Dell Technologies rykker grænserne for bæredygtigt pc-design med Concept Luna

I en verden, hvor der stilles store krav til bæredygtighed og genanvendelse, introducerer har Dell Technologies udviklet Concept Luna, der tester mulighederne for et mere bæredygtigt design og brug af færre komponenter.

11.03.2022

Sponseret

Christian Riise, DELL A/S

Produktudvikling har altid været afgørende for Dell Technologies, og vi sætter en stor ære i at presse os selv til at nytænke design. Sådan har det været lige siden Michael Dell stiftede virksomheden tilbage i 1984. Siden da er der sket store samfundsmæssige ændringer, ikke mindst inden for klima og bæredygtighed.

Med vores 2030 Progress Made Real-strategi har vi sat ambitiøse mål, der blandt andet omfatter miljømæssige initiativer: For hvert solgt produkt skal vi genbruge et tilsvarende produkt. Vi skal reducere vores egen CO2-udledning med 50 pct., og over halvdelen af vores produktkomponenter skal komme fra genbrugsmateriale.

Produktdesign og cirkulær økonomi spiller en central rolle for at opnå målene. Vi arbejder derfor hele tiden på at finde nye veje til at nedbringe klimaaftrykket. Et af resultaterne er vores første prototype på en klimavenlig pc: Concept Luna.

Concept Luna er udviklet i samarbejde med Intel for at gøre komponenterne nemt tilgængelige, udskiftelige og genanvendelige samtidig med, at enheden kommer med et revolutionerende design, der kan bidrage til et mindre ressourceforbrug. Konceptet er i højere grad skabt for at teste, hvad der er muligt, og altså ikke for at blive produceret og solgt. Hvis alle idéerne bliver realiseret, kan vi forvente en estimeret reduktion i produkternes totale klimaaftryk på 50 pct.

Concept Luna vi give følgende fordele:

 • Mindre klimaaftryk: Vi er gået nye veje og har undersøgt mulighederne for at optimere energieffektivitet og eksperimentere med materialer, som bidrager til mindre CO2-udledning.
  • Bundkort kan være en af de mest energikrævende komponenter at fremstille. En reducering af størrelsen med 75 pct. og mængden af dele med 20 pct. kan reducere CO2-aftrykket med 50 pct.
  • Vi har nytænkt placeringen på alle indvendige komponenter. En ny placering af bundkortet kan f.eks. fjerne behovet for en blæser.
  • Ændringerne kan reducere strømforbruget markant, hvilket gør det muligt at anvende et mindre batteri, som stadig er kraftfuldt nok til hverdagsbrug.
  • Et chassis af presset aluminium, der er fremstillet af vandkraft, kræver mindre energi at producere og resulterer i minimalt overskudsmateriale.
 • En fremtid med mere genbrug, reparation og genskabelse: Vi skal indstille os på at genbruge produkter, indtil de ikke længere er brugbare i deres oprindelige form.
  • Vi reducerer brugen af skruer i produktionen med 90 pct. Der skal blot bruges fire skruer for at få adgang til de indre komponenter, hvilket reducerer reparationstiden med ca. halvanden time.
  • Håndledsstøtten er designet til nemt at kunne repareres og genbruges, og tastaturmekanismerne er desuden adskilt fra andre komponenter, så de nemt kan genanvendes.
  • Det avancerede deep-cycle batteri bevarer kapaciteten over mange år, så det kan genbruges i flere produkter.
  • En ny bio-baseret printplade er lavet med hørfibre i stedet for plastik og med vandopløselige polymer som lim, der gør det nemmere at adskille metal og komponenter, når delene skal genbruges.
    

Concept Luna er et konkret eksempel på, hvordan vi arbejder med at finde nye metoder, der kan hjælpe os til hurtigere at opnå vores mål. Første skridt er at vise, hvad der er muligt. Herefter skal de innovative og bæredygtige idéer implementeres i vores produkter. Med Concept Luna bygger vi videre på idéen om cirkulær økonomi, der allerede kan ses i vores nuværende produkter. Vi undersøger og nytænker alle dele af produktlivscyklussen for at kunne bygge endnu mere bæredygtige produkter i fremtiden.

26.06.2023DELL A/S

Sponseret

Bæredygtighed og digitale løsninger betyder mest for Generation Z

22.02.2023DELL A/S

Sponseret

Sådan hjælper Dell Technologies medarbejdergruppe danske startups

01.12.2022DELL A/S

Sponseret

Edge kan gøre virksomheder grønnere

16.11.2022DELL A/S

Sponseret

Sådan hjælper Dell Technologies med at skabe bæredygtige løsninger

28.09.2022DELL A/S

Sponseret

Ny app gør det let at reparere din pc eller server

11.05.2022DELL A/S

Sponseret

Vi har ingen planet B