Berendsen støtter FødevareBanken med tøjvask – og det sikrer mad til socialt udsatte

For hjemløse skaber vinterens kulde et stort behov for den varme og energi. Erhvervslivets støtte er en stor hjælp, og når Berendsen donerer deres vaskeservice til FødevareBanken, kan det også omregnes til måltider til socialt udsatte.

Mere end hver 10. socialt udsat får ikke nok mad

En undersøgelse fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at 11 % af socialt udsatte i Danmark ofte ikke får mad nok, fordi de ikke har råd – og over halvdelen af landets folkeskoler oplever, at børn fra udsatte familier møder sultne op i skole eller ikke har madpakke med. FødevareBanken reducerer på én gang madfattigdom og madspild ved at modtage frisk overskudsmad fra danske fødevareproducenter og grossister, som frivillige chauffører hver uge bringer ud til ca. 320 sociale organisationer, der laver fødevarerne om til måltider. Erhvervslivet giver stor støtte til formålet, og de virksomheder, der støtter med deres kerneydelser i stedet for donationer eller fødevarer, gør også en håndgribelig forskel – dét er FødevareBankens nye partnerskab med tekstilservicevirksomheden Berendsen et godt eksempel på.

Jeg tror, verdensmålene har gjort det nemmere for organisationer og virksomheder at se, at vi kan bidrage til hinanden med vores kerneydelser og sammen blive mere bæredygtige – selvom vi ikke er i samme branche. Berendsen støtter os ved, at de hvert kvartal vasker mere end 100 jakker og kedeldragter for vores frivillige chauffører – og det betyder, at vi nu ikke selv skal bruge øremærkede kroner på at få vasket alle de tekstiler. Tidligere kostede det os 35-40 kr. per jakke, som vi fik vasket én gang ude af huset – det svarer til 8-9 måltider til en socialt udsat, og både jakker og kedeldragter skal vaskes ca. 4 gange om året. Så servicen fra Berendsen er en kæmpe hjælp, som vi kan omregne direkte til hundredvis af måltider til socialt udsatte hvert år”, siger Christian Lunøe, partnerskabsansvarlig hos FødevareBanken.

Vigtigt med rent tøj – både under corona og fremadrettet

Under corona har mange producenter af fødevarer til bl.a. restauranter og flyselskaber doneret den mad, som de ellers ville brænde inde med, til FødevareBanken. Og organisationens frivillige har arbejdet ufortrødent videre, så f.eks. varmestuer, der måtte holde lukket pga. smitterisikoen, stadig kunne holde køkkenet åbent og servere mad gennem vinduet til de udsatte. Corona har samtidig øget fokusset på hygiejnen, og for FødevareBanken betyder det meget, at Berendsens vaskeprocesser sikrer, at alle bakterier og vira i de frivilliges uniformer elimineres med den rette kombination af vasketid, temperatur og kemi.

Vi gør alt, hvad vi kan, for at minimere smittespredning – både blandt vores frivillige, da mange af dem er pensionister, og blandt alle de udsatte mennesker, som er afhængige af, at vi fortsætter vores madleveringer. At Berendsen vasker vores chaufførers tøj fri for virus og bakterier er ikke kun en stor fordel for os under corona – det er vigtigt for os året rundt, da vi altid skal overholde reglerne om hygiejnisk håndtering af fødevarer. Derfor er vi også rigtigt glade for, at det netop er Berendsen, vi nu er blevet partnere med”, siger Christian Lunøe.

Skaber arbejdsglæde hos Berendsens medarbejdere

I 2019 blev Berendsen verdensmålcertificeret af Bureau Veritas Certification som den første virksomhed i verden – og 2 af de verdensmål, som Berendsen har fokus på, er verdensmål nr. 3: ”Sundhed og trivsel” og nr. 12: ”Ansvarligt forbrug og produktion”. For at gøre en bæredygtig forskel vasker Berendsen også hvert år tusindvis af tekstiler som støtte til Ungdommens Røde Kors’ sommerferielejre og Ronald McDonald Hus for familier med alvorligt syge børn – og af hensyn til miljøet donerer Berendsen mange af deres kasserede tekstiler til godgørende og bæredygtige formål.

"Vi vil hellere end gerne støtte en organisation som FødevareBanken, der både rækker ud til fattige mennesker og gør en miljøforskel ved at minimere madspild – det passer godt med vores egen virksomheds indsats for at hjælpe socialt udsatte i job og at minimere spildet af tekstiler og naturens ressourcer. Det koster os naturligvis noget, at vores vaskerier fra starten skal opmærke FødevareBankens uniformer, og at vi løbende skal bruge vand, energi og arbejdstid på at vaske tekstilerne – men for os er det værdifuldt at støtte med vores kerneydelser fremfor en økonomisk donation. For det spreder arbejdsglæde og stolthed blandt vores medarbejdere, når deres daglige vaskeopgaver hjælper mennesker, der har brug for noget så essentielt som et godt måltid mad”, siger Berendsens administrerende direktør Henrik Luxhøj.

Fakta: Socialt udsatte i Danmark

  • Ca. 250.000 mennesker levede i 2018 under fattigdomsgrænsen i Danmark. Antallet af børn i fattige familier er faldet fra 64.500 i 2017 til 61.200 i 2018.
  • Den seneste optælling af hjemløse fra 2019 viser, at der er 6.431 hjemløse i Danmark.
  • 11 % af socialt udsatte i Danmark får ofte ikke mad nok, fordi der ikke er råd.
  • Socialt udsatte dør i gennemsnit 19 år tidligere end en gennemsnitsdansker.

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Milepæl: Mekanisk genanvendt tøj i Elis’ industrivaskerier og Jespers Torvekøkken

30.10.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Med ny CO2-beregner kan Elis’ kunder se CO2-tal for deres vasketøj og måtter