Det kræver nye idéer og nye samarbejder at sikre et værdigt liv for alle
Digitalisering skaber nye muligheder for arbejde, økonomi og adgang til goder. Men med digitalisering følger også en risiko for øget undertrykkelse, ustabilitet og marginalisering. Hvordan kan vi skabe reelle løsninger og partnerskaber på tværs af discipliner?
Hvordan kan sammenhængen mellem klimaforandringer, miljømæssig nedbrydelse og tvungen fordrivelse blive brudt? Hvad kan vi konkret gøre for at håndtere denne alvorlige udfordring?
Der er brug for et bredere perspektiv, nye idéer og stærkere partnerskaber på tværs af discipliner, hvis vi skal løfte opgaven med at beskytte marginaliserede mennesker og udvikle reelle løsninger for mennesker påvirket af konflikt og fordrivelse. Derfor lancerede DRC Dansk Flygtningehjælp sidste år en strategisk ideudviklingsproces, DRC Global Event.
Nu sætter vi fokus på digitalisering og undersøger forbindelserne mellem denne megatendens og fordrivelse af mennesker, til vores næste globale event, 24. november, hvor vi i fællesskab skal udforske og udvikle det store økosystem. Og vi vil gerne have dig med.
Teknologi og digitalisering bliver mere og mere magtfuld og allestedsnærværende. Derfor inviterer vi dig med til at udforske emner som digitalisering og rettigheder, digital-økonomisk inklusion, digitalt arbejde, digital ansvarlighed over for berørte mennesker samt digital adgang, tilslutning, sikkerhed og deltagelse i post-pandemiske tider. Det handler om at forstå nye interaktioner, drivkræfter og værdier, der er blevet mulige i den digitale æra.
Potentiale for reel forandring
Digitalisering transformerer samfund, organisationer, økonomier og regeringer med potentialet for reel og positiv forandring. Men, lige så praktisk og støttende det kan virke, kan digitalisering også føre til øget undertrykkelse, ustabilitet og (digital) splittelse, der lader marginaliserede grupper i stikken. På grund af manglen på billige og relevante produkter og tjenester eller på grund af politiske, sociale eller økonomiske faktorer finder disse grupper ofte sig selv i situationer, hvor retfærdig adgang til fordelene ved digitalisering begrænses.
I vores undersøgelse af digitalisering og tvungen fordrivelse har vi brug for også at forholde os til risikoen for eksklusion, huller og ubalancer, styring, etik, infrastruktur, økonomi og magtdynamik.
Udvikling af digitale evner, adgang til teknologi og digital inklusion kan bygge bro og støtte transformationen for mennesker, der ellers vil blive ladt i stikken og/eller helt udelukket fra udviklingsmæssige fremskridt.
Hvordan udnytter vi mulighederne?
Vi anerkender, at det humanitære arbejde også skal orientere sig mod morgendagens tendenser. Derfor er DRC strategisk engageret i digitalisering. Vi skal forstå dynamikkerne af denne digitalisering og af fordrivelse for at forstå, hvordan humanitære aktører bedre kan beskytte og muliggøre, at mennesker lever værdige liv – også i fremtiden.
Arbejde, information, serviceydelser, økonomi og identitet glider over i det digitale. Og mens vi stræber efter at forbedre vores støtte til og beskyttelse af dem, der er påvirket af fordrivelse, er det tid til at spørge: Hvordan udnytter vi mulighederne? Og hvordan takler vi risiciene? Og måske vigtigst: hvordan vil fremtidens håndtering af flygtninge blive?
Du kan tilmelde dig Global Event og læse mere om tidligere og kommende begivenheder i den forbindelse her