Tæppegigant udskifter latexlim med genanvendt lim fra knuste bilruder

Tæppegiganten Ege Carpets udskifter limen i 13 tæppekollektioner, som nu udelukkende består af genanvendte materialer. Det nye bæredygtige bindemiddel er fremstillet af lim fra knuste bilruder.

Lim fra knuste bilruder er hovedingrediensen i Ege Carpets' seneste skridt mod en mere bæredygtig produktion. Den jyske tæppegigant, som er en af Europas største og førende af sin slags, har nemlig valgt at udskifte den latexbaserede lim i 13 tæppekollektioner med et mere bæredygtigt alternativ. Den nye lim er nemlig fremstillet af laminat-film fra ødelagte bilruder, som ellers ville være endt som affald på lossepladser.

"Vi bruger lim til at hæfte bagsiden fast på vores tæpper. Og det er den lim, vi nu har valgt i første omgang at udskifte i alle vores ReForm tæppefliser, som vi producerer i mere end 400 varianter. Vores produkter tager nu det næste skridt i en mere bæredygtig retning ved at genanvende materiale der, hvor det giver mening. Ved at udskifte vores latexbaserede lim med den nye genanvendte lim reducerer vi også vores CO2-aftryk markant," siger Rune Stephansen, CEO i Ege Carpets.

Ege Carpets har fået lavet en livscyklusanalyse, der viser, at den nye lim kan reducere CO2-aftrykket i produktionen med mellem 22 og 38 pct. pr. kvadratmeter. Analysen er foretaget iht. Cradle to Gate, dvs. den beregner kun reduktionen i processen, fra limen bliver leveret hos Ege Carpets, til de færdige tæppefliser sendes til kunderne.

100 pct. genanvendte materialer

Limen leveres til Ege Carpets fra den danske cleantech-virksomhed Shark Solutions, der årligt fremstiller og leverer over 10.000 tons genanvendt lim til virksomheder verden over. I næsten 20 år har virksomheden arbejdet ud fra en zerowaste-tankegang om at udnytte laminatet fra ituslåede bilruder, som ellers bare ville gå til spilde.

"Vi fremstiller lim af genanvendte materialer, hvor vi udnytter ressourcerne til fulde. Vores bindemiddel indeholder ingen farlige kemikalier og er godkendt som råvare af Astma-Allergi Danmark. Så der er altså tale om et produkt, der 1:1 kan erstatte traditionel lim i fx tæpper og maling, som er bedre for miljøet, og som samtidig også er konkurrencedygtigt på prisen. For tæppeindustrien er det oplagt at udskifte, fordi det kan være med til at gøre tæpperne genanvendelige og mindske producenternes CO2-aftryk op til ti gange," siger Jens Holmegaard, CEO og stifter af Shark Solutions.

Rune Stephansen fortæller, at det nye tiltag er endnu et skridt i Ege Carpets' ambitioner om at producere verdens bedste og mest bæredygtige tæpper.

"Til at starte med har vi valgt at implementere limen på alle tæppefliserne i vores ReForm koncept, som er vores mest bæredygtige koncept, der er udviklet med tanke på at udnytte ressourcerne til fulde. Alle vores ReForm tæppefliser består af 100 pct. regenereret garn på toppen, 100 pct. genbrugspolyester fra brugte plastikflasker på bagsiden og nu også 100 pct. genbrugsbinder til at holde det sammen. Det her er kun første step på vejen til at kunne udskifte limen i alle vores tæppefliser og dermed gøre vores produktkatalog endnu mere bæredygtigt," siger Rune Stephansen.

Om Ege Carpets

Ege Carpets er en af Europas største tæppeproducenter grundlagt i 1938 med hovedsæde i Herning. Virksomheden producerer og sælger tuftede og vævede tæpper til kontrakt- og boligmarkedet, særligt til hoteller, kontorer og marine, og er også leverandør til institutioner og projekter i sundheds- og transportsektoren samt til detailbranchen. Ege Carpets er den eneste tæppeproducent i verden, der tilbyder et 100 pct. Cradle to Cradle Bronze Certificeret sortiment til kommercielt brug.

Om Shark Solutions

Shark Solutions er en dansk cleantech-virksomhed stiftet i 2005 med hovedsæde i Roskilde og fabrikker i både USA og Belgien. Hvert år producerer virksomheden over 10.000 tons lim, som de fremstiller af laminatet fra ituslåede bilruder fra bl.a. stenslag samt ødelagt lamineret bygningsglas. Shark Solutions leverer på nuværende tidspunkt primært til gulv- og malingindustrien, hvor deres produkt kan erstatte traditionelle limprodukter 1:1 uden at gå på kompromis med kvalitet og stadig fastholde konkurrencedygtige priser.

31.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets styrker ledelsen med ny global direktør for marketing, produkt og bæredygtighed

08.05.2023egetæpper a/s

Sponseret

Tæppegigant udskifter latexlim med genanvendt lim fra knuste bilruder

31.10.2022egetæpper a/s

Sponseret

Carpet can help reduce energy costs up to 13%

05.07.2022egetæpper a/s

Sponseret

Ege Carpets Bæredygtighedsrapport 2021/2022

13.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

Why architects and designers should use cradle to cradle certified® products in sustainable interior projects

09.06.2022egetæpper a/s

Sponseret

How to understand an EPD and work around its pitfalls