DRC Dansk Flygtningehjælp bliver i Afghanistan

Taliban har taget magten i Afghanistan, hvor millioner af mennesker er drevet på flugt. Situationen i landet er ekstremt sårbar, og behovet for nødhjælp er stort.

Støt vores arbejde

Med rekordfart har Taliban taget kontrol over provins efter provins i Afghanistan og nu også over hovedstaden, Kabul.

Det efterlader landet i en ekstremt sårbar og usikker situation, hvor titusindvis af mennesker er flygtet fra deres hjem. Nogle har forladt landet, andre har søgt fra landområder og ind mod byerne, særligt i de større byer som Kandahar, Herat, Mazar-e-Sharif og Kabul, mens andre igen slet ikke har ressourcer til at flytte, men må blive, hvor de er.

”Mange bor hos familiemedlemmer, der slår dørene op for dem. Vi har hørt om enlige mødre med børn, der bor i et- og toværelses boliger, hvor flere end 20 mennesker nu har søgt tilflugt. Alle hjælper, hvor man kan og så godt man kan,” fortæller Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp:

”Men der er også mange, der ganske enkelt har slået sig ned i parker, under træerne eller under åben himmel. Vi har hørt om børn, der de seneste dage er blevet født i parkerne. Situationen er desperat.”

DRC Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Afghanistan siden 1999 og vil fortsat være til stede, efter Taliban har taget magten i landet. .

”Vi bliver, og vi finder adgang”

Situationen i Afghanistan var i forvejen skrøbelig. Landet har været plaget af vold og konflikt i mere end 40 år og er desuden hårdt ramt af naturkatastrofer og kampen mod COVID-19. Det betyder, at afghanerne er et af verdens mest udsatte folkefærd.

Mere end 90 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom. I øjeblikket lever næsten fire millioner mennesker som internt fordrevne, men tallet er formentlig betydeligt højere, da det er svært at opgøre under den kaotiske situation i landet.

Vores opgave er at hjælpe mennesker i nød. Det er det, vi kan, og det er derfor, vi er i Afghanistan. Nu er virkeligheden en anden, og den arbejder vi på at kunne manøvrere i.

Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp

DRC Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Afghanistan siden 1999 og er en af de fremtrædende humanitære organisationer i landet. Gennem cirka 700 lokale kollegaer arbejder DRC Dansk Flygtningehjælp fortsat hårdt på at hjælpe afghanere i nød på tværs af landet.

”Vores opgave er at hjælpe mennesker i nød. Det er det, vi kan, og det er derfor, vi er i Afghanistan. Nu er virkeligheden en anden, og den arbejder vi på at kunne manøvrere i, så vi kan nå ud til de mennesker, der har brug for hjælp. Vores styrke er vores dygtige lokalt ansatte og vores erfaring med at arbejde i situationer, hvor meget er uvist og kan ændre sig fra minut til minut. Vi bliver, og vi finder adgang,” siger Charlotte Slente.

”Vi ved, at der er behov for mad, husly og adgang til sundhedsydelser og ordentlige sanitære forhold. Men derudover ved vi også, at der er et desperat behov for kontanter i en tid, hvor fødevarepriserne stiger og stiger på grund af den nuværende situation. Vi kæmper dag og nat for at nå ud til dem, der har brug for hjælp.”

Støt vores arbejde

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa

25.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

På legepladsen regnede glas og murbrokker ned over Borys

18.09.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Access to Clean Water can transform a community