MSC stiller nye krav for at redde verdens truede og beskyttede arter – nyt forslag til Fiskeristandard offentliggøres i dag

I dag lanceres opdateringer til MSC’s Fiskeristandard. Blandt de foreslåede ændringer er nye krav til truede truede og beskyttede arter, hajfinne og spøgelsesudstyr (ghost nets).

 Interessenter som fiskerierhvervet, forskere, dagligvarehandel, miljøorganisationer og eksperter opfordres til at gennemgå og give feedback om forslagene indtil den 4. april.

Marine Stewardship Council (MSC) har i dag udgivet sine forslag til opdateringen af MSC’s fiskeristandard. Interessenterne opfordres til at gennemgå og feedback om forslagene online indtil mandag den 4. april.

MSC’s Fiskeristandard er den førende internationale standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 446 fiskerier, der repræsenterer 17% af den globale marine høst, er certificeret efter standarden.

Kravene i MSC's fiskeristandard revideres regelmæssigt for at afspejle bedste praksis inden for fiskeriforvaltning.  Den nuværende undersøgelse af fiskeristandarden blev indledt i 2018 og har involveret den mest omfattende høring, som organisationen hidtil har gennemført, med deltagelse af over 1.000 interessenter.  Efter MSC's bestyrelses godkendte udkastet til den opdaterede standard, går processen nu ind i sin afsluttende fase med en 60-dages offentlig gennemgang.

Den foreslåede opdatering af fiskeristandarden indeholder væsentlige forbedringer, som vil sikre, at MSC-certificeret fiskeri fortsat anerkendes som verdens førende inden for bæredygtighed. Det er kulminationen på 16 dybdegående projekter med det formål at revidere standarden. Disse projekter indeholdt alle omfattende høringer med forskere og interessenter, og mange inkluderede uafhængige analyser af fiskeriforvaltningen.

I de kommende år vil vi se et enormt kollektivt momentum for at forbedre vores forståelse og forvaltning af menneskehedens indvirkning på vores have. Det er gennem det utal af forpligtelser og bestræbelser, der er inspireret af FN's verdensmål og årtiers havforskning. MSC's nye standard vil bidrage til at skabe denne ændring," siger Linnéa Engström, programdirektør MSC Scandinavia og Østersøregionen.

Hvad indeholder opdateringen?

Hvis udkastet til standardforslag vedtages, vil MSC's krav styrkes på nøgleområder, der blev identificeret gennem de indledende høringsrunder. Disse omfatter:  

  • Nye krav til truede og beskyttede (ETP) arter, herunder en ny metode til klassificering af arter som ETP. Metoden kombinerer tilgange fra havbeskyttelse og fiskeriforvaltning for at identificere arter og bestande, der har behov for yderligere beskyttelse. Som følge heraf vil beskyttelsen være mere målrettet, så fiskerierne forventes at eliminere eller minimere deres indvirkning på ETP arter, så deres populationer kan komme sig.
  • Hajfinne fiskeri er allerede forbudt i MSC certificeret fiskeri, men for at styrke MSC's krav yderligere alle fiskeri fastholde hajer vil være forpligtet til at have en Fins Naturally Attached (FNA) politik, uden undtagelse. En FNA-politik betyder, at alle hajer, der fanges af fiskeriet, skal landes med deres finner på. Forslaget er blevet til via høringer og uafhængig forskning, som viste, at FNA er den mest levedygtige politiske løsning for at sikre, at hajfinne fiskeri ikke finder sted.
  • MSC's krav til fiskeredskaber, der går tabt eller kasseres til søs (ghost nets), bliver styrket. For at minimere risikoen for utilsigtet fangster eller at havdyr vikles ind i ghost nets, skal fiskeriet gennemføre forvaltningsforanstaltninger, der forhindrer tab af fiskeredskaber og minimere skadevirkningerne heraf, når det sker.  
  •  Fiskeristandardens kompleksitet er så vidt muligt blevet mindsket med det formål at gøre vurderingerne mere effektive.  Selv om fiskeriet stadig skal nå det samme præstationsniveau, er hele fiskeristandarden blevet revideret for at forenkle sproget, fjerne tvetydighed og reducere antallet af indikatorer, som fiskeriet vurderes mod. Som følge heraf bliver antallet af problemer med at fastsætte en score generelt reduceret.
  • Andre forslag, der kan gennemgås, er forslag vedrørende høstlag og kontrolregler samt habitat- og økosystemkrav. 

     

I løbet af de sidste 30 år er der gjort betydelige fremskridt inden for bæredygtigt fiskeri. Ny videnskab, teknologi og regulering har ændret den måde, vi fisker og forvalter vores havressourcer på. Men overfiskning og nedbrydning af vores have fortsætter," siger Dr. Rohan Currey, Chief Science &Standards Officer hos MSC i London.

Bidrag til gennemgangen

Det fulde udkast til MSC nye fiskeristandard er tilgængelig på http://www.msc.org/dk

Enhver, der er interesseret i at finde ud af mere om ændringerne, vil også blive inviteret til et offentligt webinar den 15. februar for at tale med medlemmer af MSC's standardteam: https://whova.com/portal/registration/mfsrw_202202/.


MSC's bestyrelse træffer den endelige beslutning om at godkende den nye standard i juni 2022.

Læs mere om de foreslåede ændringer af MSC's fiskeristandarder

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der fastsætter globalt anerkendte, videnskabeligt baserede standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket og certificeringsprogrammet anerkender og belønner bæredygtig fiskeripraksis og er med til at skabe et mere bæredygtigt marked for fisk og skaldyr.  Det er den eneste wild-capture fiskeri certificering og miljømærkning program, der opfylder best practice krav, der er fastsat af både FN's Fødevare-og Landbrugsorganisation (UNFAO) og ISEAL, den globale medlemskab forening for bæredygtighed standarder. For mere information besøg msc.org

08.06.2023Marine Stewardship Council

Sponseret

Stop for overfiskeri kan hjælpe med at tackle underskud af næringsstoffer for millioner af mennesker verden over

14.11.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC giver Årets Guldfisk til LETZ SUSHI for arbejdet med at fremme bæredygtig fisk og skaldyr i restaurantverdenen.

25.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Ny MSC-fiskeristandard vil drive fremskridtet inden for bæredygtigt fiskeri, siger CEO

13.10.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC indfører strengere krav for certificeret tunfiskeri

20.09.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

MSC´s bestyrelse godkender enstemmigt den nye fiskeristandard

08.06.2022Marine Stewardship Council

Sponseret

Et skift i den offentlige mening giver håb om fremskridt for havet