Dobbelt så mange svanemærkede byggerier som i 2018

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede byggerier i Norden er mere end fordoblet på bare to år. Dermed er der nu mere end 12.000 svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden – og mere end 22.000 nye er på vej.

Store Solvænget på Amager er et af de mange svanemærkede byggerier, der netop nu er ved at blive opført. Foto: ONV arkitekter.

Store dele af Danmark har de seneste mange uger været lukket ned pga. Corona-krisen – med store økonomiske konsekvenser til følge. Fra flere sider bliver der nu opfordret til at sammentænke den økonomiske genrejsning med klimaindsatsen. Her er Svanemærket et velegnet redskab til at sikre grøn vækst inden for fx byggeri. Og som mange allerede har taget i brug: Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet af svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er færdige eller under konstruktion, er mere end fordoblet fra januar 2018 til januar 2020.

”Det er rigtig godt for miljø og klima, at flere og flere byggerier bliver certificeret med Svanemærket. Et svanemærket byggeri er bl.a. kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og -logbog samt god kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart. Svanemærkets tilgang fremmer både cirkulær økonomi og reducerer klimabelastningen. Det tror jeg er blandt de vigtigste grunde til Svanemærkets stigende popularitet inden for byggeri,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

En af de parter, der netop bruger Svanemærket i deres klimaindsats, er PKA, som bl.a. har opført The Hill i Hillerød og Svanehusene i IrmaByen i Rødovre:

”Vi certificerer vores ejendomme som en del af PKA’s klimastrategi. Og Svanemærket tiltaler os, fordi forbrugere har et højt kendskab til mærket, og fordi det har en høj troværdighed. Med Svanemærket viser vi, at PKA er med i front inden for bæredygtighed. Samtidig er det med til at skabe attraktive ejendomme med meget høj beboertilfredshed og med gode afkast til medlemmerne,” siger Peter Gravesen, porteføljemanager i PKA A/S.

Også AP Pension har gjort Svanemærket til en del af deres strategi:

”AP Pension har en strategi om, at vi skal være maksimalt bæredygtige. Derfor har vi besluttet, at alt vores boligbyggeri skal være svanemærket. Og vi er stolte over, at vi med Kolding Sky netop nu er med til at opføre det første svanemærkede byggeri i Jylland”, Peter Olsson, administrerende direktør i AP Ejendomme.

2019 har i det hele taget været et år, hvor Svanemærket har gjort entré på flere nye områder. Der har bl.a. været første spadestik til Gartnergården, de første svanemærkede ældreboliger i Danmark – og et stort projekt med landets første svanemærkede ungdomsboliger er ligeledes blevet præsenteret.

Og for en måned siden blev endnu en milepæl markeret; her kunne Boligforeningen 3B nemlig holde rejsegilde på Store Solvænget, som bliver Danmarks første, svanemærkede almene boliger:

"Som med flere andre samfundsopgaver, så er vi i 3B stolte af at være i front – også når det gælder bæredygtigt og miljørigtigt byggeri. For naturens og for vores børns skyld. Derfor er vi også glade for, at det lykkedes at få det velkendte grønne Svanemærke i Store Solvænget-byggeriet," siger Iris Gausbo, næstformand for Boligforeningen 3B.

Med mere end 12.000 færdigbyggede svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden – og mere end 22.000 under konstruktion – er Svanemærket et velafprøvet redskab, som er oplagt at bringe i spil i en grøn genrejsning af Danmark.

SVANEMÆRKET
Svanemærket er det officielle miljømærke i Norden. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. 93 procent af danskerne kender Svanemærket, og 66 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer. 

FAKTA OM SVANEMÆRKET BYGGERI I NORDEN

  • På to år – fra januar 2018 til januar 2020 – er antallet af svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er færdige eller under konstruktion – mere end fordoblet.
  • Pr. 1/1-2020 var der i Norden mere end 12.000 færdigbyggede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner med Svanemærket – og mere end 22.000 er under konstruktion.

ET SVANEMÆRKET BYGGERI ER KENDETEGNET VED:

  • Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
  • Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
  • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
  • Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
  • Høj byggeteknisk kvalitet, da både byggeproces og det færdige byggeri kontrolleres af en uvildig tredjepart for at sikre, at proces, materialer og byggeri lever op til skrappe miljø- og kvalitetskrav.
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele, da der er udarbejdet en logbog over, hvilke materialer og kemiske produkter der er anvendt i byggeriet, og hvor de er placeret.

Læs mere om svanemærket byggeri

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

08.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling

26.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital reducerer CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %

18.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

07.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nyt videncenter for grønnere indkøb ser dagens lys

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023