valgt at skifte deres vandkølere ud.

“Som Danmarks største hotelkæde er det naturligt for os at tage ansvar og konstant implementere tiltag, som bidrager til vores dedikerede bæredygtighedsarbejde. Vi hylder det nye politiske initiativ og ser ingen grund til at vente til 2020 med udskiftningen af vores drikkevandsløsning. Vi har allerede påbegyndt implementeringen af nye drikkevandsløsninger, og i Scandic er vi stolte af, at vi, i samarbejde med Purezza, er de første i Danmark til at tilbyde hotelgæster mere miljøvenligt vand,” siger Karsten Felvang Nielsen, Scandics Food & Beverage-direktør i Danmark.

De nye vandkølere kommer fra Purezza Danmark og er et væsentligt bidrag til at mindske forurening. “Scandics kommende kølere indeholder naturligt nedbrydeligt materiale og skader dermed ikke miljøet. Materialet har en GWP-værdi på henholdsvis tre og fire. Det betyder, at deres kommende forbrug vil resultere i 3-4 kg forurening pr. 100 år, hvor en nuværende køler på markedet udleder ca. 1800 kg. forurening pr. 100 år. Ved at skifte til vores drikkevandskølere gør Scandic miljøet en kæmpe tjeneste,” forklarer Kristian Wittenkamp, som er Country Manager hos Purezza.

Fakta
Den danske lovgivning på området blev vedtaget i 2017 og betyder, at drikkevandskølere, køleskabe, frysere med mere ikke må have et kølemiddel med en GWP-værdi på over 5.
* Den europæiske lovgivning som bliver vedtaget i 2020 betyder, at drikkevandskølere, køleskabe, frysere med mere ikke må have et kølemiddel med en GWP-værdi på over 2500. I 2022 vil det blive et krav i europæisk lovgivning, at GWP nedsættes til 150. 

05.03.2019Scandic Hotels

Sponseret

Scandic finder to nye bæredygtighedstiltag gennem nordisk hackathon

19.11.2018Scandic Hotels

Sponseret

Du smadrer ozonlaget, når du drikker koldt vand

14.11.2018Scandic Hotels

Sponseret

Great Place To Work: Scandic er Danmarks bedste arbejdsplads til inklusion

03.09.2018Scandic Hotels

Sponseret

Scandic i totalt buræg-stop på alle hoteller

23.08.2018Scandic Hotels

Sponseret

Scandic tilslutter sig ITP: Vil bidrage til, at hotelbranchen når sine bæredygtighedsmål

29.05.2018Scandic Hotels

Sponseret

Scandic stopper brugen af plastiksugerør og -cocktailpinde på alle sine hoteller