Vi elsker kaffe i Danmark

I Danmark elsker vi kaffe. Så kort og kontant kan det siges, men hvordan er kaffen kommet hertil, og hvordan er det endt med, at tre fjerdedele af danskerne drikker kaffe?

26.09.2024

Sponseret

Christian Klarskov Bauch, Blind Coffee

Det svar er knapt så kort, fordi det starter med tæt på 400 års historie og involverer både økonomiske, kulturelle og teknologiske ændringer i samfundet.

Bare rolig, det er langt fra så tungt og akademisk, som det i første omgang kan lyde, men vi skal alligevel en lille tur tilbage i tidsmaskinen til midten af det 17. århundrede, hvor kaffen for første gang krydsede den danske grænse. Dengang var det en enormt dyr og eksklusiv drik, og den har ikke det store at gøre med det, vi betragter som kaffe i dag, da det faktisk bare var groftmalede bønner, som blev overhældt med kogende vand.

Det var i den grad kun det bedre borgerskab, der drak kaffe i begyndelsen, og det var nok mere på grund af statussymbolet end smagen, de gjorde det, når vi tænker på bryggemetoden.

Tingene begyndte dog så småt at ændre sig i takt med, at der strømmede mere kaffe til Danmark end te, og det gjorde, at bønderne foretrak denne drik, da det ganske enkelt var billigere at købe kaffe end te.

Det høje koffeinindhold hjalp selvfølgelig også til, at bønderne og arbejderklassen blev glade for kaffe, da det øgede deres energi og produktivitet, og blev kun endnu mere nødvendigt, som industrialiseringen ramte Danmark som et damplokomotiv og fyldte fabrikkerne med arbejdere, der benyttede sig af kaffe for at holde sig i gang i løbet af de lange arbejdsdage.

Som vi rammer 1900-tallet, og stempelkanden og filterkaffe bliver en ting, så begynder kaffen at minde meget om det, vi kender i dag. Dette betyder også, at den kun bliver endnu mere udbredt og ganske enkelt bliver alle mands eje, også som et alkoholfrit alternativ til øl og brændevin, der ellers bliver drukket i store mængder blandt arbejderklassen og rødvin der er en del af de øverste lags dagligdag.

Alt dette tog desværre et voldsomt knække under Anden Verdenskrig, hvor kaffen blev rationeret kraftigt. Hvis man har set serien Matador, så er det nok nemt at huske Laura, der brygger erstatningskaffe til familien Varnæs, og disse scener skildrede virkeligheden utrolig godt. Danskerne havde vænnet sig til, at kaffe var en del af hverdagen, og selv når man ikke kunne få det rigtige og alternativet i de fleste tilfælde smagte rædselsfuldt, så var det et dagligt ritual, folk ikke kunne undvære. En lille del af en normal hverdag i en alt andet end normal tid.

Kaffe i det moderne Danmark

Efter krigens afslutning tog det for alvor fart, og kaffen blev ikke bare en del af folks arbejdsdag eller fritid derhjemme. Som årtierne gik, og som vi fik inspiration fra Sydeuropa, så begyndte fortovscafeerne at dukke op i alle danske byer, godt hjulpet på vej af den udflytning fra København til forstadskommunerne, som skete på samme tid.

I dag er kaffe en fast del af langt de fleste danskeres dagligdag, og ord som kaffepause, og skal vi mødes over en kop kaffe, er blevet fast integreret i det danske sprog. Det er faktisk ikke til at forestille sig et Danmarks uden kaffe, fordi det er en del af så mange danskeres liv, hvad enten det er på arbejdet i hjemmet eller i det offentlige rum.

Det hele startede med, at kaffe blev en fast medhjælper til kagebordet, der vandt indpas i midten af 1800-tallet, og det har kun udviklet sig derfra. I dag kan kaffe og kage nærmest ikke siges hver for sig, og det er gået hen og blevet landets foretrukne uformelle drik, fordi man altid lige kan invitere folk på en kop kaffe om eftermiddagen, uden at det kræver ret meget forberedelse.

På arbejdspladserne er kaffe også en vigtig del af dagen, og kaffeautomaten er på de fleste virksomheder det største samlingspunkt. Her kan arbejdsopgaverne suspenderes, og man kan i stedet snakke om weekendens fodboldkampe eller undre sig over det danske vejr, mens maskinen nemt og enkelt fylder flydende energi i ens kop.

Der, hvor kaffen i Danmark nok har gennemgået den største forandring i nyere tid, er på caféerne, der hver dag bliver fyldt med folk, der bruger samlingspunktet som et nemt og uforpligtende sted, hvor man kan mødes og snakke om alt og intet, mens man bliver serviceret med sin foretrukne kop. Espresso og diverse mælkefyldte varianter heraf er blevet de store sælgere på caféerne, hvor man kan få noget kaffe, der smager en del anderledes end den filterkaffe eller nemme kop instantkaffe, man drikker derhjemme, mens man samtidig er i godt selskab og ofte nyder solens stråler.

Kaffen har taget en lang rejse for at havne, hvor den er i dag, både hvad angår den fysiske rejse for bønnerne, men så sandelig også i overført betydning. Fra den grovmalede undskyldning i det 17. århundrede til cafévarianter og mikroristerier i 2024, så har kaffen på små 400 år ændret sig markant. Den har fulgt med tiden, og været vores følgesvend hele vejen fra bondesamfund til industrialisering og i dag til det moderne velfærdssamfund, vi kender. Alt sammen fordi vi danskere bare elsker kaffe og har alle dage gjort det.

Her kan du finde os

Hjemmeside: https://blindcoffee.dk

Facebook: https://www.facebook.com/blindcoffee.dk
Instagram: https://www.instagram.com/blindcoffee.dk/
YouTube: https://www.youtube.com/@BlindCoffeeApS

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@blind.coffee
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/blind-coffee-aps/?viewAsMember=true

Det her gør Blind Coffee til noget særligt

30.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Vi elsker kaffe i Danmark

26.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Vi er, hvem vi er

23.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Blind Coffee støtter regnskoven

18.09.2024Blind Coffee

Sponseret

09.09.2024Blind Coffee

Sponseret

Blindestokken træder ind i Coop 365

18.07.2024Blind Coffee

Sponseret

BLINDESTOKKE PÅ HYLDERNE - Pressemeddelelse