BASF og Danish Crown går sammen om at forbedre svinekødets klimaregnskab

BASF samarbejder med Danish Crown om at reducere svinekøds CO2-aftryk. Nitrifikationshæmmere kan reducere drivhusgaspåvirkningen i svineproduktionen med tre til fem procent. 84 landmænd deltager i forsøg med over 20.000 hektar i Danmark.

10.05.2023

Sponseret

BASF

BASF har startet et pilotprojekt sammen med Danish Crown, én af Europas største producenter af svinekødsprodukter, for at demonstrere, at nitrifikationshæmmere kan reducere mængden af drivhusgasser med tre til fem procent per kilo kød. Allerede nu deltager 84 danske landmænd med over 20.000 hektar jord i forsøg i projektet. Projektet er også støttet af DLG Group, et andelsselskab ejet af 25.000 danske landmænd, og SEGES Innovation, en privat, uafhængig, non-profit forsknings- og udviklingsorganisation for landbrugssektoren i Danmark.

Sammen sigter BASF og Danish Crown mod at levere dokumentation i stor skala af den forbedrede klimaeffekt af BASF's nitrifikationshæmmere på området. Virkstoffet i BASF nitifikationhæmmer har potentiale til at halvere lattergasudledningen ved at forsinke processen, hvor specifikke bakterier i marken omdanner ammonium til nitrat. Meget af dette ammonium kommer fra organisk og mineralsk kvælstofgødning, og når processen forsinkes, reduceres lattergasemissionerne til atmosfæren med gennemsnitligt 50 procent. Derudover forventes landmændene, at kunne reducere deres omkostninger ved køb af gødning, fordi nitrifikationshæmmeren fastholder kvælstof i rodzonen.

"Vores nitrifikationshæmmer er almindeligt kendt og bruges til at begrænse udvaskningen af nitrat fra markerne og øge udnyttelsesgraden af næringsstofferne i gyllen. Men hvad der er så interessant for svineproducenter nu, er den indvirkning, dette kan have på svinekødets CO2-aftryk. Danmark er et lille land, men en af de største svineproducenter i Europa –forestil jer, hvis vi skalerer indsatsen op, hvor meget CO2-udledning, der kan bliver sparet ved svineproduktion i hele Europa og endda verden," siger Anders Fjendbo, Agsolution Manager hos BASF i Danmark.

"Vi har det ambitiøse mål at halvere udledningen af drivhusgasser fra svineproduktionen inden 2030 og nå netto nul i 2050, og det arbejder vi hårdt på hver eneste dag i alle retninger," siger Nicolaj Nørgaard, SVP Farming fra Danish Crown. "Dette ambitiøse projekt med BASF kan gøre en reel forskel i forhold til at reducere mængden af drivhusgasser fra husdyrgødning og samtidig sikre en bedre udnyttelse af kvælstof, hvilket er afgørende i tider med høje gødningspriser."

Landmændene har tildelt gylle og BASF nitrifikationshæmmer til deres marker. BASF forventer, at de endelige markdata vil være tilgængelige i efteråret 2023, når markerne er høstet. Konkrete data for hvert kilo svinekød forventes i foråret 2024. Hvis du vil vide mere om dette projekt, kan du besøge BASF's stand på Agri-Food &; Climate Circle den 10.-11. maj i København: www.agrifoodcircle.com

09.08.2023BASF

Sponseret

Genanvendte bildæk bliver til nye cykeltasker

10.05.2023BASF

Sponseret

BASF og Danish Crown går sammen om at forbedre svinekødets klimaregnskab

25.04.2023BASF

Sponseret

Startup, der udvikler kosmetik på sukker, vandt dansk semifinale for iværksættere

31.03.2023BASF

Sponseret

International iværksætterkonkurrence: Jagten på arvtageren til den plantebaserede laksebøf er i fuld gang

25.01.2023BASF

Sponseret

Ny nordisk iværksætterkonkurrence skal skubbe til den grønne omstilling

08.07.2022BASF

Sponseret

BASF Venture Capital investerer i Climentum Capitals første fond