Spar penge som vinden blæser

Dage med vind og kraftig blæst giver overskud af el. Det betyder faktisk, at prisen for en kWh bliver negativ. Så hvis du har en aftale om variabel pris for din el, kunne du i teorien få udbetalt penge for at bruge el. Men så simpelt er regnestykket selvfølgelig alligevel ikke. Elprisen består af flere ting. Og hvis du ser på den nuværende pris på ca. 2 kr. pr kWh, så er ca. 1,60 kr. af den pris afgifter til staten. De penge skal du betale under alle omstændigheder.

Hvorfor bliver el-prisen negativ?

Ser vi på elmarkedet i sin helhed, så bliver det i øjeblikket, ud over blæsevejr, også påvirket af et ret mildt og regnfuldt vejr.

Det betyder dels, at elforbruget generelt er mindre end normalt for årstiden, og samtidig bevirker de store vandmasser, at vandkraftværkerne i Norge producerer mere end rigelig el og derfor ikke aftager overskudsel fra Danmark. Heller ikke det tyske elmarked aftager i øjeblikket de samme mængder el.

Når efterspørgsel er mindre end udbud, presses priserne i bund, og så kan du i teorien få penge for at bruge el.

Læs også: Negative Elpriser

Sådan beregnes en variable elpris

Hvis elprisen er negativ, er den hen over et døgn kun negativ i få timer – som regel om natten eller de tidlige morgentimer. Og da den variable strømpris bliver beregnet som en gennemsnitspris henover døgnet, opnår du ikke at få udbetalt penge for dit elforbrug. 

Med gennemsnitsprisen får du altså alligevel glæde af den meget billige eller ligefrem negative elpris, der er aktuel om natten, men som du ikke kan bruge. Med mindre du har en elbil til opladning natten over.

Hør Også Morten Helstrøm fra AURA El-handel i P4 Østjylland, hvor han fortæller om, hvorfor elprisen svinger i løbet af dagen.

Få flere tips til at spare på energien

01.12.2015AURA Energi

Sponseret

Energiselskab sikrer ølforsyning til Skanderborg Festival

Kender du AURA Energi?

14.09.2015AURA Energi

Sponseret

Glade kunder er det bedste vi ved

10.08.2015AURA Energi

Sponseret

Energiselskaberne hjælper danskerne med at spare på energien

10.05.2015AURA Energi

Sponseret

Nyt ventilationssystem sparer på energien

27.04.2015AURA Energi

Sponseret

Strømmen er grønnest i Norden

19.04.2015AURA Energi

Sponseret