22.000 stykker aflagt kommunetøj har fået nyt liv i Gambia

Da Middelfart Kommune skulle udskifte Berendsen-arbejdstøjet til deres pleje- og køkkenpersonale for at følge med de nye hygiejnekrav, aftalte kommunen og Berendsen at sende de 22.000 stykker aflagt tøj videre til en teknisk skole for unge i Gambia.

Tøjet giver arbejdsbeskyttelse til elever på SOS-Gambias tekniske skole

Susanne Skov har været hjemmesygeplejerske i Middelfart Kommune i 33 år, og i 2012 stiftede hun SOS-Gambia, som har bygget og driver den tekniske skole i Tujering. Hun var med til at pakke alt Berendsen-tøjet til skolens elever – ligesom hun selv rejste til Gambia for at tage imod den 40-fods container proppet med tøj.

”Berendsen betalte min rejse, leje og forsendelse af containeren – så det var fantastisk af dem, og eleverne er jublende lykkelige for tøjet! De unge kommer jo fra familier, der ikke har råd til at købe arbejdstøj til skolegangen, så eleverne har før brugt deres almindelige skoleuniformer i de praktiske håndværksfag, men det slider utroligt meget på tøjet. Nu har køkkeneleverne pludselig fået professionelle kitler, og murer- og elektrikereleverne har bl.a. fået slidstærke cowboybukser, vindjakker og veste med lommer til værktøj. I Middelfart Kommune har vi jo selv gået med Berendsen-tøjet, så vi ved, at det er arbejdstøj af en virkelig høj kvalitet – og det er man ikke vant til i Gambia, hvor vi har brugt lokale smede på skolen, som ankom i shorts og klipklappere for at løse svejse- og skæreopgaver. Det robuste Berendsen-tøj er med til at sikre, at vi nu kan få skabt en teknisk skole, der ligger langt over niveauet i Gambia, bl.a. når det gælder elevernes beskyttelse under praktiske arbejdsopgaver – og de unges umiddelbare glæde viser, at de er ovenud taknemmelige for alt det flotte tøj.”

Susanne Skov, Formand for SOS-Gambia

En investering i de unge og lokalsamfundet

Målet med SOS-Gambias tekniske skole i Tujering er at klæde de unge på til at klare sig på arbejdsmarkedet, så samfundet i fremtiden bliver uafhængige af Europas hjælp. Og som Susanne Skov forklarer, er behovet enormt:

”I Gambia er det gratis at gå i folkeskole, men familierne skal selv betale skoleuniformer, bøger, blyanter og tasker – og for mange fattige familier er de små investeringer årsagen til, at børnene ikke kommer i skole. Pigerne er dem, man tager først ud ad skolen, når pengene ikke rækker, da det traditionelt er drengene, der tjener penge til familien. Derfor får alle elever på SOS-Gambias skole først en basisuddannelse i engelsk, it og regning, så de kan klare sig på arbejdsmarkedet eller starte deres egen lille butik – og vi har valgt at have en overvægt af piger på skolen, som går til håndværks- og køkkenfagene med et imponerende engagement! Berendsen-tøjet kommer alle elever på SOS-Gambias skole til gode, men faktisk er der så meget tøj, at vi har distribueret det overskydende tøj til to andre tekniske skoler, vi samarbejder med i Gambia – så omkring 500 elever får glæde af tøjet.”

Hos Berendsen hjælper vi hver dag udlændinge med at få foden ind på arbejdsmarkedet. På vaskeriet i Ølsted får flygtningepraktikanter bl.a. danskundervisning – læs mere i artiklen her

Tøjets levetid forlænges til gavn for miljøet

For Middelfart Kommune og Berendsen er det essentielt at være bæredygtige og udvise ansvarlighed overfor både mennesker og miljøet. Derfor er det også vigtigt for Susanne Skov, at løsningen forlænger tøjets levetid:

”Middelfart Kommune er en grøn kommune, og vi lægger vægt på, at både vi og vores leverandører tager hensyn til miljøet. Vores nære samarbejde med Berendsen betyder, at vores arbejdstøj nu får et nyt liv i stedet for at blive kasseret – og det ligger rigtigt godt i tråd med vores kommunes fokus på genbrug. I Middelfart Kommune sender vi mange ting ud ad landet, og hvis vi f.eks. skulle fjerne alle vores logoer på de 22.000 stykker arbejdstøj først, ville opgaven blive så ressourcekrævende, at tøjet nok aldrig var kommet afsted. For os er det vigtigste, at tøjet nu gør en forskel i Gambia, og da tøjet kun bruges som arbejdstøj i undervisningen, skader det heller ikke den lokale bomulds- og tøjproduktion. Tværtimod er løsningen til gavn for både lokalbefolkningen og miljøet”.

Fokus på CSR med genbrug af tekstiler

SOS-Gambia-projektet er ikke et enkeltstående projekt for Berendsen Danmark, der konstant har fokus på at genbruge og forlænge levetiden på deres tekstiler:

  • Hver uge sender Berendsens renrumsvaskeri ca. 75 kilo aflagte kitler og dragter til Global Medical Aid, som bliver brugt på hospitaler og klinikker i verdens fattige lande
  • Berendsen reparerer det kvalitets-arbejdstøj, der udlejes til kunderne – og levetiden på tøjet er markant højere end hos de virksomheder, som selv står for indkøb, vask og vedligehold af deres tøj
  • Berendsen samarbejder lige nu med brancheforeningen om et projekt, der skal afdække, om det er muligt at genbruge tekstilfibrene fra udslidt og kasseret Berendsen-tøj til f.eks. produktion af møbelpolstring og bordplader

Hos Berendsen forlænger vi levetiden på vores kunders arbejdstøj ved at reparere tøjet i stedet for at smide det ud. Det kan du læse om i artiklen her

Vil du vide mere om hvilke CSR-fordele, din virksomhed kan få ved at samarbejde med en tekstilpartner, der tager et stort ansvar for mennesker og miljøet? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Vil du høre mere om projektet, er du velkommen til at kontakte:

Foreningen SOS-Gambia

Susanne Skov

Formand

Tlf. 61 77 02 43

Berendsen Textil Service A/S

Anne-Sophie Stokbro

CSR-chef

Tlf. 39 53 87 67

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis