Optimeret CTS styring forbedrer Cocio's bundlinje på mindre end 5 mdr.

Den samlede årlige energibesparelse på 212.632 kWh blev realiseret med tiltag der var tilbagebetalt på under 5 mdr. og samtidigt spares miljøet for 51 ton CO2 årligt.

23.10.2012

Sponseret

SE


Bæredygtighed i flere dimensioner

En Cocio, som de fleste danskere kender, produceres af frisk mælk, det bedste kakao fra Afrika og ganske almindeligt sukker. Den nøjagtige opskrift blev sammensat i 50’erne, men bruges den dag i dag i stor skala på Nordeuropas mest moderne fabrik, der hver dag sender 400.000 flasker Cocio ud i verden. Produktionen foregår på to linjer, og der suser op til 30.000 flasker igennem i timen.

I et konkurrencepræget marked hvor få ører pr. enhed kan afgøre en ordre driver Cocio deres produktionsanlæg med konstant fokus på de sidste nye miljø- og energibevidste teknologier- og processer. I den uendelige kamp om at presse enhedsomkostningerne længere ned og samtidigt opfylde en seriøs målsætning om at udvise ansvarlighed i hele værdikæden, har Cocio’s indsats båret frugt.

En af grundene til dette er, at Cocio i dag er selvforsynende med varme, så overskudsvarmen fra produktionen ikke får lov at gå til spilde, men kan med kaloriferere flyttes rundt, hvor der er brug for den. Cocio har derfor stort fokus på at overvåge energiforbruget og tilpasse det til produktionen og samtidigt optimere arbejdsklimaet for medarbejderne.

Faktisk har Cocio siden 2007 reduceret sit energiforbrug, øget sin produktionsvolumen og iværksat tiltag der sikrer en mere bæredygtig afrikansk kakaoproduktion ved at købe UTZ certificeret kakao fra Elfenbenskysten.

Cocios produktionslinje optimeret af SE Big Blue

Da det viste sig at ventilationssystemerne flere steder i produktionen ikke var optimalt koordineret med varmesystemet iværksatte Cocio sammen med SE Big Blue hurtigt foranstaltninger til at hindre energispildet – og investeringen tjente sig så hurtigt hjem, at bundlinjen blev forbedret efter 5 mdr. Technical Manager Bo Boesen på Cocio fortæller: ”Vi kan klart måle effekten på energiregningen” og fortsætter: ”De lavere enhedsomkostnin-ger øger vores konkurrenceevne”.

Som det første trin på vejen mod en færdig Cocio-chokolademælk blandes ingredienserne i produktionshallen og her iværksatte Cocio og SE Big Blue en ændring i styringen af 4 centrale ventilationsenheder, så i stedet for at køre non-stop er de nu behovsstyret efter Cocios maksimalt tilladte fugt- eller temperaturgrænse.

Dernæst sendes de blandede ingredienser gennem et rørsystem videre til tappehallen, hvor rå-Cocio’en hældes på flaske eller dåse og kapsles. I tappehallen blev der etableret ny styring af frekvensomformere og kalorifere til at styre ventilationsanlægget.

Som tredje trin sendes flaskerne til kogning ved en meget høj temperatur i en lille ½ time.  Det er denne kogning, der gør at Cocio får sin helt unikke smag, for under den helt rigtige temperatur begynder sukkeret, mælkesukkeret og cacaoen at snakke sammen – de karamelliserer og den store og runde smag af chokolade opstår. Derfor er styringen af temperatur meget vigtig for Cocio – og oplevelsen af en Cocio skal være den samme hver gang en flaske åbnes.

For at sikre at temperaturstyring, energiforbrug- og omkostninger kunne optimeres, blev der også indsat styring af frekvensomformere ved ventilationsanlægget i den kritiske og energikrævende autoklave proces.

Efter kogningen bliver Cocio-flaskerne stillet til side i 5 dage for at modne chokolademælken, så den helt rigtige smag udvikler sig. I pakkeriet blev der ligeledes indsat styring af frekvensomformere for at styre ventilationsanlægget.

Bedre arbejdsklima i administrationsområdet – med lavere omkostninger

I kontorlandskabet blev der monteret CO2 følere i ventilationsanlægget, der nu er gjort behovsstyret i form af temperatur og CO2 niveau. Anlægget er således ikke mere tvangs styret med et minimum luftskifte og konstant drift. Her skulle adfærden ændres idet radiatortermostaterne, der tit var indstillet manuelt for højt, blev erstattet af et centralt styret CTS anlæg, der automatisk optimerer varme, ventilation, CO2 niveau – samt økonomien.

Bo Boesen er godt tilfreds med indsatsen fra SE Big Blue og arbejder allerede på endnu flere spændende energioptimerende tiltag: ”SE Big Blue tænker anderledes og deres indsats forbedrer vores evne til at tjene penge i et konkurrencepræget marked – det efterlader mere til vores ejere”.

”Men det stopper ikke her – vi skal afprøve flere grænser”.

18.05.2018SE

Sponseret

Dankalk omdanner overskudsvarme til fjernvarme

30.03.2017SE

Sponseret

SE og Magnus Millang sætter fokus på klimadebatten

30.06.2016SE

Sponseret

Reducering af madspild giver rum til mere økologi

21.04.2016SE

Sponseret

Vi planter initiativer i samfundet – og høster til fællesskabet

22.09.2015SE

Sponseret

Stor fusion på vej i den danske energi- og telesektor

21.05.2015SE

Sponseret

SE Big Blue sparer Gardit for millioner