Hold fast, og lad os stå sammen

Nytårshilsen fra Fairtrade-mærket Danmarks direktør Camilla Erika Lerberg.

Camilla Erika Lerberg er direktør for Fairtrade-mærket Danmark..

2022 blev året, hvor vi fik taget afsked med corona som en samfundskritisk sygdom. Vi var klar til at vende tilbage til mere normale tilstande og lukke lidt lys og optimisme ind i vores hverdag igen. Men så faldt bomberne i Ukraine. Og i kølvandet på dem satte energikrise, inflation, prisstigninger og generel usikkerhed om fremtiden ind. Det påvirker alle. Også os i Fairtrade – både ude og hjemme.

Vi har før stået i økonomiske kriser. Og vi har før oplevet vækst i salget af Fairtrade-certificerede produkter på trods af, at krisen kradsede. Men det kræver, at vi alle sammen holder fast i vores gode vaner. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at vi sparer et andet sted end på vores ansvarlighed, holdninger og gode intentioner. Ellers sparer vi også på vores solidaritet, og det får store konsekvenser i den anden ende af værdikæden.

Vi følger naturligvis de globale udfordringer, som lægger pres på både produktion, leverandører og kæder. Produktionsomkostningerne for de lokale producenter er også steget. Der foregår down trading, men min opfordring skal lyde: Smid nu ikke alt, hvad vi har opnået i kampen for et mere grønt og bæredygtigt forbrug, over bord på grund af en krise. Vi kan komme til at skade så meget, at vi skal bruge årevis på at komme op på niveau igen. Fattigdom, social ulighed og klimaforandringer findes også på den anden side af krisen.

I Fairtrade-mærket Danmark fortsætter vi vores stærke samarbejde med detailhandlen, og vi styrker vores fortælling til forbrugerne for at sikre, at kunderne fortsat vælger Fairtrade-mærkede varer, når de handler.

I forhold til klimaforandringer er der i det forgangne år sket en udvikling. Billedet af og sproget om klimaforandringer er blevet mere nuanceret. Klimahensyn handler ikke længere kun om CO2-udledning – det handler også om mennesker. Debatten har fået flere facetter, og samtalen læner sig nu op ad vores kerneopgave. Der skal mere viden, forståelse og indsigt til, så vi kan understøtte de lokale producenter i deres råvareproduktion, hvis de ikke skal tvinges til at rydde en hel skov for at sikre deres levebrød.

2023 bliver året, hvor vi i stigende grad kommer til at se, hvordan lovgivning som HREDD og EUDR stiller større krav til virksomhederne og deres måde at handle på. Det er et stort skridt fremad. Vil vi for alvor ændre verden, kan det være nødvendigt at gå lovgivningens vej. Maskinrummene i detailhandlen kommer til at blive præget endnu mere af rettidig omhu og fokus på at opfylde lovgivningen, og her kan certificering være en hjælpende hånd og et godt, konkret værktøj.

Det er et spændende år, vi har taget hul på. Lad os nu holde fast i vores ambitioner om et forbrug, som bidrager til social retfærdighed og en grønnere verden. Verdens ulighed og klimaforandringer forsvinder ikke under krig og inflation. Tværtimod. Det kan blive meget værre, og arbejdet med at komme tilbage på sporet kan blive svært og koste dyrt.

Lad os arbejde sammen og understøtte hinandens budskaber. Om du dyrker økologiske gulerødder ved Lammefjorden, fremstiller lækker gourmet-chokolade med kakao fra dit eget kooperativ, kæmper for madspild og bælgfrugter eller arbejder for, at vi skal blive bedre til at lave mad derhjemme af sæsonbestemte fødevarer, så vil vi det samme. Vi vil skabe et forbrug, der bidrager positivt til verden og ikke ødelægger vores klode. Vi kæmper på hver vores bane, men vores mål er det samme.

Et øget salg af Fairtrade-mærkede produkter medvirker til at skabe en bedre fremtid for lokale producenter og plantagearbejdere i Asien, Afrika og Syd- og Mellemamerika. Med Fairtrade-mærkede produkter på butikshylderne har den enkelte forbruger mulighed for at løfte sit ansvar.

I Fairtrade-mærket Danmark er vi et lille team med store ambitioner, som vi aldrig vil kunne lykkes med alene. Derfor skal der lyde en kæmpe tak til jer, som vælger Fairtrade-mærket til. Tak fordi I handlede sammen med os i 2022. Vi glæder os til fortsat at handle i fællesskab for en mere rimelig og retfærdig verden i 2023.

Vi handler med holdning, så I kan gøre det samme.

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

28.09.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Kampagne: Fairtrade-mærket tager hensyn til både mennesker og miljø

05.07.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Ny analyse: Forbrugerne har taget Fairtrades miljøindsats til sig

09.06.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade-mærket vækstede i 2022 trods et svært marked

01.03.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Forbrugerne skal gøre verdensmål til hverdagsmål med Fairtrade-mærket

14.02.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Køb Valentine's-roserne i dit lokale supermarked – det er bedre for både mennesker og miljø