Kan arbejdsgiver pålægges strafansvar for at overtræde arbejdsmiljøloven?
Der har de seneste år været øget fokus på arbejdsgivers eventuelle strafferetlige ansvar for at overtræde arbejdsmiljølovens bestemmelser.
Der har de seneste år været øget fokus på arbejdsgivers eventuelle strafferetlige ansvar for at overtræde arbejdsmiljølovens bestemmelser. Det er blandt andet en følge af, at Arbejdstilsynet har udstedt større bøder end tidligere for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
Som arbejdsgiver er det relevant at overveje, om ens instruktion af nye medarbejdere, tilsyn med udførelse af arbejdet mv. er tilstrækkeligt til at opfylde pligten til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø, herunder om arbejdsgiverens retningslinjer om arbejdsmiljø er opdaterede og tilstrækkelig udførlige.
Arbejdsmiljøloven
Arbejdsmiljølovens primære formål er at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Det sikre og sunde arbejdsmiljø skal bidrage til at forebygge, at medarbejderne udsættes for arbejdsulykker, erhvervssygdomme og andre skadelige påvirkninger forårsaget af arbejdet.
Konstaterer Arbejdstilsynet en overtrædelse af arbejdsmiljøloven, vil tilsynet almindeligvis udstede enten et påbud eller forbud om, at arbejdsgiveren skal rette op på forholdene.
Overtrædelse af arbejdsmiljøloven er også strafsanktioneret, jf. arbejdsmiljølovens kapitel 15, og Arbejdstilsynet kan derfor indstille til, at anklagemyndigheden rejser en straffesag mod såvel arbejdsgiveren som medarbejdere på baggrund af overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
Der kan også rejses en straffesag, uden at der har været grundlag for et forudgående påbud, hvis der er sket en ulykke, eller hvis det er dokumenteret, at der er risiko for en arbejdsulykke.
Herudover kan Arbejdstilsynet rejse en straffesag, hvis arbejdsgiveren ikke har efterkommet et forudgående påbud om at løse et arbejdsmiljøproblem. Sædvanligvis rejses der ofte en straffesag, hvis den skadelidte medarbejder er alvorligt tilskadekommen eller afgået ved døden.
Arbejdsmiljøloven indeholder både hjemmel til at tildele bøder og frihedsstraf for overtrædelse af loven – i praksis er det dog alene bødestraffen, der er relevant.
Det objektive og det subjektive strafansvar
Arbejdsmiljøloven indeholder i § 83 hjemmel til at pålægge arbejdsgiveren et objektivt strafansvar, hvis der er tale om specifikke overtrædelser, som er oplistet i bestemmelsen, herunder tilsidesættelse af:
- Pligten til at udarbejde APV
- Pligten til at udføre et forsvarligt tilsyn
- Pligten til at sikre forsvarlig tilrettelæggelse og planlægning af arbejdet
- Pligten til at sikre forsvarlig indretning af arbejdspladsen.
I disse tilfælde vil arbejdsgiveren som udgangspunkt kunne straffes med bøde, uanset at der er handlet hverken forsætligt eller uagtsomt.
Oftest rejses straffesager om overtrædelse af arbejdsmiljøloven dog efter arbejdsmiljølovens § 82, jf. § 86, hvorefter en person eller et selskab, kommune eller anden juridisk enhed kan straffes, når pågældende uagtsomt eller forsætligt har overtrådt arbejdsmiljøloven.
Momenter, der tillægges vægt ved vurderingen af strafansvar
Ved vurderingen af, om der er handlet uagtsomt eller forsætligt og dermed kan straffes efter arbejdsmiljølovens § 82, jf. § 86 (det subjektive strafansvar), kan det fra praksis udledes, at domstolene bl.a. lægger vægt på nedenstående momenter.
Er der givet instruktion?
Det vil være afgørende, at arbejdsgiveren har sikret sig, at medarbejderen har modtaget tilstrækkelig instruktion til at kunne udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Kravet til instruktionen vil afhænge af arbejdets karakter; jo farligere arbejde, jo strengere krav til arbejdsgiverens instruktion. Omfanget af instruktionen vil dog også være afhængigt af, om medarbejderen er generelt erfaren (se nedenfor).
Er der ført tilstrækkeligt tilsyn?
Arbejdsgiveren er forpligtet til at føre tilsyn med medarbejdernes udførelse af arbejdet for at sikre sig, at det sker sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Det er altså ikke blot tilstrækkeligt, at arbejdsgiveren har instrueret medarbejderne, men arbejdsgiveren må også løbende sikre sig, at medarbejderne rent faktisk udfører arbejdet i overensstemmelse med de givne instruktioner.
I en dom fra august 2021 fandt landsretten, at en arbejdsgiver var strafferetligt ansvarlig for en medarbejder, som faldt ned fra et stillads, da han arbejdede uden den påbudte sele. Landsretten lagde i sin afgørelse vægt på, at arbejdsgiverens tilsyn skulle have været mere effektivt, henset til at der var stor travlhed på arbejdspladsen på grund af tidspres og manglende bemanding. Der havde derfor været en skærpet forpligtelse for arbejdsgiveren til at føre tilsyn med arbejdets udførelse. Omfanget af tilsynet vil også være afhængigt af, om medarbejderen er generelt erfaren, det vil sige er uddannet i arbejdsprocessen, har arbejdet med dette i mange år, og derfor burde kende til arbejdsprocessen.
Har skadelidte foretaget instruktionsstridig adfærd?
Det er klart, at et afgørende element i vurderingen af arbejdsgiverens strafferetlige ansvar vil være, om medarbejderen har haft en instruktionsstridig adfærd, idet der i sådanne tilfælde ikke bør være et strafansvar for arbejdsgiveren, hvis denne i øvrigt har levet op til arbejdsmiljølovens forpligtelser.
Er skadelidte en erfaren medarbejder?
Det tillægges som anført vægt, om den konkrete medarbejder er erfaren eller uerfaren i udførelsen af arbejdet. En medarbejder kan godt være forholdsvis nyansat, men hvis pågældende er erfaren i forhold til udførelsen af det konkrete arbejde, vil dette tillægges vægt.
Var det rutinemæssigt arbejde for skadelidte?
Et andet element er, om arbejdsskaden eller ulykken er opstået i forbindelse med udførelsen af rutinemæssigt arbejde for skadelidte, eller om der i stedet er tale om en usædvanlig arbejdsopgave for skadelidte.
I en sag fra 2015, hvor en medarbejder blev klemt ihjel i forbindelse med, at en bus skulle køres ind på et værksted for at blive repareret, var spørgsmålet, om busselskabet, der drev værkstedet, kunne straffes for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Landsretten frifandt busselskabet og lagde bl.a. vægt på, at der var tale om en erfaren medarbejder, og at det var en rutinemæssig og ukompliceret opgave at køre bussen ind på værkstedet.
Arbejdsgiver ikke ansvarlig for medarbejders død
Retten i Lyngby har for nylig afsagt dom i en sag, hvor en medarbejder i forbindelse med, at han skulle krydse togskinnerne på en station, blev påkørt af et tog og afgik ved døden.
Arbejdstilsynet havde som følge af ulykken udstedt et strakspåbud til arbejdsgiveren om, at arbejdet i alle led skulle planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, så medarbejderne var sikret mod påkørsel af tog.
Retten frifandt arbejdsgiveren for ansvar efter arbejdsmiljøloven og dermed for bødestraf på 160.000 kr. I rettens begrundelse blev der bl.a. lagt vægt på, at medarbejderen havde arbejdet med togrengøring i 4 1/2 år, og at han de seneste 3 år havde arbejdet på den pågældende station og dermed var vant til at krydse togskinnerne ved personaleovergangen.
Herudover lagde retten vægt på, at medarbejderen havde deltaget i kursus om færden på togbane, og at han derfor havde de nødvendige forudsætninger for at udføre arbejdet på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.
Det forhold, at Arbejdstilsynet efter ulykken ikke havde givet påbud om egentlige tiltag, herunder forbud mod, at medarbejderne fremadrettet benyttede den pågældende personaleovergang, blev også tillagt vægt af retten.
Det kan af dommen udledes, at retten i den konkrete sag tillagde flere af de oplistede momenter vægt i vurderingen af, om arbejdsgiveren var strafferetligt ansvarlig for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
Det var især følgende tre forhold, som blev tillagt afgørende betydning:
- Medarbejderen var erfaren.
- Medarbejderen havde fået den nødvendige instruktion om ikke at krydse skinnerne, når der kom et tog.
- Medarbejderen agerede – af uforklarlige årsager – i strid med ovennævnte instruktion.