Heunicke må beskytte naturen mod tobaksindustrien

Cigaretfiltre er den største, globale kilde til plastikforurening, og filtrene gør ingen forskel sundhedsmæssigt – tværtimod. Derfor bør den nye miljøminister Magnus Heunicke arbejde for et forbud.

13.01.2023

Sponseret

Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change, og Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse, Kræftens Bekæmpelse, Plastic Change

4,5 billioner. Eller 4.500 milliarder. Eller 575 for hver eneste indbygger her på kloden. Så mange cigaretfiltre ender i naturen hvert eneste år, estimerer det videnskabelige tidsskrift Environmental Research.

Cigaretfiltrene er lavet af meget svært nedbrydelig plastik, som i løbet af et årti bliver omdannet til mikroplast. Det spredes i vores miljø, bevæger sig igennem fødekæder og havner i dyr og mennesker. Det samme gør de skadelige kemikalier og tungmetaller, som filtrene indeholder. 

Cigaretskod er den største enkeltkilde til plastforurening i verden. Her i Danmark bidrager vi også flittigt til at svine vores omgivelser til med cigaretskod og mikroplast. I Plastic Changes årlige Producent Tjek for 2022 over emner fundet i dansk natur sætter de største spillere i tobaksindustrien sig tungt på både første-, anden- og tredjepladsen over de virksomheder, der forurener mest med plastik. I et masseeksperiment tilbage i 2019 fandt 57.000 danske skoleelever samlet set 374.000 stykker plastik i naturen, heraf var de 112.000 cigaretskod.

Ny lovgivning uden effekt
Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at tobaksproducenterne fra i år skal betale for kommunernes opsamling af cigaretskod. En indsats der årligt beløber sig i omkring 32 mio. kroner. Tobaksindustrien køber sig derved til aflad for forureningen, men oprydningsindsatsen forbliver den samme. 

Filtrene kom til verden i 1950’erne som industriens svar på, at det blev mere og mere åbenlyst, at rygning giver lungekræft. Men plastikfiltrene giver en falsk tryghed, for der er ingen sundhedseffekt. 

I en helt ny artikel fra det internationale videnskabelige tidsskrift Science of the Total Environment, med den danske lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet Kristian Syberg som seniorforfatter, skubbes der på for at gøre en ende på filtrene: Det haster mere end nogensinde med et forbud, hvis vi skal begrænse udbredelsen af cigaretfiltre, som er en alvorlig trussel mod jordens økosystemer. Hvert eneste cigaretfilter indeholder 15.000 miljøskadelige mikroplast-fibre, der både ender i naturen og i lungerne på rygere, lyder det. 

Et forbud mod cigaretfiltre har opbakning fra både verdenssundhedsorganisationen WHO, Kræftens Bekæmpelse og Plastic Change. 

Forbud skal ind i FN’s plastiktraktat
På den korte bane bør tobaksproducenterne betale et gebyr, hver gang de sætter filter på en cigaret. På den længere bane skal filtrene væk. Det kan tilpas ske i regi af FN’s plastiktraktat – miljøets svar på Parisaftalen – som forhandles færdig i løbet af 2024. 

Målet er, at alle verdens lande forpligter til at dæmme op for det stadigt stigende forbrug af plastik. Miljøminister – og tidligere sundhedsminister – Magnus Heunicke bør gå forrest og samle EU til at kræve et globalt forbud mod cigaretfiltre. På den måde slår vi to fluer med et smæk, fordi effekten på både sundhed og miljø vi være markant. Det vil være en ambitiøs, men synlig og meget væsentlig dansk mærkesag. Er du klar, Magnus?

Debatindlægget er oprindelig bragt i Berlingske d. 13. januar 2023.

10.12.2024Plastic Change

Sponseret

EU vil gøre op med engangsemballage, men ny lov er fyldt med huller

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

12.11.2024Plastic Change

Sponseret

Køb IKKE plastikting og plastiktøj fra Temu, Shein og Wish

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald