22.000 færre diesel-kilometer i København – og det er kun en begyndelse…

I et nyt projekt erstattes varebiler med specialdesignede elcykler, når visiterede borgere skal have rent vasketøj.

Cyklerne, som DFD-budene kører på, er designet af den svenske virksomhed Velove. De er 3,12 meter lange, 1,62 meter høje og har .

Farvel motorstøj og dieselos. Goddag stilhed og tramp i pedaler. Specialdesignede elcykler skal i et nyt pilotprojekt afløse varebiler i de københavnske gader til gavn for klima, sundhed og trafikbelastningen.

Visiterede borgere i København får hver uge hentet og bragt deres vasketøj med dieseldrevne varevogne, men i de kommende uger kommer buddet på en elcykel.

I forsøgsperioden handler det om 39 borgere på Amager og 35 i Indre By. Bliver det en succes vil DFD, der står bag afhentning og vaskning, erstatte varebiler med elcykler i hele kommunen – i alt 506 fortrinsvis ældre borgere. 

Ifølge DFDs beregninger vil det betyde 22.000 færre kørte diesel-kilometer i Københavns Kommune, der de seneste år har forsøgt at nedbringe antallet af biler og mindske CO2-aftrykket i hovedstaden.

Glad borger
73-årige Susan Andreassen får hver uge hentet og bragt vasketøj af DFD. Efter flere operationer kan hun ikke længere tage turen fra anden sal ned i vaskekælderen.

Da cykelbuddet denne dag i maj har sat cyklen ved opgangen, buzzer hun ham ind. I døren ind til lejligheden udveksles poser og smil.

– I begyndelsen tænkte jeg: ‘Det stakkels cykelbud, der skal køre med det tunge vasketøj.’ Men jeg synes, at det er rigtig godt, at man kan spare kilometerne i dieselbilerne, siger Susan Andreassen.

– Det er et godt initiativ, som jeg håber fortsætter, siger den københavnske pensionist.

Susan Andreassen og de andre borgere, der deltager i projektet, skal ingen forskel mærke i den service, de modtager. Levering og afhentning foregår på samme måde og på samme tidspunkter som altid.

Plads til en kubikmeter
Cyklerne, der er udviklet og designet af producenten Velove, er 3,12 meter lange, 1,62 meter høje og har en container, der rummer én kubikmeter. Men på trods af størrelsen er de både nemme at køre og ikke mindst parkere.

Udover at spare diesel og mindske CO2-udledningen er der også andre fordele ved et skifte til cykler, fremhæver områdechef i DFD, Lars Vincent Wartou.

– Det er besværligt at finde p-pladser til vores biler i København, og på cyklerne kan vi holde ude ved vejen, så det letter også dele af arbejdsgangen, siger Lars Vincent Wartou og forklarer, at man håber, at to dieselbiler på sigt kan erstattes af tre elcykler.

Sisse Marie Welling (SF) er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune. Hun ser store perspektiver i forsøget:

– København skal have mere grøn og klimavenlig transport.

– Det er helt oplagt at få undersøgt, om det er muligt at transportere mere vasketøj på cykel – uden at det går ud over serviceniveauet for byens ældre borgere.

– Og potentialet i elcykel er stort og rækker meget længere end forsøget med vasketøjet. Mulighederne er mange i en by som København. F.eks. bringer vi rigtig mange måltider ud til de ældre hver dag, siger Sisse Marie Welling.

Lars Vincent Wartou oplyser, at projektet, der i første omgang løber til udgangen af maj måned, ligger i tråd med DFD’s overordnede ønske om at bidrage massivt til en bæredygtig udvikling. Det sker f.eks. gennem konceptet DFD upcy, hvor ambitionen er senest i 2025 at genanvende alle kunders udtjente tekstiler.

Om vasketøj på cykler
Bliver cykelprojektet en succes og bredt ud til at dække godt 500 borgere fordelt på Amager, Indre By, Christianshavn og Østerbro, er der både mange kilometer og liter diesel at spare. 

  • Antal borgere: 506 stk.
  • Færre kørte kilometer pr. år: 22.000 km.
  • Færre liter diesel pr. år: 1.934 liter diesel.
  • Besparelse, kørte kilometer pr. borger pr. år: 43,48 km.
  • Besparelse, liter diesel pr. borger pr. år: 3,8 liter.

Kilde: DFD

08.11.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Privatpersoners aflagte tøj lever nu videre hos udsatte patienter

27.09.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Kasserede lagner og duge lever videre som kokkejakker på Marchal

29.08.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Gasoline Grill kokkererer i beklædning fremstillet af kasserede tekstiler

24.05.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Vores CSR-rapport for 2022 er klar

18.04.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Ballerup Kommune og DFD har indgået klimpartnerskab

01.03.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Cirkulær løsning reducerer CO2-aftryk og mængden af plastik på fødeafdeling