Sampensions investeringer i skov nærmer sig 5 mia. kr.

Sampension Liv, Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger har i fællesskab skyder op til en halv milliard i en amerikansk skov i Oregon. Skoven dækker et areal, der en halvanden gang så stort som Samsø.

Sampension udvider sine investeringer i skovområder i USA, Sydamerika, Australien og New Zealand.og skyder op til en halv mia. kr. i en skov i Oregon, USA.

Sampension Liv, Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger har i fællesskab skudt et stort trecifret mio. beløb i en amerikansk skov i Oregon. Skoven dækker et areal, der en halvanden gang så stort som Samsø.

I forvejen har Sampension skovinvesteringer for godt 4 mia. kr., mens de to pensionskasser tilsammen har skov for omkring 400 mio. kr. Sampension har investeret i skov siden 2003, og mens de hidtidige skovinvesteringer er sket via fonde, er der her tale om en direkte investering med en mere fordelagtig omkostningsstruktur.

Skoven består af primært af douglasgran af meget høj kvalitet, og Sampension har indgået en aftale med en lokal producent af bl.a. køkken- og skabselementer, krydsfinerplader og planker til huskonstruktioner, som vil aftage en væsentlig del af det træ, der fældes, over flere år. Producenten har certifikat på, at man udnytter hele træet i produktionen. Douglasgran er en træsort, som både kan afsættes lokalt og eksporteres til andre verdensdele. Herhjemme er den bedst kendt, når den bliver brugt til fremstilling af de eksklusive ”Oregon Pine”-gulvplanker.

”Skov vokser organisk 3-5 pct. om året, og en douglasgran fældes i gennemsnit efter mere end 40 år. Det betyder, at vi har et voksende varelager, der hele tiden bliver større og er beskyttet mod inflation. Fordi her er tale om en direkte investering, bestemmer vi selv, hvor meget og hvornår vi vil fælde,” forklarer Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

Bæredygtig skovdrift

Sampension vil drive skoven i Oregon bæredygtigt forstået på den måde, at der plantes nye træer, når de gamle fældes. Skoven har ikke været drevet optimalt, og det betyder, at der står for mange gamle træer, som nu skal fældes.

”At vi må starte med at fælde en hel del træer betyder, at vi forventer at få en stor del af investeringen hurtigt tilbage, men vi har ingen planer om at skille os hurtigt af med investeringen igen. Som tommelfingerregel kan man sige, at det kræver god tålmodighed, og at der ikke er nogen fast udløbsdato, hvis man skal have succes med at eje skov,” siger Henrik Olejasz Larsen.

02.09.2020Sampension

Sponseret

Sampension ekskluderer 22 selskaber

15.07.2020Sampension

Sponseret

Klimarapport: Sampensions aktieinvesteringer i overensstemmelse med Paris-aftalen frem til 2032

02.06.2020Sampension

Sponseret

300 mio. til grønne og bæredygtige investeringer

13.05.2020Sampension

Sponseret

Kig investeringsafdelingen over skuldrene

30.03.2020Sampension

Sponseret

Sampensions ansvarlige investeringer - klimatiltag og styrket dialogprogram

26.02.2020Sampension

Sponseret

Sampension nedbringer investeringers klimaaftryk med 20 pct.