Nyt ventilationssystem sparer på energien

Brabrand Boligforening har deltaget i et banebrydende projekt inden for ventilation. I otte lejligheder i Harlev har beboerne afprøvet et helt nyt ventilationssystem. I etageejendomme med centralsug er der ofte problemer med træk og unødigt varmeudslip, fordi ventilationen kører, selv om luften ikke trænger til at blive udskiftet. Det var anledningen til, at beboerne i de otte lejligheder deltog i testen af en ny type ventilationssystem under forskningsprojektet ”Behovsbaseret boligventilation med fugtstyring”.

Resultaterne fra forskningsprojektet har vist, at der både er markante energibesparelser og bedre indeklima at hente i det nye ventilationssystem.

Behovsstyret ventilation giver bedre indeklima og øget komfort

Et af resultaterne fra forskningsprojektet viser, at den nye type ventilationssystem er meget energibesparende, fordi det er behovsstyret og derfor kun kører, når der reelt er behov for udluftning.

”Når beboerne ikke er hjemme, er der ikke det samme behov for udskiftning af luften. Det registrerer ventilationssystemet, og så lukker ventilerne. Dermed suger anlægget heller ikke unødig varm luft ud af lejligheden på kolde vinterdage, og så kan beboerne også spare penge på varmeregningen”, fortæller teknisk projektleder Claus Götke fra AURA Rådgivning.

Beboerne oplever desuden et bedre indeklima og øget komfort med det nye ventilationssystem. ”Et almindeligt centralsug suger luft ud af boligen hele tiden, hvorved der dannes et vakuum, som skal udlignes. Det sker typisk ved, at luft suges ind gennem sprækker omkring fx vinduerne. Det nye ventilationssystem suger kun, når der er behov for at udskifte luften, og der opstår derfor ikke så stort et vakuum. Dermed oplever beboerne også mindre træk fra deres vinduer”, forklarer Claus Götke.

Intelligent emhætte er sat i produktion

En del af projektet bestod desuden i at udvikle en helt ny type emhætte. Emhætten har fået monteret en ventil, som registrerer temperatur og fugt, og som åbner, lukker og regulerer suget efter behov. En funktion beboerne er meget tilfredse med, for nu behøver de ikke selv skrue op og ned for emhætten.

Efter de positive erfaringer fra Brabrand Boligforening, er emhætten sat i produktion af Thermex, en af forskningsprojektets deltagere. Dermed kan andre Boligforeninger og øvrige ejendomme med centralsug også få glæde af de positive erfaringer fra projektet.
Læs mere om forskningsprojektet ”Behovsbaseret boligventilation med fugtstyring”

For yderligere information

Seniorrådgiver Claus Götke på tlf. 51 17 61 82
AURA Rådgivning

01.12.2015AURA Energi

Sponseret

Energiselskab sikrer ølforsyning til Skanderborg Festival

Kender du AURA Energi?

14.09.2015AURA Energi

Sponseret

Glade kunder er det bedste vi ved

10.08.2015AURA Energi

Sponseret

Energiselskaberne hjælper danskerne med at spare på energien

10.05.2015AURA Energi

Sponseret

Nyt ventilationssystem sparer på energien

27.04.2015AURA Energi

Sponseret

Strømmen er grønnest i Norden

19.04.2015AURA Energi

Sponseret