Lad 2021 blive det sidste knald!

Nytårsfyrværkeri er lig med affald, der bliver drysset ud over natur og miljø. I en tid, hvor klima og miljø fylder så meget, er tiden så ikke løbet fra fyrværkeriaffyringer, som vi kender det idag?

Foto: Miljøstyrelsen.

Af Anne Aittomaki, Strategisk direktør i Plastic Change

Året 2021 blev året, hvor vi tog afsked med de populære plastiksugerør. Miljøhensynet vægtede tungere på vægtskålen og fra den ene dag til anden var plastiksugerøret ude. Er tiden ikke også inde til et sidste knald og give krudt og fyrværkeri samme tur på miljøvægtskålen og dømme det ude? 

For ganske få år siden var det helt standard at sende en raket med et plastikdødningehoved til vejrs, der med et højt knald blev omformet til luftbåren mikroplastikstøv, der dryssede ned over natur og miljø. Affald i naturen er i forvejen et stort problem, og nytårsaften og dagene op til, er ingen undtagelse, når det kommer til at sprede plastik i den danske natur. Men tilbage i 2019 sagde Aalborg fyrværkeri fabrik, der bl.a. leverer fyrværkeri til COOP og Silvan, stop for plastik i fyrværkeri, som de første i Danmark. Så langt så godt. 

Så står vi tilbage med fyrværkeri primært i pap, papir og tungmetaller, men som stadig - plastik eller ej - ender som henkastet affald med en miljø- og oprydningsregning til følge. Og så for nylig tog en virksomhed fra Herning det næste logiske og nødvendige skridt, da de meddelte at de helt stopper med at sælge fyrværkeri - og nu begynder det at ligne noget.

Bør kun være forbeholdt professionelle

I en analyse foretaget af COOP i 2019 svarede 40 procent af de adspurgte, at de gerne ser, at det kun er professionelle fyrværkere, der må affyre krudt nytårsaften. Og Dansk Erhvervs’ analyse fra i år viser en tendens, at færre private køber fyrværkeri.

I en tid hvor snakken om bæredygtighed, grøn omstilling, hvad forbrugere og producenter kan gøre er allestedsnærværende, er vi også nødt til kigge vores adfærd, traditioner og praksisser igennem i sømmene og vurdere om tiden er løbet fra dem. Og tiden er vist løbet fra den kollektive henkastet affalds-praksis, som fyrværkeri i virkeligheden er.

Når vi kan leve uden plastiksugerør i hverdagen, så mon ikke vi også kan klare os uden private fyrværkeriaffyringer én gang om året. Så lad 2021 blive det sidste knald og erkende, at den tradition skal begraves i den grønne grav. Godt nytår.

Artiklen er blevet bragt i Politiken, fredag d. 31. december 2021

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

10.12.2024Plastic Change

Sponseret

EU vil gøre op med engangsemballage, men ny lov er fyldt med huller

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

12.11.2024Plastic Change

Sponseret

Køb IKKE plastikting og plastiktøj fra Temu, Shein og Wish