Kendt chokoladegigant viser vejen

Blogindlæg fra Fairtrade-maerket.dk:

Mars' brug af Fairtrade-certificeret kakao betyder, at vestafrikanske kakaobønder i 2016 vil tjene over 2 mio. dollar i bonus..

20.03.2015

Sponseret

Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket, Fairtrade Mærket

I 2009 tog chokoladegiganten Mars initiativ til, at hele deres chokolade-produktion skulle bestå af 100 % certificeret kakao inden år 2020. I dag kan kæden præsentere, at deres første Mars bar med Fairtrade-certificeret kakao vil lande på de engelske hylder til oktober.

Som en af de helt store spillere på chokolademarkedet viser Mars med deres nye initiativ, at de kæmper for forbedrede forhold i de lande, hvor deres råvarer kommer fra. Initiativet er en del af et håb om at gøre certificeret kakao til en norm indenfor kakaoindustrien, da ingen bønder skal underbetales for deres varer. Samarbejdet er et kæmpe skridt i den rigtige retning i kampen om bæredygtighed og etisk handel, og som en tung spiller på chokolademarkedet vil Mars blive set som en rollemodel på dette område. Forhåbentlig vil tendensen komme til at sprede sig som ringe i vandet, så endnu flere af de store brands vil gå i samme fodspor.

Den nye aftale mellem Fairtrade og Mars er et længerevarende samarbejde over de næste mange år. Mars introducerede allerede i 2012 de første Maltesers med Fairtrade-certificeret kakao på det engelske marked. Med den nye aftale slutter Mars sig yderligere til andre chokolademærker, som arbejder med Fairtrade i deres produktion, herunder bl.a. Anthon Berg, Cadbury Dairy Milk og KitKat.

Det er de 3.600 bønder i kooperativet ECOOKIM på Elfenbenskysten, som i første omgang skal levere kakao til Mars’ chokoladeproduktion. Samarbejdet betyder, at Mars årligt vil bidrage med cirka to millioner dollars i Fairtrade Bonus, hvilket gør, at kooperativet for eksempel kan investere i en skole, forbedre infrastrukturen i landsbyen eller forbedre deres produktion. Og lige præcis produktionen er et vigtigt element, hvis håbet er at gøre Fairtrade-certificeret kakao til normen, da kooperativerne derved skal være produktive og leveringsdygtige for at leve op til den øgede efterspørgsel.

Samarbejdet indgår i Fairtrades nye ’Sourcing Program’, hvor fremstilleren fokuserer på, at én råvare i et brands produkter skal være Fairtrade. Derfor vil Mars-barene i England og Irland fremover bære ’Fairtrade cocoa program’ logoet, som indikerer, at produktet er certificeret efter denne nye model.

I fremtiden håber Fairtrade, at Mars og andre fremstillere også vil fokusere på certificeret rørsukker, men vi er på nuværende tidspunkt yderst tilfredse med den interesse, der er for den Fairtrade-certificerede kakao.

Samarbejdet mellem Fairtrade og Mars er første skridt af mange til at gøre certificeret kakao til en norm indenfor kakaoindustrien. Det bliver mere og mere almindeligt at købe Fairtrade-mærkede produkter og takket være den store interesse, som forbrugerne er begyndt at vise over for etisk handel, vil andre virksomheder sandsynligvis i fremtiden ønske at leve op til den nye efterspørgsel og derved ændre deres produktion. Langsomt, men sikkert vil andre multinationale fremstillere forhåbentlig gå i samme fodspor som Mars, så vi fremover nemmere vil kunne købe endnu mere certificeret chokolade.

Du kan læse mere om Fairtrade Sourcing Program på følgende link: http://www.fairtrade.net/fairtrade-sourcing-programs.html

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

28.09.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Kampagne: Fairtrade-mærket tager hensyn til både mennesker og miljø

05.07.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Ny analyse: Forbrugerne har taget Fairtrades miljøindsats til sig

09.06.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade-mærket vækstede i 2022 trods et svært marked

01.03.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Forbrugerne skal gøre verdensmål til hverdagsmål med Fairtrade-mærket

14.02.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Køb Valentine's-roserne i dit lokale supermarked – det er bedre for både mennesker og miljø