Bæredygtigt plejehjemskøkken hædret med pris

Diakonissestiftelsens interne Bæredygtighedspris er uddelt for første gang og går til Elin Sloth Blemholt, som er ledende økonoma på Plejehjemmet Salem. Hun får prisen for sin indsats for at omstille køkkenet på Salem til mere bæredygtig madlavning.

Forstander Helle Staudt overrakte bæredygtighedsprisen til Elin Sloth Blemholt (nr. 2 fra venstre)..

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Kinderne blussede under visiret, da ledende økonoma Elin Sloth Blemholt blev overrasket med Diakonissestiftelsens Bæredygtighedspris. Hun er indstillet til prisen af Plejehjemmet Salems forstander, Helle Staudt, der fik lov at overrække prisen.

”Elin har i meget høj grad sat skub i den bæredygtige udvikling i Salems køkken det seneste halvandet år. Affaldsmængden fra køkkenet er kraftigt reduceret, fordi ernæringsassistenterne med Elin ved roret bruger meget mere af råvarerne og kan lave lækker mad ud af det, man før anså for affald – f.eks. gulerodsskræller,” lyder det i begrundelsen.

”Under Elins ledelse fokuserer køkkenet på at indkøbe økologiske råvarer og råvarer i sæson i Danmark for at produktionen kan være så bæredygtig som mulig. Desuden bliver en meget større del af maden på Salem nu produceret fra bunden,” fortsatte Helle Staudt.

Stor brugertilfredshed

Bæredygtighedsprisen er en intern kåring, som Diakonissestiftelsens ledergruppe for første gang har kunnet nominere medarbejdere og lederkolleger til. Det er Diakonissestiftelsens direktion samt chefen for bæredygtighed og Ledelsessekretariat, der har valgt Elin Sloth Blemholt blandt fire nominerede. Dommerpanelet hæftede sig også ved, at den bæredygtige omstilling har højnet brugertilfredsheden. 

”Beboere og pårørende har bemærket, at maden på Salem under Elins ledelse i køkkenet er blevet moderniseret med kødfrie dage og spændende, vegetariske retter. Flere udtrykker stor tilfredshed med maden og de bæredygtige initiativer i Salems køkken,” fortæller Helle Staudt.

”Der er her tale om en reel omstilling, som rigtig mange mennesker får glæde af, og som gavner miljøet. Det er et opløftende bevis på, at der ikke er modstrid mellem kvalitet og bæredygtighed,” fastslår adm. direktør Anne Mette Fugleholm fra Diakonissestiftelsen.

Inspirerende bæredygtighed

Chef for bæredygtighed og Ledelsessekretariat Mette Fjording fremhæver, at fødevareforbrug er en af de helt store klimasyndere og derfor et vigtigt sted at sætte ind.

”Det giver rigtig god mening både at omlægge køkkendriften og at inspirere folk til på privat plan at udnytte råvarerne bedre og spise mindre kød,” siger hun og tilføjer:

”På samme måde er selve bæredygtighedsprisen en måde at synliggøre og inspirere til arbejdet med bæredygtighed. Jeg håber, at vi kan skabe opmærksomhed og vise, at bæredygtighed ikke bare er noget, de andre gør, men også noget, der vedrører den enkelte.”

Hun understreger, at de nominerede til bæredygtighedsprisen kommer fra hele organisationen, og at der dermed at taget mange gode skridt både for den sociale- og miljømæssige bæredygtighed og for opmærksomheden omkring indsatserne.

”Hele organisationen skal med, ellers kommer vi ingen vegne. De nominerede til Bæredygtighedsprisen viser, at vi er kommet godt fra start, og at vi godt kan tillade os at være stolte både af Diakonissestiftelsen og af indsatserne i de enkelte afdelinger,” konstaterer Mette Fjording.

Fakta:

 • Diakonissestiftelsens Bæredygtighedspris er uddelt for første gang i januar 2021. Diakonissestiftelsens ledergruppe har kunnet indstille medarbejdere eller lederkolleger, som har gjort en særlig indsats for social eller miljømæssig bæredygtighed.
   
 • Prisen består af en vandrepokal, en nål med FN’s Verdensmål, chokolade til afdelingen og biografbilletter til vinderen.
   
 • Fire nominerede er udvalgt af Diakonissestiftelsens kommunikationschef, og vinderen er udvalgt af direktionen og chefen for bæredygtighed og Ledelsessekretariat.
   
 • De nominerede ud over vinderen var:
  • Per Nielsen og Steffen Erland Rare Nielsen, Hvide og Gule Hus, for deres sociale arbejde med UngeHuset.
  • Trine Høst, Ledelsessekretariatet, for sit arbejde med Loppeshoppens butikker og kreative værksteder.
  • Birthe Heldt, Diakonissestiftelsens Hjemmepleje, for sit engagement i at lære borgere og kolleger om affaldssortering.
    
 • Diakonissestiftelsen har den længste historie og de nyeste idéer – og bidrager til samfundet med innovativ og bæredygtig udvikling.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

24.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ældrepleje er mere end et arbejde for mig

21.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Et nyt og større Diakonfællesskab

19.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fødselshjælper for fællesskaber

17.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Fællesskab fører til forpersonskab

14.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Langt omkring med en sygeplejerskeuddannelse

12.10.2022Diakonissestiftelsen

Sponseret

Ud af huset-oplevelser styrker unges fællesskab