Regeringen sætter en stopper for bidræbergift

Efter årelangt politisk pres sætter miljøminister Lea Wermelin nu en stopper for brugen af bidræbergift. Det får ros af Danmarks Naturfredningsforening.

Bidræbergiftene neonikotinoider – også kendt som neoniks - er særligt farlige gifte designet til at slå insekter ihjel. EU har forbudt giftene til al udendørs brug, men alligevel har Danmark og en række andre EU lande givet landbruget dispensation til at fortsætte brugen.

Den dispensation slutter nu. Regeringen forbyder neonikotinoiderne til golfbaner og potteplanter i gartnerierne. Og landbruget skal udfase brugen.

De danske sukkerroedyrkere får nu ét år til af afprøve alternativer under skærpede vilkår. Herefter skal det være slut, hvis det står til miljøminister Lea Wermelin.

- Rapport på rapport sætter en stor tyk streg under, hvor presset vores natur og insektliv er. Vi ved, at vores bier og bestøvere er i voldsom tilbagegang. Det er en rigtig god nyhed for naturen og insekterne, at regeringen griber ind over for neonikotinoiderne, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

40.000 danskere har sagt nej til bidræber

Baggrunden for beslutningen er et årelangt politisk pres fra borgere og organisationer. Heriblandt Danmarks Naturfredningsforening, som med kampagnen ’Forbyd bidræber’ har samlet mere end 40.000 underskrifter.

Presset førte i første omgang til, at tidligere miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i foråret 2018 forbød brugen af neonikotinoiderne til at behandle raps.

Nu ser det endelig ud til, at der kommer et fuldstændigt stop for giften fra 2021.

Sådan vil regeringen udfase brugen af neonikotinoiderne

  • Indgrebet over for neonikotinoiderne er første del af en større bestøverstrategi, som skal udarbejdes i sammenhæng med den kommende natur- og biodiversitetspakke.
  • Neonikotinoider er, som udgangspunkt, forbudt i Danmark til udendørs anvendelse, ligesom i resten af EU.
  • Regeringen forbyder nu brugen af neonikotinoider til behandling af prydplanter i væksthuse og til anvendelse på golfbaner.
  • Med baggrund i de nyeste vurderinger fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet vil der kun være behov for dispensation i et år til bejdsning af sukkerroefrø med imidacloprid, der er den eneste tilbageværende dispensation til udendørsanvendelse i Danmark.

- Det er et vigtigt første skridt at sætte en stopper for brugen af bidræbergifte. Men det løser ikke udfordringerne for vores insekter alene. Derfor kæmper vi selvfølgelig for en fortsat udfasning af de insektskadelige sprøjtegifte, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Marie Reumert Gjerding og tilføjer:

- Og så må vi naturligvis heller ikke glemme, at den største udfordring for naturen er manglen på plads.

Læs også: DN vil have en biodiversitetslov og 30 procent natur

Præsidenten sender samtidig en stor tak til de mange tusinde danskere, som gennem årene har engageret sig i kampen mod neonikotinoiderne.

Ny national bestøverstrategi

Indgrebet over for neonikotinoiderne er første del af en større national strategi for bedre beskyttelse af insekterne i Danmark – en strategi, som skal udarbejdes i sammenhæng med den kommende natur- og biodiversitetspakke.

Sammen med Danmarks Biavlerforening og Landbrug og Fødevarer har Danmarks Naturfredningsforening tidligere på efteråret opfordret miljøministeren til at etablere en sådan strategi. Det vækker derfor glæde i foreningen, at Lea Wermelin i dag har varslet en samlet plan for beskyttelsen af bier og andre bestøvere i Danmark.

- Jeg glæder mig rigtig meget til komme i gang med arbejdet med en bestøverstrategi. Hvis insekternes tilbagegang skal vendes, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi skaber flere levesteder. Og så skal vi naturligvis også kigge på, hvordan vi udfaser sprøjtegiftene over en bred kam, siger Maria Reumert Gjerding.

Et totalforbud mod Roundup

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for en fuldstændig udfasning af landbrugets brug af sprøjtegifte.

Aktuelt kæmper foreningen for, at Danmark følger det tyske eksempel og indfører et totalforbud mod Roundup når den nuværende EU-tilladelse udløber i 2022.

Læs mere og skriv under her

For at stoppe naturens tilbagegang har foreningen foreslået at 30 procent af det danske areal udlægges til natur i 2030, hvoraf 2/3 skal være vild natur.

Læs mere om forslaget her

01.06.2023Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030

27.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling

20.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder

08.06.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

07.12.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald

03.06.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej