Mød bonden bag bønnen

Se klimaforandringerne fra en kaffebondes perspektiv

Foto: Freehand Coffee

I Honduras er Henry Herrera formand for kaffe-kollektivet Cocrebistol. Det er her, Freehand Foundation køber land, så de små kaffefarmere kan blive selvstændige med deres egne bæredygtige kaffeplan-tager. Det er her, Puro kaffe bliver dyrket. Disse to tiltag gør en kæmpe forskel, fortæller Henry Herrera. 

Hvordan påvirker klimaforandringerne jer som kaffeproducenter? 
Vi har meget kraftig regn og vi har meget lange somre, som påvirker os i kaffeproduktionen. Ja, ikke kun kaffen men også andre fødevarer er påvirket. Klimaforandringerne betyder også, at der er en øget migration. Folk flytter herfra, når det ikke længere er muligt at dyrke landet, dermed mister folk deres levebrød og migrerer. 

Hvilke udfordringer er de største? 
Vi har meget høje omkostninger. Der er jo en global krise, dette giver os høje produktionsomkostninger, høje lønomkostninger og oveni er der mangel på arbejdskraft på grund af migration. Det er de tre største udfordringer, vi har som kaffefarmere. Vi håber meget på, at vi kan løse det, for ellers kommer kaffe-kulturen til at forsvinde, og det vil vi alle tabe på. Hvad er løsningen?

Vi skal finde ud af, hvordan vi skaber beskæftigelse og uddannelses for de unge, så de ikke flytter herfra. Cocrebistol, vores produktionskollektiv, gør et stort arbejde. Vi har skabt børnehaver og en skole for de unge, vi sikrer dermed, at ungdommen fortsætter i kæden af kaffefarmere.

Det har vi gjort med støtte fra PURO og fra Freehand Foundation. Det er en betydelig støtte, der gør en kæmpe forskel for os. De plantager, vi etablerer med Freehand Foundation, er desuden meget bedre for klimaet og gavner miljøet. 

Hvad betyder Freehand Foundation for jer? 
Vi er meget tankemmelige for den støtte, vi får. Det er vigtigt, at virksomheder som Freehand er enige med os i, at forholdene skal være mere retfærdige - også for os der producerer og høster kaffen. Kaffebønderne har også fortjent at leve under gode forhold, for de er en del af hele kaffekæden - en meget vigtig del. 

Man kan mærke, at Freehand Coffee's direktør Michael har et stort hjerte, samt at han og de andre hos Freehand har en stor kærlighed til deres medmennesker og til naturen. Vi deler den kærlighed, derfor kan vi nemt blive enige om de projekter, som Freehand Foundation har sat i gang her hos os.

Hvordan ser du på fremtiden? 
Vi arbejder på at få flere og flere med i projektet, sådan at de kan blive selvstændige og få deres egne plantager. Vi har høstet den første kaffe, nu skal vi bare videre med arbejdet. Med disse projekter kan vi forbedre ting for os småbønder. Vi er i gang, og vi har mange nye projektideer. Vi har endnu kun set begyndelsen.

Læs mere om hvad du kan gøre, for at hjælpe bonden bag bønnen lige her - https://freehandcoffee.dk/freehand-foundation/

19.01.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Gør plads til natur og biodiversitet

17.01.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens dilemma

12.01.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Mød bonden bag bønnen

09.01.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Omstilling til en mere bæredygtig produktion kræver handling

14.12.2023Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kan man gøre grin med bæredygtighed?

17.10.2023Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Firmakaffen kan være det mest effektive redskab i jeres virksomheds CSR strategi