Danmarks første eltaxa har kørt 105.000 km og er stadig lige så god som ny
En februardag i 2012 trillede Danmarks første eltaxa ud i Odense for at indgå i Taxa Fyns taxaflåde. En Nissan LEAF, som direktøren for Taxa Fyn havde besluttet skulle køre i Odense for at få afprøvet om elbiler fungerer og kan holde til taxakørsel.
Taxa Fyns Nissan LEAF er ikke bare Danmarks første eltaxa, den er også, halvandet år senere, den elbil i Danmark, der har kørt flest kilometer.
Med 105.000 kørte kilometer imponerer bilen med sine lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. Modsat de almindelige taxaer i driften, der skal have skiftet oliefilter, bremseklodser og -skiver, dyser og turbolader, så er det eneste, der er blevet udskiftet på elbilen er en loftspære, der var gået. 105.000 km på det samme bremseskiver og klodser det er imponerende. Selv dækkene holder til flere kilometer end normalt fortæller Peter Kjærgaard, direktør i Taxa Fyn.
Stadig 100% batterikapacitet
Batteriet er en essentiel del af elbilen. Batteriets størrelse og kapacitet er afgørende for, hvor langt bilen kan køre på en opladning.
Konservativt sat råder producenterne til, at man skal regne med et forventet tab af batteriets ydeevne på 3 procent per år ved normal kørsel, men målinger foretaget af Teknologisk Institut viser, at bilen efter 83.000 kørte kilometer stadig har 100 procent batterikapacitet.
Eltaxaen er endda blevet fuldt opladet hver nat samt opladt indtil flere gange næsten hver dag på CLEVERs 50kW hurtiglade-stationer. Den hyppige og kraftige opladning har dog ikke på nogen måde påvirket batteriet. Batteriet har også enkelte gange været helt afladt og elbilen kørt tør, uden det har forringet batteriet.
Gennemsnitlig kører danskere knap 20.000 kilometer årligt. LEAFens batteri er estimeret til at kunne oplades 2-3.000 gange. Det vil sige, at kører man gennemsnitlig 100 kilometer på en opladning, svarer det til 200.000-300.000 kilometer i bilens levetid.
Som elbilist kan man derudover selv bidrage til at passe på og beskytte elbilens batteri ved løbende at oplade bilen, frem for køre den helt tør hver gang. Eksperter vurderer, at hvis man fx bruger 80 procent af batteriet hver gang er det muligt at opnå op til 5.000 opladninger og fortsat have 80 procent af batterikapaciteten tilbage.
Med erfaringen fra Taxa Fyn behøver en familie med normalt kørselsbehov altså ikke bekymre sig om batteriets ydeevne eller elbilens holdbarhed.
For yderligere information:
Kontakt Lise Kirkegaard, Kommunikations- og marketingdirektør mobil 20 20 95 80.