Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder med at omstille til cirkulær økonomi

Circulytics er det første vurderingsværktøj, der sætter virksomheder i stand til nøjagtigt at måle, hvor langt de er i omstillingen til cirkulær økonomi.

London, den 15. januar 2020 - I går lancerede velgørenhedsorganisationen Ellen MacArthur Foundation et værktøj til at måle på cirkulær økonomi –Circulytics. Udviklingen af værktøjet, der  markedsføres som ”det mest omfattende værktøj til at måle på cirkulær økonomi”, er foregået i tæt samarbejde med virksomheder, herunder forsyningskædegiganten Brambles, som er kendt for sin cirkulære forretningsmodel. Hidtil har der manglet et værktøj til at måle på cirkulær økonomi. Det nye værktøj måler ikke bare på materialeforbrug og genbrug, men giver også indsigt i andre aspekter af cirkulær økonomi og synliggør, hvor der er rum for umiddelbar forbedring, og hvor der er muligheder for mere strategiske, innovative indsatser.

Circulytics bruger data til at måle og dokumentere virksomheders rejse mod en cirkulær økonomi, så de bedre kan forstå og tracke deres egne resultater. Værktøjet giver virksomheder en referenceramme, som de kan bruge til fx at minimere deres affald og udvikle strategier til at forbedre deres miljøaftryk – samtidig med at de forbedrer deres bundlinje. Den måde, dataene bruges på, giver virksomheder mulighed for at gøre status over deres nuværende tilstand – og også deres fremtidige udvikling – på en letforståelig og håndgribelig måde.

Cirkulær økonomi går kort sagt ud på at skære ned på affald og forurening og genbruge produkter og materialer for at undgå at tære på naturlige ressourcer. Brambles er en af de allerførste virksomheder, som tog den cirkulære tankegang til sig og udviklede en 'share and re-use'-model til sine 330 millioner aktiver i forsyningskædebranchen.

Andrew Morlet, administrerende direktør for Ellen MacArthur Foundation, udtaler:

”Globalt anerkender flere og flere virksomheder den cirkulære økonomi som en mulighed for at skabe nye forretningsområder og tackle udfordringer som klimaændringer, forurening og tab af biodiversitet. Circulytics er skabt for at sætte skub i denne udvikling i samarbejde med førende virksomheder som Brambles, der har været med til at sikre, at vi tilbyder virksomhederne de data og analyser, de rent faktisk har brug for.”

Michael Pooley, direktør for Brambles’ virksomhed CHEP Europe, tilføjer:

“Vi er glade for at kunne bidrage til udviklingen af Circulytics. Værktøjet dokumenterer både virksomheders styrker, men også områder, hvor der er rum for forbedring. Vi tror på, at værktøjet kan stimulere den type strategiudvikling, som både virksomheder og planeten har brug for i fremtiden. Vi kommer selv til at bruge Circulytics til at gøre vores forretningsmodel endnu mere bæredygtig.”

Circulytics opdeler sine målinger i to kategorier: "katalysatorer" og "resultater".  Katalysatorer er elementer i selve virksomheden som fx strategi, mennesker, systemer og processer, innovation og eksternt engagement med kunder og leverandører.  Resultater dækker over input (materialer og energi), og hvordan output i form af produkter eller tjenester bidrager til den cirkulære økonomi. 

Tilsammen gør målingerne af katalysatorer og resultater det muligt for en virksomhed at vurdere både bæredygtigheden af deres produktionsprocesser og den samlede værdikæde. Virksomheder, som bruger værktøjet, får foruden en samlet score for deres bæredygtighed på tværs af en række parametre også en personlig vurdering af Ellen MacArthur Foundation.

Om Ellen MacArthur Foundation

Ellen MacArthur Foundation blev lanceret i 2010 for at fremskynde overgangen til en cirkulær økonomi. Siden oprettelsen har den velgørende organisation vist sig som en global thought leader og har sat den cirkulære økonomi på dagsordenen hos beslutningstagere i både erhvervslivet, den offentlige sektor og den akademiske verden. Netværket Circular Economy 100 (CE100) tilbyder et rum til at lære, dele viden og omsætte idéer til praksis uden konkurrencehensyn. Læs mere på: www.ellenmacarthurfoundation.org

Om Brambles

Brambles hjælper med at flytte flere varer for folk til flere destinationer end nogen anden organisation på jorden. Vores paller, kasser og containere udgør den usynlige rygrad i den globale forsyningskæde og verdens største brands har tillid til, at Brambles transporterer deres varer mere effektivt, bæredygtigt og sikkert. Som pionerer indenfor deleøkonomien har Brambles skabt en af verdens mest bæredygtige logistikvirksomheder baseret på en model, hvor de deler og genbruger deres platforme, som kaldes ”pooling”. Brambles betjener primært området indenfor hurtigt-transporterede forbrugsvarer (f.eks. tørvarer, dagligvarer, sundhed og artikler til personlig pleje), friske fødevarer, drikkevarer, detail- og produktionsindustrier. Gruppen har ca. 11.000 medarbejdere og ejer mere end 330 millioner paller, kasser og containere gennem et netværk bestående af over 750 servicecentre. Brambles driver virksomhed i over 60 lande og har sine største forretningsvirksomheder i Nordamerika og Vesteuropa. For yderligere information besøg www.brambles.com.  

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

16.05.2022CHEP Denmark

Sponseret

CHEP får topkarakter for bæredygtighedsindsats fra EcoVadis

01.12.2021CHEP Denmark

Sponseret

CHEP baner vejen til en regenerativ forsyningskæde ved COP26

30.09.2021CHEP Denmark

Sponseret

Efter 1 år: CHEP når vigtige milepæle i sin 2025-bæredygtighedsstrategi

24.06.2021CHEP Denmark

Sponseret

Logistikgiganten CHEP bliver CO2-neutral

07.04.2021CHEP Denmark

Sponseret

Pallevirksomheden CHEP vinder igen platin for social ansvarlighed

17.03.2021CHEP Denmark

Sponseret

Unikt transportsamarbejde skal reducere CO2-udslippet med 115 ton årligt